Charmigt muskelberg

Test: HTC One X

HTC kombinerar designdetaljer med prestanda, men framförallt erbjuder HTC One X massor av användbara tjänster.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Något av HTC:s signum har länge varit att de integrerar många olika sociala tjänster i sina telefoner och den inslagna vägen har man fortsatt på. Android i grunden har ju gått samma väg och kombinationen blir därför högintressant. Mest för att prova och för att det går så väljer jag därför att automatiskt, varje gång jag tar en bild med kameran aktivera de olika nättjänster som är integrerade. Det innebär att telefonen när en bild tas laddar upp den till Dropbox, Flickr och Google Plus oavsett om jag är uppkopplad via mobilnät eller wlan. Det är givetvis en mindre mardröm för batteritiden, men om man vill så går det i alla fall. Vill du hålla funktionerna på en mer rimlig nivå kan du nöja dig med att ladda upp till ett ställe och göra det enbart när telefonen har wlan-uppkoppling och laddaren sitter i.

Möjligheten att automatiskt ladda upp bilder och filmer till Dropbox ligger i själva den appen, men just på HTC One är integrationen lite mer långtgående än på andra mobiler. En välkommen funktion du kommer märka när du loggar in på Dropbox från telefonen är att du får 23 gigabyte extra lagringsutrymme på ditt konto. Det räcker med andra ord till en hel del bilder och filmer, men den här lagringen online finns integrerad även på andra sätt i telefonen.

Vill du jobba med dokument så ingår programmet Polaris Office. Den vägen kan jag öppna filer som kommer bifogade i e-post eller kolla på dokument jag har lagrade lokalt på telefonens minne, på Dropbox eller i Skydrive på nätet. Programmet i sig kan både visa och redigera dokument. Det är ett ganska grundläggande program, men man kan i alla fall göra enkel formatering av text, lägga till figurer i Powerpoint-dokument och hantera funktioner i Excel-celler. Alldeles tillräckligt för de ändringar man vill göra i sin telefon alltså. När jag är färdig med ett dokument i telefonen kan jag välja att spara det i telefonen, på Skydrive, eller Dropbox.

Quad-core är ett begrepp som man hör ständigt i samband med HTC One X och nu även i den här texten alltså. Quad-core innebär att HTC One X är utrustad med en fyrkärnig processor och det vanliga har tidigare varit att telefoner har dubbel eller innan det enkla processorkärnor. HTC var en av flera tillverkare som hade fyrkärniga processorer i de telefoner de visade upp på mobilmässan i Barcelona i våras och nu är man först att få ut en sådan i svenska butiker. Så hur märks det? Man ska först ha klart för sig att det främst är avancerade 3D-spel som drar nytta av den här prestandaökningen och man ska även ha i åtanke att de spelen måste vara skrivna för att dra nytta av processorn. I skrivande stund finns inga sådana spel tillgängliga och när vi testat med andra spel, till exempel bilspelet Raging Thunder 2 visar det sig att konkurrenten Sony Xperia S med bara dubbla processorkärnor är lite snabbare än HTC-luren på att få igång spelets startsekvens.

Jag har tidvis varit lite osäker på vad HTC Sense egentligen är för något. Den som följt HTC Sense ett par år, vilket vi på Mobil så klart gjort vet att HTC tidvis beskrivit HTC Sense som en känsla eller en filosofi. Vad det här i praktiken innebär är att HTC One när du trycker igång den ser radikalt annorlunda ut i menyerna än andra Androider med Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Har du haft en HTC tidigare kommer du känna igen dig, har du det inte så märker du en hel del tillägg jämfört med vad andra erbjuder. Friendstream är en del i HTC Sense och den gör att du kan följa vad dina vänner har för sig på de sociala nätverk du använder, till exempel Facebook, Flickr och Twitter. Utöver de så integrerar alltså telefonen med fler integrerade tjänster och i min lista över konton som jag får ange i telefonen finns Flickr, Dropbox, och Microsoft Skydrive bland de tjänster man kanske inte vanligen hittar integrerade i andra Androider.

