Iphone 4S testad
Del 2: Siri - smart men har brister
Man kan välja flera olika språk för Siri, men som sagt inte svenska. Det finns tre olika versioner av engelska (brittisk, amerikansk, australisk), tyska och franska. Apple lovar att det ska komma på fler språk, men svenska finns inte med på deras plan för 2012, däremot japanska, kinesiska och spanska. Man ska nog inte räkna med att Siri kommer på svenska inom kort med andra ord. En stor nackdel med Siri ur svensk synvinkel är alltså att det är engelska som gäller.
I sin brittiska upplaga är Siri av någon konstig anledning en korrekt herre och efter att ha testat de olika engelska utgåvorna märker jag att den amerikanska förstår mig absolut bäst. Och när Siri förstår dig, ja då är hon väldigt bra.
Röstigenkänning har visserligen funnits i många mobiler. Iphone har haft det i mer begränsad form än Siri sedan Iphone 3gs och Android har röstsökning, översättning och annat helt röststyrt. Även tidigare än så har röststyrning förekommit i flera mobiler, men inget är i närheten av hur väl Siri fungerar. När man är ensam i ett tyst rum fungerar det perfekt, men även i stökigare och stojigare miljöer lyckas Siri förstå vad jag vill. Det som är mest problem är när någon pratar i samma tonläge bredvid mig. I vanliga fall slutar Siri att lyssna när jag varit tyst i en sekund, men pratar någon i närheten fortsätter hon att lyssna på den personen istället.
Smarta svar
Visst har Siri en del tillkortakommanden, men det som gör funktionen unik är ju främst att svaren man får är smartare än vad som tidigare varit möjligt i en mobiltelefon. Förklaringen till det är dels att Apple integrerat Siri i systemet så att hon kan hjälpa dig med mycket som en enskild app annars inte kan göra. Utöver det sitter intelligensen inte i Iphone 4s utan främst hos ett gäng servrar hos Apple.
Dina kommandon och konversationer med Siri skickas i själva verket till en dator där de tolkas och sedan skickas svaret i textform eller som instruktioner till din telefon. Det fungerar både via wlan och via 3g, men har du ingen täckning fungerar följaktligen inte heller Siri. Det upplyser hon dig vänligt om då och den här smått kaxiga attityden Apple bestämt att hon ska ha gör ju att man triggas lite extra att prata med henne som om hon vore en människa. Hon berättar när jag frågar om hennes föräldrar att hon är designad av Apple i Kalifornien och om du uttrycker din kärlek till Siri uttrycker hon förhoppning om att du inte talar så även till andra mobiltelefoner.
Utan att titta på skärmen
Siri uppmuntrar alltså till att man leker och provar sig fram, men funktionen kan även göra mycket nytta, framför allt för den som sitter i bilen och inte kan ha full koll på skärmen eller pricka ett tangentbord. Man startar Siri genom att hålla in hemknappen, headsetknappen eller genom att helt enkelt hålla upp telefonen mot örat. Då startar Siri med ett pip och efter pipet är det fritt fram att prata. På engelska.
Jag lyckas enkelt och med vanligt talspråk få Siri att boka möten, skicka sms och servera fakta som vem som är väldens längsta man (Sultan Kösen) eller vilket som är världens bästa land (USA). Det jag tycker jag haft mest nytta av är de olika påminnelserna och möjligheten att skicka meddelanden. Jag lyckas utan problem skicka sms till kollegor genom att bara säga "Tell Jonas I will be a few minutes late to our meeting". Det tolkar Siri helt rätt som att ett sms ska skickas med texten "I will be...". Siri bekräftar vem det ska skickas till och finns det flera Jonas så får jag välja, även det med rösten. Om jag däremot säger "Tell my brother I will be at his house..." så skriver Siri just "his" och inte "your" som man skulle vilja.
