Ubuntu Edge nådde inte målet

Canonical: Tack för allt ert stöd

Canonical nådde inte insamlingsmålet på 32 miljoner dollar. Men man vill ändå se crowdfundingkampanjen som en stor framgång.– Tusentals av er vill uppenbarligen äga en Ubuntu-telefon, samt tror på vår vision om konvergens. Var så säkra, ni behöver inte vänta så mycket längre, säger talespersonen Mark Shuttleworth.

Publicerad Senast uppdaterad

Canonical siktade på stjärnorna när man lade ut en crowdfundingkampanj för Ubuntu Edge, företagets första egna smarta mobiltelefonen. Totalt bad Canonical om hisnande 32 miljoner dollar i finansieringshjälp till marknadsföringen av den nya telefonen.

Mobil.se skrev tidigare i veckan om hur klockan började klämta för Ubuntu Edge  På måndagen hade man lyckats samla ihop närmare 11,3 miljoner kronor. En imponerande summa pengar - men fortfarande långt från det mål som skulle uppnås med 72 timmar kvar av tiden. 

I går onsdag stod det klart att Ubuntu Edge-kampanjen inte nådde hela vägen. Men från Canonicals sida ser man ändå kampanjen som en stor framgång. Totalt samlades 12,8 miljoner dollar in, vilket gör Ubuntu Edge-projektet till den mest framgångsrika  crowdfunding-kampanjen någonsin. 

- Närmare 20 000 personer trodde på vår vision tillräckligt mycket för att bidra med hundratals dollar i förväg bara för telefonen skulle kunna bli verklighet, säger Canonicals Mark Shuttleworth i ett uttalande på Indiegogos sida.

"Ubuntu är den stora vinnaren"

Enligt Mark Shuttleworth är det inte bara privatpersoner som har velat satsa på Ubuntu Edge utan responsen har även varit stor från etablerade företag. Bland annat har Bloomberg LP - som bland annat står bakom affärstidningen Bloomberg Businessweek - gett 80 000 dollar till projektet.

– Viktigast med kampanjen är att Ubuntu är den stora vinnaren. Vi kände väldigt starkt att vi ville bygga Edge för att visa upp Ubuntu på telefoner. Stödet och uppmärksamheten vi har fått kommer vara en stor boost för andra Ubuntu-telefoner, som ska börja anlända under 2014. Tusentals av er vill uppenbarligen äga en Ubuntu-telefon, samt tror på vår vision om konvergens. Var så säkra, ni behöver inte vänta så mycket längre, fortsätter Shuttleworth.

Stora möjligheter med crowdfunding

Redan från början var det sagt att inte skulle bli någon Ubuntu Edge om företaget inte lyckades med insamlingen. Samtliga bidragsgivare kommer nu få pengarna tillbaka inom loppet av fem arbetsdagar.

- När det gäller crowdfunding så tror vi att det är ett perfekt sätt för att konsumenterna att kunna efterfråga mer innovation och transparens i mobilbranschen. Vem vet, en dag kanske vi tar allt vi har lärt oss från den här kampanjen i beaktning - både framgångarna och misstagen - och försöker än gång till, avslutar Mark Shuttleworth.

En annan uppstickare i mobivärlden som valt att använda sig av crowdfunding är finska Jolla, vars första telefon väntas komma innan slutet av året.

Jollas sätt att arbeta med crowdfunding skiljer sig från Canonical, och handlar istället om att framtida användare har möjligheten att påverka telefonens slutgiltiga design och användarupplevelse. Bland annat har finska operatören DNA - som blir först i världens med Jolla - gått ut med att man förmedlat önskemål direkt från sina kunder till Jollas utvecklingsavdelning.

I går tisdag blev det klart att Jollas första produktionsorder på omkring 50 000 enheter har sålt slut.