Mest förknippar man kanske HTC med den tydliga stora klockan i startskärmen och rutan under med aktuellt väder, men det går givet vis att anpassa om man vill ha något annat där eller på andra sätt anpassa utseendet. Jag blir dock lite fascinerad av just väderinformationen, för det är inte bara bakgrundsbilden med sin detaljrikedom som visar på skärmens goda egenskaper. Detaljer i vädergrafiken blir särskilt påtagliga när man sveper från startskärm till startskärm. Solen och molnet som visas just den här dagen skjuter jag undan i en typ av karusell för att ge plats åt näst startskärm. När jag gör det så blir det tydligt att solen och molnet inte är en enkel bild utan en 3D-modell där jag samtidigt som jag skjuter undan vädret ser den 3D-grafiken från sidoperspektivet och ser hur solen blir synlig där när molnet inte längre skymmer. Visst, det är en obetydlig detalj, men det känns genomarbetat och påverkar mitt helhetsintryck. Upplösningen på skärmen gör att den har fler pixlar än till exempel Iphone och Samsung Galaxy S2.

Detaljrikedomen är riktigt bra och framförallt uppskattar jag att HTC inte har dragit upp färgerna så de blir övermättade, som jag upplever att Samsung gör i sina amoled-skärmar. Här känns färgerna mer naturliga. Detaljrikedomen är bra, vilket sätts på prov särskilt när jag tittar på fullstora hemsidor i webbläsaren och försöker läsa texten, men då märker jag att jag trots allt behöver zooma in en aning för att se detaljerna i den minsta texten. I webbläsaren kan du ha upp till sex flikar igång samtidigt och dyker du på ett filmklipp som kräver Flash för att spelas upp kan du aktivera det manuellt i menyerna. På det här sättet slipper man se Flash-annonser när man surfar på sajter i allmänhet och istället spara Flash-möjligheten och prestandan till de tillfällen då man verkligen vill utnyttja den.

Tittar man på design så har One X ett par detaljer som kanske kan skilja ut den från mängden. Som helhet så tycker jag designen egentligen inte sticker ut. Dock så känns den påkostad och välgjord på ett sätt som billigare mobiltelefoner aldrig gör. De små minimala hålen som borrats för högtalaren är ett exempel på det och när man trycker och klämmer märker man inget knakande som skulle kunnat tyda på dålig hållfasthet. Från sidan ser det ut litegrann som om skärmen ligger på ytan, för själva telefonen är lite böjd medan skärmen i sig är rak. Kort sagt så märks det att HTC arbetat medvetet med designen, både i hård- och mjukvara.

HTC Watch är en filmtjänst där man både kan hyra och köpa långfilmer. I skrivande stund har Google visserligen sedan en tid lanserat sin samlade butik Google Play med appar, film, spel, musik och böcker, men det är bara appar och spel som är tillgängliga för oss i Sverige. Därför är ju HTC Watch ett särskilt välkommet tillskott och det gör att HTC tävlar med Apple och även Sony och deras lanserade och kommande tjänster för musik och film. I HTC Watch testar jag att hyra filmen Transformers och får mata in mitt kontokortsnummer för att betala 29 kronor och då hyra filmen till telefonen i 48 timmar.

Filmen som laddas ner är på 1,6 gigabyte och man måste vara ansluten via wlan för att den ska laddas ner. Utbudet är inte jätteimponerande. Jag hittar ett 50-tal komedier och i kategorin för ”Nyutgivna filmer” ligger bland annat filmen The Truman Show med Jim Carrey, en film som gick upp på bio 1998. Det finns ett 50-tal filmer även i kategorin Action och totalt uppskattar jag att det är ungefär 300 filmer totalt, eftersom en del filmer återkommer i flera kategorier.

Bildkvaliteten skiljer sig en del beroende på vilken film man väljer, men på Transformers är den riktigt skarp och du får även med svensk text till filmen när du tittar. För musik så pratar HTC själva mycket om samarbetet med Beats Audio. Jag har lånat ett par hörlurar från Beats att använda tillsammans med telefonen och det råder ingen tvekan om att ljudet blir bra då. Något annat vore ju konstigt med ett par lurar för 2000 kronor. I telefonen så dyker det upp en Beats Audio-ikon så fort du sätter i ett par hörlurar. Kombinationen med lurarna från Beats Audio och telefonen är det som ger bäst ljud, men även andra lurar ger bra ljud om än inte lika förstklassigt. Det finns en kryssruta i telefonen så att man kan stänga av Beats Audio-effekten, men då låter ljudet helt instängt och vekt, så varför man skulle vilja lyssna så övergår mitt förstånd.

