Den satt långt inne, men när väl Sveriges Television lanserat sin app till Windows Phone fungerar den som den ska. Egentligen rör det sig inte om en app utan om en specialanpassad version av den mobila hemsidan för Windows Phone, men det är ingenting man stör sig på. Bildkvaliteten är inte perfekt men för det mesta tillräcklig för att det ska vara njutbart på mobilen, och ljudet riktigt bra.
Kalendern är en av de stora svagheterna i Windows Phone. Av de tre olika sätt som erbjuds för att visa innehållet i kalendern är det bara agendavyn som kan sägas vara någorlunda användbar. Mest saknar man en veckoöversikt, men en bättre månadsöversikt vore också önskvärt. Week View 8 löser dessa problem och mer därtill. Förutom bättre översikter kan man även få en platta på startskärmen i valfri storlek som visar kommande händelser.
Windows Phone tillåter egentligen inte att installerade appar kan lägga till händelser i kalendern, men till och med detta lyckas man kringgå genom att låta dig logga in på Windows Live och redigera kalendern den vägen. Detta är så som kalendern i Windows Phone borde ha varit från början, och de brister som trots allt fortfarande finns är snarare Microsofts käppar i hjulet än fel på denna app.
Spotify har för många blivit en omistlig del av deras musiklyssnande och efter lite seg startbana finns nu Spotify till Windows Phone 8. Grundfunktionen att lyssna på musik strömmat eller nedladdat för en fast månadskostnad finns givetvis där, vilket är det viktigaste. Däremot saknas den smarta radiofunktionen som återfinns i apparna till Android eller Iphone.
I ärlighetens namn kan startskärmen i Windows Phone lätt bli ett jämntjockt flöde av likafärgade plattor med liknande ikoner som det blir svårt att hitta bland. Systemet erbjuder inget alternativ annat än att flytta runt plattorna. Group Tiles gör det bästa av situationen genom att låta dig skapa plattor
vars enda funktion är att fungera som avskiljare för olika delar av din app-lista.
Det kan vara lite pilligt att få till alla plattor på rätt plats med appen, men när man väl gjort det blir resultatet riktigt snyggt och fungerar som ett verkligt hjälpmedel att hålla ordning bland apparna.
Nokias musiktjänst finns i en gratis- och en betalversion. Gratistjänsten finns förinstallerad om du har en Lumiatelefon från Nokia, som den är exklusiv för. Med Nokia Musik kan du lyssna på någon av de förmixade radiokanalerna med titlar som pop, metal och dance eller själv skapa en radiokanal baserad på en speciell artist. Den här samlingen låtar kan du sedan markera för lyssning offline och ha tillgång till alltid, även när du inte har uppkoppling, som på ett flygplan.
I gratisversionen har du begränsad tillgång till offlinelagring och möjlighet att spola fram i låtlistan. Betalversionen ger bättre ljudkvalitet och fri spolning och offlinelagring, vilket kanske inte är tillräckligt för 40 kr om man jämför med vad man får med Spotify för 99 kr, men gratisversionen är en bra musiktjänst.
Facebook finns förvisso redan integrerat i Windows Phone, och du kan göra statusuppdateringar, lägga upp bilder eller se nyhetsflödet i telefonen utan att installera någon app. Vill du använda Facebook mer än så finns Microsofts gratisapp för Facebook att installera.
Förutom att du kan hantera vänförfrågningar, evenemang med mera i appen gör den även så att du kan få notifieringar om statusuppdateringar och Facebook-bilder på startskärmen.
Netflix innebär nästan samm a sak för film som Spotify gör för musik. 79 spänn i månaden och du får kolla på hur mycket film du vill på mer eller mindre vilken enhet du vill. Till Windows Phone fungerar det ungefär som till andra appar, med mängder av rekommendationslistor och möjligheten att bläddra via genrer eller helt enkelt söka fram filmerna eller teveserierna.
Däremot är bildkvaliteten till Windows Phone fullständigt bedrövlig, så till den milda grad att det blir svårt att se något. Samma klipp på en Androidtelefon eller Iphone ser ljusår bättre ut med samma uppkoppling. Men om det är film du är ute efter och inte vill betala per titel är det Netflix du får vända dig till i dagsläget för att få ett någorlunda utbud och stöd för alla tänkbara uppspelningsenheter, även om det inte funkar alltför bra till Windows Phone.
Flera stora svenska banker har egna appar till Windows Phone, men har du konton hos flera banker och vill ha en snabb saldokoll är Bankhubben appen för dig. Appen har stöd för 18 olika banker och kort, och du kan göra plattor för startskärmen som gör att du ser saldot direkt. Förutom ren information om kontoinnehållet finns även ett par praktiska funktioner som att visa var närmaste pengaautomat finns och valutakonverterare.
För den säkerhetsmedvetna kan det vara på plats med en liten varning. Appen är väldigt generös med att visa information om bank- och visakortnummer. Själva appen kan skyddas så att man måste logga in, men även plattorna visar kontonummer, och det helt öppet.
Är du beroende av minnesanteckningar för att organisera din vardag kan du behöva en anteckningsapp, och då är Evernote strået vassare än Microsofts Onenote, som finns inkluderad på telefonen. Evernote sparar anteckningarna i molnet, vilket innebär att du kan läsa dem i en webbläsare eller på din dator. Och ännu bättre göra dina anteckningar där, för det är ju strängt taget mycket lättare att skriva ner saker på datorn än i mobilen.
Ett plus är att du kan märka upp anteckningarna med etiketter så att du sorterar dem i olika kategorier. Ett recept kan till exempel taggas med recept, vegetariskt och curry för snabb sökning.
Du känner säkert igen problemet. Du befinner dig i en främmande stad och behöver en taxi. Du har inget nummer till något tillförlitligt taxibolag och vågar inte haffa någon på gatan på grund av risken att bli blåst. Click a Taxi löser det problemet. App-utgivaren samarbetar med en rad taxibolag, inte bara i Sverige utan i 50 länder och 5 000 städer. Du kan helt enkelt klicka
i appen för att få en taxi till din nuvarande position.
Du väljer själv storlek på bil, om taxin ska komma nu eller senare och om du har några särskilda önskemål du vill meddela.