Superlur

Ubuntu Edge ska sponsras av massorna

Företaget Canonical tar till så kallad crowdfunding för att marknadsföra sitt Linuxbaserade mobilsystem Ubuntu. För drygt 5000 kronor får du den nya superluren Ubuntu Edge - men du måste ligga ute med pengarna drygt ett år innan telefonen är klar i maj 2014.

Publicerad Senast uppdaterad

Ubuntu Edge är ett av de mest ambitiösa crowdfundingprojekt som någonsin dragits igång. På 30 dagar hoppas man få in 32 miljoner dollar, 209 miljoner svenska kronor enligt dagens växelkurs. Den som vill ha telefonen får ligga ute med minst 5000 kronor fram till maj 2014 då telefonen enligt plan ska levereras. Drygt 40 000 sådana entusiaster behövs för att Ubuntu Edge ska bli verklighet.

Vad är det då för en telefon man försöker trumma upp en sådan entusiasm över? På Canonical, företaget bakom Ubuntu, beskriver man det som mobiltelefonernas Formel 1. I mobilindustin blir många avancerade tekniker enligt Canonical liggande i flera år eftersom tillberkarna inte vill ta några chanser med mobiler som måste sälja miljoner exemplar för att vara lönsamma. Inom bilindustrin har man Formel 1 som ett sätt att testa spjutspetsteknologi som sedan kommer vidare i vanliga bilar. Mobilvärlden har inte haft någon motsvarande plattform. fram tills nu då.

Rent konkret ska Ubuntu Edge bjuda på följande egenskaper:

  • Vid start väljer man om Ubuntu Edge ska köra Ubuntu eller Android. Väljer man det senare fungerar den som en vanlig Androidmobil, väljer man det förra får man mobilversionen av Ubuntu. Om man kopplar in telefonen till bildskärm och tangentbord får man den fullständiga datorversionen av Ubuntu Linux.
  • Telefonen ska vara försedd med den snabbaste flerkärniga processor som finns att tillgå när tillverkningen sätter igång. Den ska ha 4 GB RAM-minne och 128 GB lagringsminne.
  • Skärmen ska vara på 4,5 tum med 1280 x 720 pixlar. Detta kommenterar man med att 4,5 tum enligt denna uppskattning är den optimala skärmstorleken om man vill kunna nå överallt med en hand. Vad gäller upplösning anser man på Canonical att högre upplösning på denna skärmstorlek är slöseri med pixlar, och att man i stället kommer att leta efter den skärm som har bäst dynamisk färgåtergivning och ljusstyrka. Vidare ska skärmen vara försedd med en yta av safirglas som ska vara i det närmaste omöjlig att repa.
  • 8-megapixelkamera optimerad för att ta bilder under sämre ljusförhållanden.
  • 4G för både europeiska och amerikanska frekvenser med dubbla antenner för bättre mottagning och hastighet, NFC, WLAN, Bluetooth 4.0.
  • Batteri med tekniken Silikon anode lithium ion.
  • Måtten 124 x 64 x 9 mm. Någon viktuppskattning anges ej.
  • Mönstrad aluminiumram.
  • Helt öppen programvara som lätt ska kunna uppdateras, eller för den som är lagd åt det hållet, anpassas efter behov.
  • När detta skrivs har Ubuntu Edge efter lite mer än ett dygn dragit in 5,67 miljoner dollar, eller drygt en sjundedel av de pengar man behöver. Olyckskorparna kraxade när projektet till en början fick ett rejält skutt med pengar för att sedan avstanna efter blott 12 timmar, men sedan dess har ett nytt skutt skett. Det normala för crowdfundingprojekt är att de drar in mycket pengar i början och i slutet av insamlingsperioden, och dessemellan tickar det på i långsammare takt. Mätt med denna historik pekar kurvorna på att Ubuntu Edge inte kommer att få in de pengar man behöver, men ett så här ambitiöst projekt kan mycket väl följa andra regler.

    Den som är intresserad av en Ubuntu Edge gör klokt i att inte grubbla för länge på investeringsbeslut. Telefonen kommer inte gå att köpa i butik, att sponsra den är det enda sättet att få telefonen. Som sponsor erbjuds man ett antal sponsornivåer där varje nivå finns i begränsat antal. Det innebär i praktiken att telefonen blir dyrare ju längre man väntar.

    För den som inte gett sig in på crowdfunding tidigare och är orolig för riskerna kan man säga följande: De flesta crowdfunding-projekt hålls inom ramen för en organisation, såsom kickstarter eller i detta fall Indiegogo, som fungerar som garant för att du får tillbaka dina pengar om projektet misslyckas med att samla in tillräckligt mycket pengar. Risken för att du blir av med dina pengar om Ubuntu inte får ihop tillräckligt är mycket liten.

    En något större risk inom crowdsourcing är att projektet får ihop tillräckligt med pengar och den utlovade produkten sedan blir kraftigt försenad eller helt uteblir. Här kan du i värsta fall bli av med dina pengar. I praktiken handlar det om företagets rennomé, och ett misslyckat projekt utan att pengarna återbetalas vore förmodligen katastrof för Canonical.

    Det finns också en tredje risk även om du skulle få din telefon som Ubuntu inte nämner; grejen med spjutspetsteknik som man inte vill riskera i massmarknadsprodukter är just att de medför en risk. Formel 1-bilar är handtillverkade, och om det nya karossmaterialet inte har de aerodynamiska egenskaper man hoppats på byter man ut det. Men om, säg, safirglasskärmen inte har de touch-egenskaper man hade hoppats på och detta inte märks i testprocessen kommer det knappast komma hem någon från Canonical för att byta ut din skärm.

    För den som vill veta mer om projektet och kanske chansa på att köpa en telefon i förväg, finns all information på http://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge

    Här nedan är en video som beskriver Ubuntu Edge: