Bästa från okända operatörerna
Lista: Anledningar att byta operatör (del 2)
Du känner till de fyra stora mobiloperatörerna och är kanske till och med kund hos någon av dem. Sverige har dock betydligt fler operatörer än så och vi har granskat deras erbjudanden för att hitta bra anledningar att byta. Här kommer del två av tre.
Läs även del ett och del tre
5. Fast telefoni mobilt
Allt fler väljer att skippa den fasta telefonen och ta emot samtalen i mobilen istället. Har du ett hemnummer som många hunnit lära sig eller som du av annan anledning vill behålla kan du koppla det till mobilen. Många operatörer erbjuder den här tjänsten, men Universal tillhör de som gör det billigast. För 35 kronor per månad får du hemnumret till din mobiltelefon och de som ringer till dig betalar alltså samtalskostnad som om de ringde ett fastnätsnummer trots att du kan svara i mobilen var du än befinner dig.
Operatör: Universal Telecom
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.universal.se
6. SMS till hela världen
Sms har gått från att vara en relativt dyr kommunikationsform till at numera vara inkluderade i massor i många abonnemangsformer. Ofta finns det dock ett undantag och det är när du ska sms:a till ett utländskt nummer. Då kan du ofta inte använda din sms-pott utan meddelanden kostar istället uppåt tre kronor styck beroende på vilket land du skickar till. Länder långt bort är ofta dyrare. Med Halebop ingår dock sms och mms i paketen och de gäller oavsett var mottagaren bor. Ett annat alternativ är så klart att använda Whatsapp, Kik, Facebook eller någon liknande som inte är beroende av var mottagaren befinner sig utan använder mobildata istället för sms.
Operatör: Halebop
Mobilnät: Telia
Webbplats: www.halebop.se
7. Som hemma i hela EU
Om man reser mycket utomlands är det extremt svårt att hålla nere mobilräkningarna. Comviq gör det där lite lättare genom två olika abonnemang för 495 respektive 795 kronor per månad. Det handlar alltså inte om några billiga abonnemang. Du får fria samtal och meddelanden inom eu och det billigare abonnemanget är för den som spenderar majoriteten av sin tid inom Sveriges gränser. Det dyrare abonnemanget ger samma fördelar men gäller den som spenderar majoriteten av sitt mobila liv i ett annat Eu-land. Alternativet är nog främst att skaffa lokalt/lokala kontantkort i det/de länder man befinner sig i men det är ju struligare och gör att du och de som söker dig måste hålla reda på flera telefonnummer.
Operatör: Comviq
Mobilnät: Tele2
Webbplats: www.comviq.se/eu
8. Nödtelefonen
En riktigt låg fast avgift kan passa den som till exempel vill ha en telefon i fritidsbåten, sommarstugan eller något liknande. Du vill alltså ha den redo, men helst slippa irritationsmoment som att ladda på kontantkort eller betala fasta månadskostnader för ett abonnemang. Abonnemnget heter “Gratis 0” och har visserligen startavgift och en fakturaavgift men sedan är det gratis att bara ha. Givetvis betalar du för de samtal eller annat användande du utnyttjar. Fakturaavgiften slipper du dessutom om du registrerar dig för e-faktura vilket ju dessutom gör det hela ännu lite smidigare.
Operatör: Universal Telecom
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.universal.se
9. Statusvisning (för företag)
Nästan alla operatörer välkomnar så klart såväl företagsanvändare som privatpersoner men TDC har riktat in sig speciellt på företag. En tjänst de erbjuder i samband med detta är vad de kallar Statusvisning. Alla abonnemang är kopplade till en växel och där kan man se status för individuella användare på företaget. Bland de olika statusmeddelanden som registreras finns till exempel om abonnenten är utanför täckning, om telefonen är avstängd och om abonnenten befinner sig utomlands för att nämna något. Tanken är alltså att det här ska ge växeltelefonister bättre koll och spara onödiga samtal som slipper ringas.
Operatör: TDC Sverige
Mobilnät: Tele2
Webbplats: www.tdc.se
10. Gratis bredband med reklam
Nästan alltid när något är gratis så finns det en hake. Joors är en tjänst som ska göra att du surfar utan fast månadskostnad i till exempel din dator eller surfplatta via mobilt bredband. Haken i det här fallet är dels startavgiften på i skrivande stund 345 kronor och att du sedan tvingas titta på reklam. Antalet reklamavbrott ska dock vara betydligt färre än när du till exempel tittar på reklam-tv och ska enbart visas vid ett par tillfällen per dygn, vanligen när du till exempel sätter igång din enhet från viloläget och tanken är att det inte ska störa allt för mycket.
Operatör: Joors
Mobilnät: Telia
Webbplats: www.joors.com