Nu är vi inne på tredje generationens Airpods och mycket har hänt. Inte minst hos Apples konkurrenter. Airpods dominerar fortfarande, men det finns samtidigt mycket gott om alternativ, såväl dyrare som betydligt billigare. Marknaden för den här typen av hörlurar, true wireless, har formligen exploderat.
Även Apple själva har bidragit med innovation till produktkategorin. I dessa lurar främst i form av vässad ljudkvalitet, fuktskydd och så kallat rumsligt ljud. Det ska vi återkomma till. Sedan tidigare har Airpods, tidigare generationer så väl som dessa lurar, extremt enkel hantering, så att du kopplar hörlurarna till din telefon, Iphone då, mer eller mindre magiskt enkelt och sedan lätt växlar mellan dina olika Apple-enheter utan problem. Jag säger mer eller mindre, för ingenting är ju garanterat felfritt. Det händer att lurarna inte vill ansluta som jag önskar, men överlag fungerar det bra även om jag några gånger får göra ett nytt försök för att få kontakt.
I varje ny generation och modell av Airpods har nya funktioner tillkommit och det gör att Airpods i denna tredje generation är utrustade med trådlös laddning av laddningsetuiet via Magsafe och vanlig trådlös laddning, utöver då möjligheten att ladda med lightningsladd, samma som du laddar Iphone med. Dessutom kan du enkelt hitta dina förlorade Airpods med hjälp av Apples Hitta-app, men den funktionen kommer även till äldre Airpods via uppdateringen av Iphone till Ios 15.
Annons
En hel del headset från andra tillverkare har en egen app där du kan göra inställningar och styra ditt headset. Det behöver inte Apple eftersom man har Ios och möjligheten att integrera allt där. Det är anledningen till att det är så enkelt att ansluta Airpods första gången men så är ju Airpods särskilt anpassade till Apples produkter. Medan första generationen av Airpods styrdes med röststyrda assistenten Siri så har dessa Airpods, liksom Airpods Pro, trycksensor på skaftet så du kan styra samtal och musik där. Det är en klar fördel att inte vara hänvisad till bara röststyrning. Ett tryck startar musiken eller svarar på det inkommande samtalet, eller för den delen lägger på alternativt pausar musiken. Ett långt tryck kallar på röstassistenten.
I slutet av en lång dag då jag redan testat en handfull olika hörlurar börjar jag lyssna på musik med nya Airpods och då är det tydligt att ljudet är riktigt bra. Lite wow-känsla får jag faktiskt. Det finns tydliga basresurser som ändå inte tar över, utan ger rum åt en bred ljudbild där hela spektrat av frekvenser kan ta plats. Med det sagt så är Airpods inte för alla situationer eller alla personer. I stökiga miljöer som i kollektivtrafiken har hörlurar med brusreducering en tydlig fördel. Där kan de här lurarna helt enkelt inte mäta sig, för att musiken lätt dränks i andra ljud från omgivningen. Samtidigt handlar det mycket om personligt val. Alla gillar inte lurar av in ear-typ där du måste trycka in en gummipropp i hörselgången, som Airpods Pro. De här Airpods är bekvämare att bära framförallt längre tid. I ett tyst rum presterar de likvärdigt, men i andra sammanhang har alltså båda typerna av lurarna såväl för- som nackdelar.
En ytterligare nyhet i dessa Airpods är stödet för rumsligt ljud. Det finns sedan tidigare i Airpods Pro och Airpods Max och innebär att du framförallt när du sitter still och ser på film kan höra så att säga var ljudet kommer ifrån. Det har tydligare användningsområde när du sitter framför teven alltså, än när du går eller sitter och lyssnar på musik eftersom det inte är kopplat till plats på samma sätt.
Som tidigare hör Airpods också till de allra bästa på samtalsljud, trots att skaftet på lurarna nu är kortare än tidigare. De fångar upp min röst bra även när jag ringer samtal i stökigare miljöer och lyckas separera min röst från ljud i omgivningen.
Med en prislapp på dryga 2000 kronor hör inte Airpods till de billigare lurarna på marknaden, men de är ändå väldigt prisvärda sett till vad du får på alla plan.
Betyg:
8/10
Mått: 31 x 18 x 19 mm (vardera hörlur), 46 x 54 x 21 mm (laddningsetuiet) Vikt: 4,3 gram (vardera hörlur) Batteritid: 6 timmar lyssning i lurarna, totalt 30 timmar inklusive batterikapaciteten i etuiet. Medföljande laddningsfodralet laddas via lightning eller trådlöst. Fuktskydd: Ja, IPX4 Pris: 2100 kr