Smarta funktioner behöver inte kosta skjortan. Vi har testat åtta mobiler i prisklassen under 2000 kr – alla med mejl, gps, turbo-3g och ett smartphonesystem i form av antingen Android eller Symbian.
Smarta mobiler finns i alla former och storlekar och känns igen på att du kan lägga till fler funktioner genom appar som klarar lite mer än de enklare mobilernas javaprogram. De största systemen är just nu Android och Symbian med andelar strax över respektive strax under 30 % av marknaden. Det är också för Symbian och Android vi hittar störst variation och flest olika mobiler – från flaggskeppsmodeller till de billiga lurar vi fokuserar på i detta test.
System och menyer
Windows Phone och iOS har fortfarande inte tagit plats i några lågprismobiler, så valet står mellan Symbian och Android. Även om det finns många olika Androidversioner så är systemet väl sammanhållet jämfört med Symbian. De olika mobilerna fungerar på samma sätt och du kommer åt ett gemensamt apputbud via Android Market. Android kräver dock en hyfsat högupplöst skärm, och systemet ger en sämre upplevelse på de tre mobilerna med qvga – 320 x 240 pixel. Symbian finns i två huvudvarianter – för mobiler med respektive utan pekskärm. På pekskärmssidan har det skett en viss utveckling, men skillnaderna mellan C5 och E5 och exempelvis en gammal Nokia N80 är pinsamt små. Startskärmarna är förbättrade och i E5 har det tillkommit guider för att skapa wlan-anslutningar, men totalt sett känns systemet som ett lapptäcke och inställningarna som rör uppkopplingen finns fragmenterade över tre olika undermenyer.
Galaxy Ace
Androidmobilerna från Sony Ericsson använder version 2.1 av operativsystemet. Det innebär att man får klara sig utan Flash i webbläsaren och möjligheten att använda mobilen som en trådlös router. Märkligt nog får du inte heller Flash i webbläsaren på mobilerna från Samsung och LG trots nyare system – de verkar ha spärrat funktionen av prestandaskäl. Men internetdelning och andra 2.2-finesser fungerar som de skall. 2.2-mobilerna känns generellt snabbare och har ett bättre bluetoothstöd som bland annat klarar att skicka bilder till både datorer och mobiler direkt från galleriet. Androidmobilerna är som väntat enkla att hålla synkade och säkerhetskopierade. Tyvärr saknas de senaste funktionerna – till exempel att Google håller koll på vilka gratisappar du har installerat så att de kan återställas snabbt i en ny mobil, men kontakter, kalender, mejl och allt annat som är kopplat till Google-kontot fungerar utmärkt. Genom att använda SyncML- eller Exchange-funktionerna på Nokias mobiler går det att synka mejl, kontakter och kalender mot såväl Google som mot andra tjänster, men att komma igång med synkning på Android är betydligt enklare – från att öppna ett konto till att göra inställningarna som krävs. Exchangestödet i Nokia E5 är dessutom buggigt och ger mängder av felmeddelanden trots uppdaterad firmware.
Sony Ericsson, LG och Samsung har valt olika vägar när det gäller att sätta sin egen prägel på Androidsystemet. Vid en första anblick har Sony Ericsson snarare skalat bort än lagt till funktioner. Du kan bara ha en widget på varje startskärm och det går inte att zooma med multitouch – du måste istället dubbelklicka på området som du vill förstora. På X10 Mini Pro känns begränsningarna rimliga för att undvika att det blir rörigt på den lilla skärmen, men knappast på X8. Genvägarna från hörnen på startskärmarna är däremot riktigt smarta och såväl X10 Mini Pro som X8 har Timescape – en funktion som kopplar samman telefonbok, meddelanden och sociala nätverk. LG har nästan helt avstått från att förändra systemet. Meddelandefältet har fått genvägar för att hantera wlan, bluetooth och andra funktioner i mobilen – ungefär som den vanliga strömkontroll-widgeten – och det finns en app som tipsar om andra appar på Market som LG gillar.
Samsung har adderat många egna funktioner. De tre mobilerna har fått en uppdaterad telefonbok, anpassningsbara startskärmar, ett par egna widgets och ett meddelandefält med genvägar som gör det enkelt att stänga av ringsignalen eller aktivera bluetooth. Mobilerna har också begåvats med en aktivitetshanterare, så du kan se vilka appar som är igång och frigöra minne vid behov. Stort apputbud och ett fräschare system ger de sex Androidmobilerna ett betydande försprång framför Nokia C5 och E5. Det ska finnas en uppdatering till version 2.3 på gång för Galaxy Ace, men med den firmware som fanns tillgänglig vid testtillfället blir segern delad mellan Ace och Gio.