_image_

Trycker du på Musik-ikonen i menyn så hamnar du i en meny med flera ikoner. Här visas dels de låtar du har lagrade på telefonen i form av den senaste du lyssnat på och sedan ikoner som fungerar som genvägar till andra musikappar du har installerade. När jag installerar Spotify hamnar den här och HTC har redan från start skickat med app för att känna igen musik du hör (Soundhound), för att lyssna på radio via nätet (Tunin Radio) och musikbutiken 7digital där du kan köpa enstaka låtar och album. Särskilt mycket mer än en genväg till de här apparna handlar det dock inte om. Spotify är ju fortfarande snabbast att nå genom att klicka på programmets egen ikon eller widget istället för att gå via Musikappen.

Start- och låsskärmarna kan du själv anpassa. Vad jag märker direkt första morgonen är att telefonen på eget bevåg väljer att visa vädret i låsskärmen när jag tittar till den det första jag gör på morgonen. Låsskärmen kan du välja ska vara enbart en låsskärm, eller så kan du välja att fylla den med innehåll. Det finns till exempel möjlighet att där visa aktuella börskurser, kort som flyger omkring med dina kompisars senaste statusuppdateringar eller en mer sparsmakad vy över senast inkomna sms, kalenderposter och nya mejl. Du kommer direkt till det senaste smset när du drar det från låsskärmen ner till ringen på skärmen, den man annars använder för att låsa upp telefonens låsläge. Tyvärr saknas en fysisk kameraknapp. Istället är det snabbaste sättet att ta en bild att dra kameraikonen på låsskärmen direkt till ringen på samma skärm för att kameran ska starta. Väl där är kameran snabb. Framförallt uppskattar jag att det inte finns något uttalat läge för film respektive stillbild. Den enda vyn har istället en avtryckare för film och en för stillbild. Faktum är att du till och med kan använda dem parallellt. Spelar du in en film i full-HD så kan du samtidigt som kameran filmar ta stillbilder på det du ser genom att klicka på stillbildsavtryckaren. Det fungerar dock inte i Slow Motion-läget, en funktion jag haft lite roligt med när jag testat telefonen. Med det läget blir en film på 30 sekunder två minuter lång, så det går alltså att tyda det som går lite för snabbt när du filmer vanligt. Tyvärr blir dock upplösningen dålig när du filmar i det här läget, bara ungefär en sjättedel av normal storlek och komprimeringen hög, så de filmerna blir rätt oskarpa.

_image_

En nackdel i förutsättningarna när man tar stillbilder är att One X saknar fysisk kameraknapp. De bilder jag tar verkar först vara väldigt fladdriga i färgåtergivningen, men när jag jämför med motsvarande bilder från Sony Xperia S är det bara marginella skillnader, dock till Xperians fördel. Xperia S visar bilderna betydligt bättre på den egna kameraskärmen, men när man granskar bilderna i datorn på en större skärm är det främst mindre missar i färgåtergivningen som gör bilderna från HTC One X lite sämre än konkurrentens. Jag märker till exempel att min bild på en sushi-bit med lax blir allt för gul medan ansikten har en tendens att bli lite väl rosa i tonen. En systemuppdatering till telefonen dyker upp under testperioden, men den åstadkommer bara marginella förbättringar.

Om något nu ska väga upp detta så är lampan som ska lysa upp vid bilder tagna i mörkret ovanligt kraftfull och man har dessutom väldigt gott om inställningsmöjligheter i kameraappen om man vill utnyttja dem. Det finns flera effektfulla filter man kan lägga på direkt i kamera-appen och till effekter ska man nog även räkna funktionen för att ta bilder med HDR. Tekniken HDR innebär att kameran tar flera bilder med olika exponering och kombinerar dessa för att kunna återge hela färgomfånget både i bildens ljus och mörka delar. Det här kan till exempel gör att du ser slöjmolnen i en bild som annars hade fått en helt kritvit himmel för att kameran inte kan urskilja alla detaljer. I HTC One X blir resultatet jag får med HDR ofta långt ifrån naturtroget.

