Apple Iphone 4S

Del 5: Video och stillbilder

Publicerad Senast uppdaterad

Iphone 4S har betydligt bättre kamera än Iphone 4 och när man jämför filmerna de tar känns filmerna från Iphone 4 oskarpa med dålig färgåtergivning.

Iphone, med start i Iphone 4 har en teknik som heter HDR inbyggd, vilket gör att man kan låta kameran ta tre bilder varje gång du trycker av. De här tre bilderna tar kameran med olika exponeringsinställningar för att få med både det ljusaste och det mörkaste i bilden och de tre bilderna sammanfogas till en, med det bästa av alla tre. Fördelen med det är att man kan slippa himlar som blir helt kritvita, men nackdelen är att färgerna kan bli konstiga.

HDR mindre viktig

När jag till exempel tar testbilder på en björkstam blir barken smutsigt beige och inte alls som den ser ut i verkligheten. Det kan alltså se ut som om hdr även om det räddar en del bilder också lägger en smutsig hinna över motivet. Jag reagerade när Iphone 4 kom på att den klarade just ljusstarka delar i bilderna dåligt och i en senare programuppdatering introducerade Apple hdr-funktionen. I Iphone 4s finns HDR-funktionen kvar, men den har en mindre viktig roll, helt enkelt för att sensorn i 4s är bättre.

Vi kan börja med video. Du vet kanske att Iphone 4s har inspelning av video i full hd. Det innebär att upplösningen är 1920 x 1080 pixel och något jag snabbt märker är att det tar plats. Tio sekunder video med Iphone 4s tar upp 30 megabyte och det är mer än dubbel så mycket som motsvarande klipp tar upp i Iphone 4 (det blir på ca 13 megabyte). Eftersom man inte kan välja en lägre upplösning när man filmar kan det vara värt att välja minst den Iphone 4s som har 32 gigabyte minne om man tänker använda den just för att filma.

Objektivet gör skillnad

Utöver att filmerna i Iphone 4s tar mycket plats blir de även bra om vi tittar på färg­återgivning och skärpa. Det nya objektivet gör tydlig skillnad både i stillbild och film. När jag testat har jag jämfört bland annat med Nokias n8 som har en erkänt bra kamera, något som inte minst vi på Mobil kommit fram till i kameratest efter kameratest.

Jag har även jämfört den med kameran i Sony Ericssons Xperia Arc s, vilket är särskilt intressant eftersom det tidigare ryktades om att nya Iphone skulle få just Sonys kamerasensor. Oavsett hur det blev med det så skryter både Apple och Sony Ericsson om att de här kamerasensorerna som används i Arc s och 4s är särskilt ljuskänsliga vilket alltså ska ge bättre bilder.

Upp till bevis då; när jag börjar filma är Arc s enklare att hålla, både på grund av den lägre vikten och att den har en fysisk kameraknapp. Båda telefonerna har skakreducering som ska undvika skakiga filmer och även om man får intrycket när man filmar att Arc s har betydligt bättre skakreducering är slutresultaten likvärdiga. En stor nackdel när man ­filmar med Iphone 4s är dock att den, precis som Iphone 4 inte har kontinuerlig autofokus. Filmar du löpande och går till exempel från helbild till närbild kan kameran själv inte anpassa fokuseringen. Den är alltså betydligt sämre än många andra kameror på att under filmningens gång anpassa sig till skiftande förhållanden. Samtidigt som du filmar kan du peka i skärmen för att fokusera där, men det i sig gör att du oundvikligen skakar till lite på handen och det tar dessutom en till två sekunder för kameran att fokusera då. Kontinuerlig autofokus står högt på filmarens önskelista.