Vinnare: Samsung Galaxy Ace och Galaxy Gio
Appar
Två faktorer är intressanta när det kommer till apparna – dels hur det totala utbudet som fungerar med mobilen ser ut, dels om tillverkaren skickar med några unika appar som är dyra att köpa eller inte finns att ladda ned till konkurrenternas mobiler. Nokias Symbianmobiler C5 och E5 har vardera ett tiotal förinstallerade appar. Kvaliteten varierar rejält – nyhetsapparna är inte mycket mer än genvägar till mobila webbsajter, men Facebookappen får godkänt betyg och chattprogrammet som samlar konkurrenter som MSN, Google Talk och Yahoo i en och samma app är riktigt lyckat. Dessutom finns Ovi Maps med fri navigation – en riktigt kompetent vägvisare med trafikinformation, möjlighet att installera kartor på minneskort, reseguider och bra sökfunktioner. Bortsett från avsaknaden av pekskärm kan Ovi Maps mäta sig med Navigon, Wisepilot och andra Androidappar som kostar åtskilliga hundralappar.
Galaxy Gio
Skillnaden mellan C5 och E5 är att E5 siktat in sig på att vara en bra jobbmobil – inte bara tack vare tangentbordet utan också genom apparna. E5 har ett officeprogram som inkluderar redigering och koppling till Microsofts serverlösningar genom Communicator-funktionen. Nokias app-butik Ovi Store är lättnavigerad, men utbudet är mindre än på Android Market och det märks att Symbian har betydligt lägre prioritet än Android och iOS hos utvecklarna – inte minst knappsatsversionen av S60 som nu fått konkurrens av Nokias egna Symbian^3 och Anna. När det gäller Android kan både skärmen och systemversionen begränsa vilka appar som fungerar. Det finns fortfarande appar som vill ha minst hvga-skärm för att fungera och därmed utestänger Samsung Galaxy Mini, LG Optimus Me och Sony Ericsson X10 Mini Pro. Sony Ericssons mobiler i testet saknar också, åtminstone när detta skrivs, uppdateringar till Android 2.2 – även det begränsar utbudet något. Samsung har lagt till en egen app-butik i sina mobiler. Till en början känns det mest förvirrande, men det visar sig att en handfull spel och appar som normalt kostar pengar går att hämta gratis den vägen och det tackar vi Samsung för. Samsung skickar också med en kontorssvit – Think Free Office – som gör det möjligt att både öppna och redigera filer på Galaxy Gio och Ace. Nokia får ett stort plus för navigatorappen, men Symbian kan inte mäta sig med Android när du vill hitta fler appar att installera. Kampen mellan de olika Androidmobilerna är jämn, men Samsung Galaxy Ace och Gio utmärker sig med en kombination av stort utbud och bra kvalitet på apparna som ingår.
Vinnare: Samsung Galaxy Ace och Galaxy Gio
Multimedia
Både Symbian och Android fungerar bra för musik och tillverkarna har inte gjort några graverande missar i hårdvaran. Samtliga åtta mobiler har riktiga 3,5-millimetersuttag för hörlurar och bluetooth med stöd för trådlöst stereoljud. Mobilerna har också FM-radio med rds. Skillnaderna märks när man börjar knappa runt i gränssnitten. Samsungs radioapp är snyggast, men när det gäller funktioner och ljudkvalitet är skillnaden mellan de olika mobilerna försumbar. Samsung inkluderar inte några hörlurar, så du kan inte använda radion alls innan du kompletterat med egna.
