-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Proffskamera
Tips: Så använder du Sonys avancerade kamerainställningar

Sony har en av de bästa kameraapparna för de som gillar att fotografera med riktiga kameror. Vi förklarar hur du använder den.
Avancerade kamerainställningar
De flesta mobilkameror har ett proffsläge där du kan komma åt fler inställningar och se mer information om bilden. Sony har gjort proffsläget mer tillgängligt än de flesta och dessutom sett till att efterlikna företagets systemkameror i användargränssnittet. Det är klokt gjort. Dels är kameragränssnittet något som alla som använder riktiga kameror redan är vana vid, dels är det något som utvecklats över längre tid, av flera olika tillverkare som sneglat på varandra, till ett gränssnitt som faktiskt är rätt bra på att ge dig väldigt många parametrar utan att det känns oöverskådligt.
I appens övre vänstra hörn hittar du en virtuell version av det som ofta är ett hjul du vrider på en systemkamera. Det står Basic när du slår på kameran men trycker du på ordet ser du hjulet där du kan välja kameralägen.
Väljer du Auto-läget får du egentligen inga ytterligare inställningar att tänka på, det mesta är inställt på automatik. Däremot får du mer information, som vilket ISO-tal kameran är satt till och exponeringstiden, och du väljer inte längre hur många gångers zoom du ska ha på bilden utan vilken brännvidd du har på linsen. Ett bra sätt att bekanta sig med grunderna för kamerainställningarna.
Därefter kommer de klassiska kameralägena P, S och M. M innebär att du ställer in allt själv medan automatiken i lägena P och S hjälper dig genom att kontrollera en del av inställningarna. I P-läget står kameran för slutartiden och du styr resten, för att i största möjliga mån säkra att bilden blir skarp. I S-läget är det tvärtom framför allt exponeringstiden du styr över. Vill du till exempel ta mörkerbilder där ljus lämnar spår efter sig är det detta läge du ska använda. MR, slutligen låter dig spara förvalda kamerainställningar och komma åt dem här. Det man hittar i en riktig kamera men saknar här är A-läget, vilket beror på att mobilkamerorna till skillnad från systemkameror och kompaktkameror inte har justerbar storlek på bländaröppningen.
Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här.