In halvgrå vårhimmel ser i flera fall ut som åskoväder och apokalypsens intåg, vilket visst kan vara effektfullt, men sällan verklighetstroget. Bland inställningarna i kameran hittar vi ansiktsigenkännning, iso, vitbalans och tidsutlösare. Det finns dessutom flera olika kameralägen, till exempel för makro, grupporträtt, panorama och landskap. Största fördelen tycker jag är att video- och stillbild presenteras i samma vy och den största nackdelen är som jag redan nämnt den saknade fysiska kameraknappen. Bilder och även filmer som du tar hamnar så klart på telefonens internminne. Det finns ingen plats för minneskort utan man får hålla till godo med de 32 inbyggda giganten. För de så har dock HTC satt upp lite regler. Minnet är uppdelat i det som kallas internminne (ca 2 GB) och telefonminne (ca 25 GB). När du laddar ner appar så hamnar de i internminnet och det är bara vissa program som du om du vill det kan flytta till det större telefonminnet. Det är istället främst tänkt för att lagra musik, film och bilder du tar med kameran.

Tittar man på HTC One X och jämför med konkurrenterna så är One annorlunda på flera sätt, den skiljer ut sig tydligt genom att HTC adderar på så mycket ovanpå Android, medan andra tillverkare går åt andra hållet och allt oftare serverar sina Androidmobiler orörda, med bara Googles programvara. Att HTC ovanpå detta adderar till exempel sin egen navigator och filmtjänsten ökar tydligt värdet.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Fakta

Allmänt

Modell One X

Tillverkare HTC

Lanseringsdatum 2012-04-02

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 134,4 x 69,9 x 8,9 mm

Vikt 130 g, 65 %

Pris 6500 kr

System Android

Processor 1,5 GHz Tegra 3 med fyra processorkärnor

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz

LTE Nej

Datahastighet in 21 Mbit/s

Datahastighet ut 5.76 Mbit/s

Skärm

Mått 4,7 tum, 71 %

Upplösning 720 x 1280 pixel

Typ LCD - IPS

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

Lagringsminne 32 GB

Minneskortplats Nej

Medföljande minneskort Nej

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 12 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Videofokus Kontinuerlig autofokus

Media

Musikformatstöd .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma

Videoformatstöd .3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4, ASP o

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Ja

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Google Maps, Lovations, Google Navigation

Navigering Kan köpas till

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Ja

HDMI Nej

Synkprogram

Namn HTC Sync

Synkar kontakter, kalender

Mac Nej

Batteri

Kapacitet 1800 mAh, 36 %

Standbytid enligt tillverkaren 525 tim

Taltid enligt tillverkaren 13 tim

Tillbehör

Headset Nej

USB-kabel Ja

Övrigt

Java Nej

Röststyrning Röstsökning, men endast på engelska

FM-radio Ja

Tålig Nej

NFC Ja

Benchmark-tester

Antutu 11587

Quadrant 4829

Vellamo Browser 1651

Sunspider 1693,4 ms

Plus och minus

+
Inbyggda sociala tjänster
Bil-läget
Skärmen

-
Saknar kameraknapp
Kamerans färgåtergivning

Alternativ

Sony Xperia S är den tydligaste konkurrenten. Den har dock bara tvåkärnig processor och färre anpassningar av Androids grundssystem, men fysisk kameraknapp.

Frågor & svar

Kan jag använda telefonen som bilnavigator? 

Bil-ikonen i HTC One X anpassar gränssnittet till ett enkelt med stora knappar. Vid köp ingår fri navigering med röstinstruktioner i 30 dagar. Man kan ladda ner kartor lokalt på telefonen och den vägen undvika datakostnader vid navigering i utlandet. Efter de 30 gratisdagarna måste man köpa en licens för att utnyttja programmet. Då kan Google Navigation som också följer med vara ett gratisalternativ.

Kan jag dela ut telefonens internetuppkoppling till en dator eller surfplatta? 

Ja, det följer med en app som gör precis det. Du kan låta telefonen skapa ett wlan och ansluta valfri pryl trådlöst. Det går även att plugga in telefonen med usb-sladd i en dator och dela ut internetuppkopplingen på det viset.

Om jag vill dela med mig av till exempel en video som jag filmat? 

Då ger HTC One X massor av olika möjligheter till det. Har du filmat i hög upplösning går det dock inte att skicka som mms. Den komprimering och klippning som andra Androider klarar av kan HTC One X inte åstadkomma. Du måste filma direkt i mms-läge för att kunna skicka din film.

Testbild

HTC One X missar ibland i färgåtergivningen och gör människors ansikten rosa och som i det här fallet rosa lax lite för gul.