X10 Mini Pro
Visserligen är hörlurarna som ingår med övriga mobiler i testet varken välljudande eller bekväma, men det är ändå ett plus att få allt som krävs för att komma igång direkt i kartongen. Sony Ericssons musikspelare är snyggare än Androids standardspelare, men du får inte så många extra funktioner. Nokias spelare, som hängt med sedan 2005, har både fler sökmöjligheter och är bättre på att hantera spellistor. Sony Ericsson har en smart knapp som gör det enkelt att hitta mer innehåll från samma artist på Youtube eller i musikbutiken, men det är på bild- och videoområdet som Sony Ericsson levererar – främst när det gäller X10 Mini Pro som har testets bästa kamera. Samsung Galaxy Ace presterar nästan lika bra stillbilder – båda mobilerna har autofokus, belysning och kameror med fem megapixel. Sony Ericssons videoinspelning är dock helt överlägsen med vga och 30 bilder per sekund jämfört med Samsungs hackande qvga-filmer. Nokias mobiler spelar in hyfsade videoklipp, men bortsett från den förvånansvärt svaga kameran i LG Optimus Me ger autofokusmobilerna betydligt bättre stillbilder. Samsung Galaxy Ace, Galaxy Gio och Nokia E5 har DLNA som gör att du kan dela bilder och musik med andra enheter på samma trådlösa nätverk. Galaxy Ace kan dra störst nytta av funktionen eftersom mobilen tar bilder som tål att visas på en stor platt-tv. Sony Ericsson X10 Mini Pro har inte testets bästa musikspelare från start, men det är enkelt avhjälpt via Android Market. Kamerabestyckningen är mer konstant och här är Sony Ericsson vassast – en fempoängare går till X10 Mini Pro.
Vinnare: Sony Ericsson X10 Mini Pro
Format och knappar
Kvalitet – eller åtminstone kvalitetskänsla – kostar och med en budget på 2000 kr får man klara sig utan de snyggaste designlösningarna med glas och metall. För att vara plastmobiler känns lurarna i startfältet välgjorda och gör det bästa av materialet – inte minst Samsung Galaxy Ace och Sony Ericssons mobiler som kan få ett nytt utseende tack vare de olika skalen som ingår. LG Optimus Me känns tung och solid, men det räcker inte riktig för att kompensera för det tråkiga grå plastskalet. Sony Ericsson X10 Mini Pro är en speciell Androidmobil – den kombinerar ett riktigt smidigt skjutbart format med ett nästan komplett tangentbord. När det gäller knappar tar annars Nokia hem matchen – riktiga sifferknappar gör det enkelt att slå ett nummer på C5 utan att behöva titta på mobilen och qwerty-tangentbordet på E5 är klart vassare än Sony Ericssons.
Nokia E5
Nokia har både fler och bättre knappar och mobilen är dessutom tunnare, så sett enbart till formatet och till hur mobilen funkar för att mata in siffror och text är E5 en vinnare. Bland de rena pekskärmsmobilerna känns Samsung Galaxy Ace som den mest välbyggda. Men vi hade gillat den ännu mer om Galaxy Ace haft en egen stil istället för att låna designen från Iphone 4.
Vinnare: Nokia E5
Extrafunktioner
Videosamtal har inte fått något riktigt fäste bland Androidmobilerna än och här har Symbian möjlighet att briljera. C5 är ensam i testet om att klara videosamtal via 3G, men E5 saknar tyvärr en kamera intill skärmen. Samsung Galaxy Ace har en samtalskamera som du kan använda med Fring och snart sannolikt även med Skype, men stödet för dubbla kameror i Android är dåligt standardiserat och med 2.2 krävs att varje app är anpassad för kameralösningen i varje mobilmodell. Nokia sparar säkert några kronor på att inte bygga in en videosamtalskamera i E5, men det är svårare att begripa varför mobilen inte kan geotagga vanliga stillbilder. Funktionen finns i övriga mobiler i testet – inklusive Nokia C5.
Galaxy Ace
Nokias mobiler kan enkelt kompletteras med en välgjord och komplett PC-programvara. Nokias PC Suite ger tillgång till synkprogram, backup, möjlighet att skicka sms från datorn och olika program för att enkelt hantera mobilens bilder och musik. C5 och E5 levereras med usb-sladd och programvaran finns på Nokias webb. Androidmobiler kräver normalt inte att du kopplar dem direkt till datorn, men både Samsung och Sony Ericsson har begränsat möjligheten att uppdatera mobilen direkt via wlan eller mobilnätet, så om du vill vara säker på att ha senaste firmware måste du koppla mobilen till datorn ibland. Även LG tillhandahåller en programvara som utlovar backup och uppdateringar, men den visar sig vara omåttligt krånglig att installera och verkar inte fungera alls på datorer med Windows 7. Kategorin går till Samsung Galaxy Ace. Mobilen har både en bra PC-programvara i form av Samsung Kies och videosamtalskamera – en ovanlig finess i Androidvärlden.
Vinnare: Samsung Galaxy Ace
Här hittar du alla delar i vårt test av kontantkortstelefoner