Pro-modellerna dra ner

Efterfrågan på Iphone 16 lägre än förväntat

Förhandsbokningarna pekar på ett lågt intresse för Iphone 16-serien, bristande Apple Intelligence tros vara orsaken.

Det är analytikern Ming-Chi Kuo som via publikationen Medium som går ut med statistik över vad som uppges vara förhandsbeställningar för Apples nya Iphone 16-serie. Enligt Kuo pekar statistiken på att förbeställningarna under första helgen ligger cirka 12,7 procent lägre än vad den gjorde för Iphone 15-serien. 

Enligt statistiken är det Pro-modellerna Iphone 16 Pro Max och Iphone 16 Pro som drar ner statistiken. Enligt uppgifterna har förhandsbokats 17,1 miljoner Iphone 16 Pro Max och 9,8 miljoner Iphone 16 Pro, vilket skulle vara en minskning med 16 respektive 27 procent jämfört med föregångarna i Iphone 15-serien.

En orsak kan enligt Kuo vara att Iphone 16-modellerna saknar det fråmsta försäljningsarumentet Apple Intelligence, som inte kommer att börja lanseras förrän med Ios 18.1 utom i Kina och i EU där ingen vet när AI:n lanseras. 

Räknat i procent ser det bättre ut för standardversionen av Iphone 16 som har ökat med 10 procent och Iphone 16 Plus som ökat med 48 procent. Sett till antalet enheter handlar det dock om marginell skillnad då Iphone 16 Plus tack vare ökningen på 48 procent kommer upp i 2,6 miljoner enheter, och Iphone 16 kommer upp i 7,3 miljoner enheter.