Från två skärmar till tre

Dubbelvikta Huawei Mate XT har presenterats på riktigt

Marknades första mobil med en skärm som viks på två ställen har nu officiellt presenterats av Huawei.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter att ha fotograferats i det vilda och fått en smyglansering av Huawei själva, så har nu marknadens första dubbelvikta mobil Huawei Mate XT fått en officiell lansering. 

I utvikt läge mäter den vikbara oled-skärmen 10,2 tum med 16:11-proportion och 3K-upplösning. Den behöver inte heller vikas ut helt för att användas, utan skärmen kan både användas hopvikt som en vanlig smartmobil, och vikas ut en gång vilket får den att likna exempelvis Google Pixel 9 Pro Fold och Samsung Galaxy Z 6 Fold. 

Huawei har inte sagt vilken processor som driver enheten, men det spekuleras i att det handlar om en Kirin 9010 5G med stöd för satellitkommunikation, i likhet med företagets Pura 70-serie. 

På baksidan finns tre kameror med en primär 50MP-kamera med variabel bländare (1/1,56 tum, f/1,4 till f/4,0) som kompletteras av en 12MP f/2,2 ultravidvinkel och en 12MP 5,5x periskopkamera. Det finns även en frontkamera, men den har tills vidare okända specifikationer. 

Batteriet ligger på 5060 mAh med stöd för 66W-laddning via sladd och trådlös 50W-laddning.

Huawei Mate XT kommer initialt att vara tillgänglig i Kina, och det blir en framtida fråga om det blir tal om en internationell lansering. 

Den billigaste modellen med 16 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte lagring har en direktkonverterad prislapp som motsvarar 29200 kronor. Det finns även en modell med 16 gigabyte arbetsminne och 1 terabyte lagring för motsvarande 35000 kronor.