Sony har en historia av att lansera nya flaggskepp med små uppdateringar med täta intervall, men sällan har det väl gått så kort tid som mellan Xperia Z3+ (säljstart slutet av juni) och Xperia Z5 (säljstart oktober). Har du köpt en Xperia Z3+ finns det inte så värst mycket anledning att uppgradera, men möjligen kan det ändå kännas lite snopet att gå miste om nyheterna i Z5.
Liksom för Xperia Z3 anger Sony tre fokusområden för de nya Z5:orna. Design, kamera och batteritid. Nyheterna den här gången gäller de två första, medan batteritiden fortfarande är samma två dagar vid normal användning.
Kameran har fått en helt ny sensor, som än så länge bara finns i Z5-serien och ingen annan stans. Då vi vid vårt prova på-tillfälle inte fått chansen att titta på det färdiga bildresultatet kan vi inte svara på om den innebär ett lyft som gör att den kan mäta sig med Samsungs och LG:s senaste kameror.
Annons
Det vi kan konstatera är att kameran är riktigt snabb, både på att starta och att fokusera, enligt Sony världens snabbaste mobila autofokus. Förbättringar i dåliga ljusförhållanden och bättre zoom får vi återkomma till när vi fått våra testexemplar. Kameraprogramvaran är lätt uppdaterad med enklare åtkomst till vissa inställningar, vilket känns överflödigt då man samtidigt säger att en helt ny kameraapp kommer senare i höst, strax efter att mobilerna har släppts.
Annons
Den andra hårdvarunyheten är fingeravtrycksläsaren. Till skillnad från för konkurrenterna sitter den i av/påknappen på sidan. Det innebär att knappen är något nedsänkt, vilket gör den marginellt mindre skön att trycka på men borde reducera risken för ficktryck till nära noll. Fingeravtrycksläsaren fungerar minst lika bra som konkurrenterna, och att ha den på mobilens sida i stället för fram- eller baksidan gör i mitt tycke enorm skillnad för ergonomin. Helt klart den trevligaste fingeravtrycksläsaren jag provat.
Sony har ingen särskild programvara, så fingeravtrycket används bara för att låsa upp mobilen, men den använder öppna standarder (som bland annat Paypals app utnyttjar) och kommer fungera med Googles öppna gränssnitt för fingeravtrycksläsning i Android 6.0 Marshmallow.
Sonys Androidversion känns väldigt bekant från förr. Vänstermenyn i applistan har dock försvunnit, i gengäld kan du avinstallera en app bara genom att trycka och hålla in på den. Sony har också lagt in en guide för nya användare som anpassar sig efter vilket system du är van vid sedan tidigare.
Sony har fått kritik för att deras modeller har varit väldigt lika varandra från generation till generation. Xperia Z5-serien lär nog inte få belackarna på andra tankar, men enligt Rikard Skogberg på Sony utgör den ett halvt steg framåt mot ett nytt formspråk.
En annan rundning på sidorna och en mer matt finish kanske inte låter som stora förändringar, men jag måste ge Sony rätt i att man lyckats ge telefonerna lite mer exklusiv känsla. Det frostade glaset på baksidan av Z5 och Z5 Compact är riktigt snyggt och ovanligt, och gör dessutom telefonen betydligt mindre hal att hålla i. Bägge mobilerna är marginellt tyngre och tjockare än föregångarna, enligt Rikard Skogberg bland annat för att ge en stabilare och mer hållbar konstruktion. Z3 hade visst rykte om att glasbaksidan lätt gick sönder, något som ska vara mindre av ett problem med Z5.
Kanske handlar det också lite om värme. Xperia Z3+ med Snapdragon 810 blir rejält varm när den får jobba. Enligt Rikard Skogberg har man förbättrat värmeavledningen i Xperia Z5, medan Z5 Compact har komponenterna spridda på en större kretskortsyta.
Även den frostade metallramen på Xperia Z5 känns som en touch som sticker ut, och gör sig bra i alla fyra färgerna (Svart, vit, guld och mörkgrön). På Z5 Compact är ramen som på föregångaren i plast, och rundningen är i mitt tycke inte heller lika snygg på den tjockare modellen. Till skillnad från Z1 Compact och Z3 Compact tycker jag inte att det finns någon färg som sticker ut och känns sober samtidigt, den gula och den rosa är inte direkt diskreta, och mest lyckad är den svarta.
På Z5 Premium har man gått åt andra hållet och gjort telefonen högglansig i stället för matt. Färgerna är svart, vit, guld och krom, och särskilt den sista är rolig med en baksida som bokstavligt talat är spegelglas.
Xperia Z5 Premium är inte, som man skulle kunna förledas att tro, phabletversionen av Z5. Lägger man dem bredvid varandra är skillnaden i storlek mest märkbar på höjden, och i hand känns de ungefär lika stora.
Grejen är förstås i stället den ultrahögupplösta skärmen, den första mobilskärmen med 4k-upplösning. Det ger 800 punkter per tum, vilket egentligen är rena vansinnet. Jag kan uppfatta skillnaden mot skärmen på vanliga Z5 på riktigt nära håll, men jag är inte säker på om jag hade kunnat uppfatta skillnaden mellan en 2K-skärm och denna 4K-skärm. Sony har försett mobilen med ett större batteri för att försörja den hungrigare skärmen, så man lovar fortfarande två dagars batteritid.
Nya skärmupplösningar innebär att befintligt innehåll för lägre upplösningar måste skalas om. Sony talar om Bravia-teknik som ska göra att det hela ser utmärkt ut. Detta är någonting vi kommer att granska närmare när vi får våra testexemplar.
Den stora hårdvarunyheten, kameran, behöver vi riktig recensionsexemplar för att utvärdera. Utöver det är det bestående intrycket en design som känns som ett litet steg mot en lyxigare känsla.