Office finns förinstallerat i alla Windows Phone-enheter och är hårt knutet till Skydrive precis som många andra delar i Windows Phone 8.
I den mobila versionen av Office är det Word och Excel som finns på plats och någon möjlighet att redigera Powerpoint-presentationer finns inte alls.
Annons
Just Word har lagt sig på en ganska grundläggande nivå när det kommer till redigering, så om du vill snygga till dina texter på lite högre nivå får du öppna texten på en dator. Mobila Word har istället hårt fokus på att just vara enkelt. Man ska kunna dela med andra och kunna infoga kommentarer i texterna så att de som du delat ut texten till kan ge återkoppling.
Annons
Mobila Excel har desto större nyttighetsområde, då hela programmet i sig är ganska avancerat från grunden. Det är lite smått yxigt att navigera runt bland celler här och du måste ta till menyerna ganska ofta, men om du är sifferfreak kan du med lite träning få ut en hel del nytta ur den mobila varianten av Excel.
Onenote
En app som också finns förinstallerad i alla Windowstelefoner är Onenote. Appen ligger inte inbakad i Officepaketet, utan är fristående och fungerar som mobilens antecknings-app.
Alla anteckningar sparas på ditt Skydrivekonto för att du enkelt ska kunna komma åt dem överallt. På samma sätt får även medlemmar i de olika rum du skapat enkelt åtkomst till de anteckningar och listor du gör, exempelvis inköpslistan för kvällens middag.
Då det är listor som är lite av huvudämnet här är det snabbt gjort att göra listor med antingen punkter eller kryssrutor. Samtidigt är det lätt att spela in ett ljudklipp och infoga det, eller att klistra in en bild från fotoappen.
Vi hade kanske velat se några fler funktioner i Officepaketet, exempelvis möjligheten att kunna räkna ord, men bortsett det gör apparna sitt jobb bra. För valfrihetens skull hade det varit trevligt om vi kunnat välja Dropbox, Box eller någon av de andra molntjänsterna som mål när vi sparar texter i någon av de tre apparna, något vi hoppas dyker upp i framtiden.
Windows Phone 8: Plånboken
Plånboken är ett trevligt tillskott i Windows Phone 8. Här sparas nämligen allt som rör mobila betalningar.
I appen finns automatiskt de kort och konton du sparat på ditt Microsoftkonto, så om du använder ditt kreditkort för att köpa spel på din Xbox 360 och loggar in med samma konto på telefonen dyker kortet upp i den här appen. Även Paypal dyker upp direkt i appen. Utöver att spara kortuppgifter kan du även lägga till kort och erbjudanden. Om du exempelvis har ett kundkort hos någon affär kan du enkelt lägga till det bland dina vanliga kort.
En funktion som förhoppningsvis blir lite mer levande med tiden är erbjudanden, där du ska kunna hitta erbjudanden i olika affärer som är relevanta för dig. Just nu finns det dock inte en pryl där, utan det enda du kan göra är att skriva in egna erbjudanden. Något som mest känns omständligt.
Då NFC finns med i alla utannonserade telefoner med Windows Phone 8 finns det även en ytterligare fördel med plånboksappen. NFC är tekniken som spås bli framtidens sätt att betala och identifiera sig på. Främst handlar det om att betala för varor i en butik, men tekniken ska även kunna användas för att låsa upp dörrar, passerkort och liknande. Då betalningar via NFC inte direkt kommit igång i någon betydande skala än är det lite svårt att testa funktionen, men det känns skönt att det hela finns med redan från start i Windows Phone 8.
Förutsatt att apparna har stöd för det, vilket saknas än så länge, kommer du även att kunna baka in tredjepartsappar i Plånboken. Det kan till exempel vara din bank, om dess app har stöd för Plånboken, så att du kan se ditt aktuella saldo direkt i plånboksappen.
Något som bör nämnas är att du givetvis kan lösenordskydda Plånboken så att inte obehöriga kan komma in och göra dumheter med den.
Windows Phone 8: Barnhörnan
En funktion som många föräldrar kommer att tycka är helt fantastisk är Barnhörnan. Det hela går ut på att du skapar något i stil med ett andra användarkonto på din telefon. Med Barnhörnan aktiverad kan du enkelt välja vilka spel och appar som ska finnas med i den avdelningen, medan alla känsliga appar kan utelämnas.
Från låsskärmen sveper du sedan åt höger för att komma till själva Barnhörnan, där användaren sedan enbart kommer åt de appar och tjänster du själv valt och resten av telefonen skyddas av ett lösenord.
Ett enkelt sätt att kunna lämna över telefonen till de små utan att de råkar gå in och skicka något mejl till fel person eller uppdatera Twitter utan att egentligen veta vad de håller på med. Istället ser de enbart de appar som du själv godkänt, men de kan också ställa in vilka bakgrundsbilder som det separata barnkontot ska ha eller vilka accentfärger som temat ska använda sig av. På så sätt blir det lite mer som ett helt eget och personligt hörn för den andra användaren.
Vill du dra extrema växlar på det hela kan du givetvis skapa ett »barnkonto« fast bara med dina jobbrelaterade prylar om du har svårt att koncentrera dig på rätt saker under arbetsdagen, men det är inte riktigt grundsyftet här.