Adressboken tillhör en av de mer speciella avdelningarna i Windows Phone, som även uppdaterats en del i och med Windows Phone 8. Adressboken är dock inte dess officiella namn, utan den heter »People Hub« för att understryka kopplingen med alla olika nätverk.
Grundfunktionen är att du samlar alla dina kontakter från allehanda mejlkonton, Facebook, Twitter och Linkedin under samma tak. Kontaktboken slår ihop informationen från de olika kontona och under varje namn hittar du kontaktuppgifter samt de senaste statusuppdateringarna från de olika nätverken. Du kan även se de senaste interaktionerna med personen i fråga, oavsett kommunikationsform. Beroende på vilka nätverk som är anslutna kan du även se respektive persons olika fotoalbum från exempelvis Facebook.
Annons
Uppdateringar från sociala nätverk hittar du även ute i toppskiktet för kontaktboken, där allt samlas i ett flöde. I flödet kan du sedan göra de lite mer grundläggande kommunikationerna för respektive nätverk, som att kommentera eller gilla på Facebook eller retweeta på Twitter. Samtidigt kan du även se andras kommentarer, men lite mer avancerade funktioner som att dela andras länkar eller foton på Facebook saknas här. Tanken är att du enkelt ska hålla dig uppdaterad och kunna kommunicera utan att behöva hoppa in och ut mellan olika appar.
Annons
Privata rum
Rum är en ny funktion i Windows Phone 8. Funktionen bygger mycket på att dina vänner också har en Windowstelefon, men fungerar även i begränsad variant för andra plattformar.
Du skapar helt enkelt ett rum, exempelvis din familj, och lägger till lämpliga personer i gruppen. Om alla i gruppen har en Windowstelefon kan ni använda en gemensam kalender, prata med varandra i gruppen, dela anteckningar via Onenote och liknande. För de i gruppen som inte har en Windowstelefon är det enbart kalendern som går att dela.
Tanken är riktigt bra, eftersom en familj kan dela inköpslistan med varandra och ständigt ha koll på vem som ska hämta eller lämna på dagis. Allt synkas automatiskt med Skydrive så att alla i gruppen hela tiden har uppdaterad information utan att behöva göra något. Riktigt trevlig funktion.
Virrig delning
Något som dock känns störande är delning av kontakter. I kontaktboken ser du aldrig riktigt om exempelvis ett telefonnummer kommer från en persons Facebookkonto eller från det du själv sparat i Outlook eller via Google.
Så länge du bara ska använda kontaktuppgifterna för att faktiskt få tag i personen spelar det ingen roll, men värre blir det om du ska dela med dig av en kontakt. Det visar sig nämligen att kontakter med sociala nätverk inlänkade inte går att dela i Windows Phone 8, utan enbart »rena« kontakter synkade från Outlook, Google eller liknande. Kanske inte helt genomtänkt.
Telefonen
En given del av adressboken, och av en mobiltelefon i allmänhet, är möjligheten att ringa. På det stora hela ser den här delen ut som i Windows Phone 7, men under skalet har det hänt en del nytt.
Dels är Skype, förutsatt att du laddar ner appen, djupt integrerat i telefonen och ligger påslaget hela tiden utan att för den sakens skull dra för mycket batteri. Detta känns någorlunda självklart då Microsoft äger Skype, men samma sak ska även gälla för andra IP-telefonitjänster som släpps i Windows Store. Dessa ska då ha möjlighet att integreras med kontaktboken på ungefär samma sätt som Skype.
Windows Phone 8 – Foton
Bilder går efter samma tänk som kontakterna med att du inte ska behöva hoppa mellan appar i samma utsträckning. Bland fotomapparna kan du enkelt se de senaste bilderna från alla dina sociala nätverk, eller filtrera ner det på enskilda personer om du så önskar.
Dina egna bilder är uppdelade i olika album beroende på varifrån de kommer och du kan enkelt markera en eller flera bilder för att dela till olika sociala nätverk.
Windows Phone 8 – Internet Explorer
Webbläsaren är på givet Microsoftmanér Internet Explorer. I Windows Phone 8 är det en mobil upplaga av Internet Explorer 10 som finns förinstallerad. Rent utseendemässigt är mycket sig likt sedan förra versionen, men under skalet har en hel del förbättringar gjorts, vilket gör att vi upplever webbläsaren som riktigt snabb. I webbaserade prestandatester, där webbläsaren i sig spelar en ganska stor roll, är inte resultatet alltid speciellt övertygande, men upplevelsen i sig undkommer utan anmärkningar.
Precis som i senare versioner av Android och som det alltid varit i Ios saknar webbläsaren stöd för flash, något som blir en allt mindre nackdel då webbutvecklare mer och mer går ifrån det formatet på hemsidor.
Samtliga sajter kan bokmärkas, men på ett lite speciellt Windows Phone-sätt. Till att börja med kan du lägga till enskilda sajter bland favoriter, på ungefär samma sätt som i vilken annan webbläsare som helst. Ett annat alternativ är att skicka dem till din startsida. Om du exempelvis besöker Mobil.se väldigt ofta är det givetvis enklare att ha genvägen liggande direkt på startsidan än bland de vanliga favoriterna.
Genom att hålla fingret intryckt mot en länk kan du enkelt välja att öppna länken på en ny flik eller dela den med dina sociala nätverk. Genom menyknappen i botten av skärmen går det även att söka direkt på sidan, vilket alltid är en välkommen funktion. Internet Explorer har även, precis som mer eller mindre hela systemet i sig, stöd för att dela länkar mellan telefoner och surfplattor via NFC-tekniken.
Windows Phone 8 – Kalender
Kalendern i Windows Phone 8 har inte fått speciellt mycket kärlek sedan förra versionen. Det minimalistiska tänket som finns i hela systemet blir lite till en nackdel här och det känns som en något outnyttjad potential.
För det första finns enbart vyer för dag eller månad. Visserligen är vi svenskar lite extra förtjusta i arbetsveckor, men att enbart ha två vyer känns alldeles för snålt. Samtidigt blir det en hel del skrollande även nere på dagsvy och det är något svårt att få en överblick över en fullspäckad dag.
Månadsvyn visar vilka dagar som det finns något inskrivet. Varje kalendernotis dyker upp som en egen rad i månadsvyn i ett minimalt typsnitt som knappt går att läsa. Anledningen till detta är givetvis att du enkelt ska se vilka dagar du har något inbokat, men så som det hela är upplagt ger det helt enkelt inte mycket info. Om du dessutom tar dig tid att kisa på det som står i månadsvyn märker du att all text är platshållartext på latin och inte de faktiska kalendernoteringarna.
Tillbaka i dagsvyn är det lite småstörande att tre eller flera heldagsnoteringar inte visas såvida du inte sveper åt höger för att få mer information. En eller två heldagsnoteringar står utskrivna i dagsvyn, men blir det fler än så får du svepa till höger för att leta upp vad det faktiskt rör sig om. Lämpligt nog plockar åtminstone kalendern in noteringar från Facebook så att du kan samla allt på ett ställe, men på det stora hela är kalendern en av de största svagheterna med Windows Phone 8.