Svenska namn problematiskt
Svenska namn är också ett stort problem för Siri. När jag skickar sms genom att säga "Tell my brother …" får jag första gången berätta för Siri vem i min adressbok som är min bror och sedan vet Siri det. Just i fallet med min bror visar sig dock Siri ha grava problem med namnet Andreas och det är inte det enda svenska namnet som det är problem att tolka.
Till slut lyckas jag i alla fall lära Siri hans namn och när jag gjort det kan jag säga bara "brother" så förstår Siri det och skickar meddelandet till rätt Andreas. Man kan förenkla för Siri genom att ange varje namn i telefonboken även fonetiskt. Hur som helst: svenska namn ställer till problem. Och jag märker att mina kontakter ställer sig frågande när jag via Siri skickar sms till dem på engelska. Det är det enda sättet att använda Siri för att skicka sms och tyvärr kan inte Siri läsa upp sms om jag får sms skrivna på svenska.
Del 1: Inledning
Del 3: Siri - kalender och påminnelser
Del 4: Lite snabbare
Del 5: Video och stillbilder
Del 6: Bildspel: Fotojämförelse
Del 7: Sammanfattning och betyg
Batteriets taltid:
Tillverkaren uppger:
8 timmar
Batteriets taltid för oss:
7 timmar och 21 minuter.
Kommentarer:
Taltiden är lite sämre än vad Apple uppger, men framför allt märker man att batteritiden är sämre när man använder telefonen normalt för att surfa och använda övriga tjänster.
Plus:
Kameran
Siri på engelska
Minus:
Ingen svensk Siri
Bara marginellt snabbare
Alternativ
Apples egen Iphone 4 är ju ett alternativ eftersom likheterna är så stora med 4S, men Iphone 4 säljs nu enbart med 8 gigabyte och ett bättre val är då antingen helt enkelt Iphone 4S eller Sony Ericsson Xperia Arc eller Arc S som delar många av Iphone 4S egenskaper, men istället för iOS använder Android.
Fakta Iphone 4S
Typ:
Pekskärmsmobil med iOS 5
Mått: 58,6×115,2×9,3 mm
Vikt: 140 gram
Taltid: 8 timmar
Standbytid: 200 timmar
Operativsystem: Apple iOS 5
Processor: Apple A5 dubbelkärnig
Minne: 16, 32 eller 64 gigabyte inbyggt, ingen plats för minneskort
Maximal datahastighet: 14,4 Mbit/s (Turbo-3G) samt wlan 802.11 b/g/n
Anslutning till mac/pc: Ja, via usb-sladd eller bluetooth
Bluetooth: Ja, bluetooth 4.0
Röststyrning: Nej
SAR-värde: 1,18 W/kg
Skärm: 3,5 tums kapacitiv Retinapekskärm med 640×960 pixel
Spel: Inga spel ingår, men det går att köpa och ladda ner i App Store
Kamera: 8 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning med upplösning 1920×1080 pixel. Främre kamera med 0,3 megapixel för stillbild och videosamtal, till exempel via Facetime eller Skype.
Gps: Ja, samt den konkurrerande, kompletterande tekniken Glonass. Vägbeskrivning och position via Google Maps samt navigering i appar som Tomtom och Navigon.
E-post: Ja, via pop3, imap och Exchange samt förberett för Icloud, Gmail, Hotmail, Yahoo och Aol-mail
Övriga funktioner: Webbläsare, musik- och videospelare, påminnelser, kalender, Imessage, Tidningskiosken, Google Maps, Twitter integrerat
Tillbehör: Laddare och usb-kabel samt trådbundet headset medföljer i kartongen
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens hemsida: www.apple.se
Pris: 5 795 kr (16 gigabyte olåst från Apple utan abonnemang)
Testbild:
Färgåtergivningen i bilderna från Iphone 4S är väldigt bra och det tar den till toppklungan bland kameramobiler. Det är stor skillnad jämfört med Iphone 4. Även filmer har bra färgåtergivning, men man måste ställa skärpan manuellt genom att klicka på skärmen. Kontinuerlig autofokus hade varit bra.