Inte fullkomlig

Mer fullkomlig är Iphone 4s när vi granskar stillbilderna den presterar, se Del 6: Bildspel: Fotojämförelse. Klart är att den nu hör till de absolut bästa kameramobilerna. Jämfört med den tidigare modellen av Iphone så blir färgåtergivningen betydligt bättre och framför allt så får man inte lika ofta de utfrätta områden i ljusare partier av bilden man kan få i Iphone 4 och dessutom blir täckningen i mörkare partier samtidigt bättre. Jag har tagit en mängd bilder med Iphone 4S och samtidigt passat på att jämföra den med andra kameror. I den jämförelsen är egentligen ingen av telefonerna given etta.

Från tillfälle till tillfälle händer det att Iphone 4s slår både Arc S och Nokia N8, men det händer även att den presterar sämst bland de här tre mycket bra kameramobilerna. Den nya optiken i Iphone 4S är ett klart lyft, men på målsnöret tycker jag ändå att Nokia N8 är bättre på färgåtergivningen och matchen mot Sony Ericsson Arc S är mer jämn.

Del 1: Inledning

Del 2: Siri - smart men har brister

Del 3: Siri - kalender och påminnelser

Del 4: Lite snabbare

Del 6: Bildspel: Fotojämförelse

Del 7: Sammanfattning och betyg

Batteriets taltid:

Tillverkaren uppger:

8 timmar

Batteriets taltid för oss:

7 timmar och 21 minuter.

Kommentarer:

Taltiden är lite sämre än vad Apple uppger, men framför allt märker man att batteritiden är sämre när man använder telefonen normalt för att surfa och använda övriga tjänster.

Plus:

Kameran

Siri på engelska

Minus:

Ingen svensk Siri

Bara marginellt snabbare

Alternativ

Apples egen Iphone 4 är ju ett alternativ eftersom likheterna är så stora med 4S, men Iphone 4 säljs nu enbart med 8 gigabyte och ett bättre val är då antingen helt enkelt Iphone 4S eller Sony Ericsson Xperia Arc eller Arc S som delar många av Iphone 4S egenskaper, men istället för iOS använder Android.

Testbild:

Färgåtergivningen i bilderna från Iphone 4S är väldigt bra och det tar den till toppklungan bland kameramobiler. Det är stor skillnad jämfört med Iphone 4. Även filmer har bra färgåtergivning, men man måste ställa skärpan manuellt genom att klicka på skärmen. Kontinuerlig autofokus hade varit bra.

Fakta Iphone 4S

Typ:

Pekskärmsmobil med iOS 5

Mått: 58,6×115,2×9,3 mm

Vikt: 140 gram

Taltid: 8 timmar

Standbytid: 200 timmar

Operativsystem: Apple iOS 5

Processor: Apple A5 dubbel­kärnig

Minne: 16, 32 eller 64 gigabyte inbyggt, ingen plats för minneskort

Maximal datahastighet: 14,4 Mbit/s (Turbo-3G) samt wlan 802.11 b/g/n

Anslutning till mac/pc: Ja, via usb-sladd eller bluetooth

Bluetooth: Ja, bluetooth 4.0

Röststyrning: Nej

SAR-värde: 1,18 W/kg

Skärm: 3,5 tums kapacitiv Retina­pekskärm med 640×960 pixel

Spel: Inga spel ingår, men det går att köpa och ladda ner i App Store

Kamera: 8 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning med upplösning 1920×1080 pixel. Främre kamera med 0,3 megapixel för stillbild och videosamtal, till exempel via Facetime eller Skype.

Gps: Ja, samt den konkurrerande, kompletterande tekniken Glonass. Vägbeskrivning och position via Google Maps samt navigering i appar som Tomtom och Navigon.

E-post: Ja, via pop3, imap och Exchange samt förberett för Icloud, Gmail, Hotmail, Yahoo och Aol-mail

Övriga funktioner: Webbläsare, musik- och videospelare, påminnelser, kalender, Imessage, Tidningskiosken, Google Maps, Twitter integrerat

Tillbehör: Laddare och usb-kabel samt trådbundet headset medföljer i kartongen

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens hemsida: www.apple.se

Pris: 5 795 kr (16 gigabyte olåst från Apple utan abonnemang)