Drabbade via Play Store

Malware infekterar 11 miljoner Android-enheter

Trojan virus illustration

Den skadliga programvaran Necro har hämtats fler än elva miljoner gånger från Play Store.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är publikationen Bleeping Computer som går ut med informationen att fler än elva miljoner Android-enheter har drabbats av den skadliga programvaran Necro via Play Store. Necro har egenskaperna att det kan öppna skadliga länkar utan att du märker det, ladda ner filer som kan köra farlig kod och använda mobilen för att prenumerera på betalabonnemang.

De berörda apparna är fotoredigeringsappen Wuta Camera av Benqu och webbläsaren Max Browser. Max Browser har nu tagits bort från Google Play Butik, men Wuta Camera finns fortfarande kvar. De två har tillsammans hämtat fler än elva miljoner gånger.

Samma virus har även hittats i modifierade versioner av populära appar som Spotify, Whatsapp och Minecraft. Här är dock den stora skillanden att dessa versioner bara kan laddas ner från inofficiella app-butiker och inte från Google Play Butik. Enligt BleepingComputer är det därför oklart hur många användare som har laddat ner dem och därmed infekterats av viruset. Dessa versioner är inte publicerade eller skapade av företagen bakom originalen (Spotify, Meta, Microsoft).