Tidigt ur startgroparna

Android 16 kan lanseras rekordtidigt

Ny utvecklingsmodell kan medföra ett helt nytt schema för Android och dess uppdateringar.

Sedan 2013 har Google haft för vana att lansera den skarpa versionen av sitt operativsystem Android antingen i augusti, september eller oktober. Med nästa års Android 16 kan det dock bli ändring på det.

Det är publikationen Android Authority som rapporterar att man har hittat spår efter nästa Android-generation med referensen 25Q2. Det är en referensmall som Google har för vana att använda för sina stora lanseringar som en ny generation och stora funktionsuppdateringar. I klartext tyder referensen på att Android 16 kan komma att lanseras under andra kvartalet 2025, vilket i så fall skulle vara betydligt tidigare än vanligt.

Tidigare i år bytte Google utvecklingsmodell till något som kallas ”trunk-based”, vilket enkelt uttryckt är en metod för versionskontroll där utvecklare arbetar på en enda gemensam gren, ofta kallad “trunk” eller "mainline". På så sätt undviker man långlivade utvecklingsgrenar, vilket minskar risken för konflikter i programkoden och gör att integrationen av kodändringar kan göras oftare och smidigare. 

Än så länge är det dock slutsatser som baserar sig på olika kodreferenser, och kan därmed behöva tas med en nypa salt.