Telefonboken

Din telefon är ett bibliotek. Oavsett om du vill lyssna på ljudböcker eller läsa elektroniska böcker i telefonen så är böckerna bara en internetuppkoppling bort.

Publicerad Senast uppdaterad

På väg till jobbet med buss eller tunnelbana. Leta rätt på en sittplats, fiska upp den tummade pocketboken och leta rätt på var du slutade sist. Precis när du hittat kapitlet och läst några meningar är det dags att kliva av. Den enda fördelen är att boken räcker väldigt länge eftersom du bara hinner läsa två meningar om dagen.

Eller så kastar du pocketen i pappersåtervinningen och laddar mobilen full med böcker. De tar ingen plats i väskan och de kommer ihåg var du slutade läsa. Väljer du att lyssna på boken kan du dessutom passa på att träna, diska, promenera, blunda eller till och med somna samtidigt som litteraturen sköljer över dig.

Böckerna tog klivet ut ur bokhyllan på 80-talet när möjligheten kom att spela in dem på kassettband. Sedan dess har det förstås hänt en del. Ljudböcker på cd-skivor revolutionerade lyssnandet, sedan dök det upp böcker i elektronisk form som du läser på en skärm, så kallade e-böcker, och ljudböcker i mp3-format.

Jag tycker att ljudböcker funkar bättre än de elektroniska böckerna, både när man ska använda dem i mobilen och i datorn. Än så länge finns det inte elektroniska läsplattor att köpa i Sverige och i väntan på bra sådana föredrar jag att någon annan läser för mig. Så vi börjar med att lyssna på böcker.

Lyssna på böcker

Det finns några olika sätt att få in böckerna i datorn och telefonen. Kanske har du en ljudbok på tio cd-skivor som ligger och samlar damm. In med dem i datorn och kopiera dem i mediespelaren i Windows eller i Itunes. Det som kan krångla till det är att äldre ljudböcker ofta är kopieringsskyddade med DRM (Digital Rights Management). Det begränsar hur du kan föra över böckerna till dator och kopiera dem till exempelvis en musikspelare. Omfattningen av skyddet varierar mellan olika förlag, men du har rätt att kopiera dem för eget bruk och föra över dem till din mobil eller mp3-spelare om det går. Det brukar stå på cd-fodralet hur den är skyddad.

Låter en dammig ljudbok i byrålådan inte särskilt spännande kan du köpa ljudböcker på nätet. De flesta av bokhandlarna säljer idag ljudböcker utan DRM-skydd, det gör att du fritt kan göra kopior för eget bruk. Äldre upplagor har ofta skydd. Norstedts förlag har fortfarande DRM-skydd på sina ljudböcker men tillåter att man gör en kopia på datorn och för över dem till spelare som klarar DRM-skydd.

Men det finns ett enklare sätt. Idag erbjuder de flesta förlag även ljudböcker i mp3-format som man köper på nätet och laddar ner till datorn eller direkt till telefonen. Tidigare var bokbranschen tveksam till mp3-formatet eftersom det är så lätt att kopiera. Men nu märker man alla mp3-filer som säljs med så kallade vattenstämplar. Det innebär att ljudfilerna märks med information om kundens ordernummer. Om en ljudbok sedan dyker upp på en fildelningssajt går det att spåra vem som har köpt boken från början. Istället för att fysiskt försöka hindra köparna att göra kopior så låter man istället köparen ta ansvaret för att mp3-boken inte hamnar på villovägar.

Det förenklar givetvis för köparen, då kan man göra kopior på flera datorer och på hur många mp3-spelare och telefoner man vill. Men det är inte tillåtet att ge bort dem till vänner eller på annat sätt distribuera dem vidare.

Företaget Elib samarbetar med de svenska förlagen och tillverkar och ger ut både ljudböcker och e-böcker. Idag har de omkring 600 titlar i mp3-format. Py Söderström är vd och hon berättar att de använt vattenstämplar sedan 2004.

- DRM-skyddet krånglar till det för konsumenterna. Med mp3-formatet blir böckerna mer tillgängliga, säger hon.

Du slipper alltså att gå till affären. Betala istället boken i webshoppen, vänta medan den vattenstämplas och ladda sedan ned den. Klart.

Men är du ute på stan och får ett plötsligt boksug så finns det ett par lösningar till. I höstas, lagom till bokmässan, lanserade företaget Audiobox en bokautomat för ljudböcker. Det är en terminal där man på en pekskärm väljer en boktitel, kopplar in sin telefon, mp3-spelare eller minnessticka med sladdar som hänger ut, betalar med kort och sedan tankas ljudboken boken över. Än så länge finns de på 25 platser runt om i landet med tanken är att det ska finnas 300 terminaler om några år. En av fördelarna är att det går snabbt att tanka över boken eftersom den lagras i terminalen och inte laddas ned över nätet. En ljudbok med 14 timmars speltid ska gå att tanka över till en Ipod på drygt 30 sekunder.

För den riktigt mobila typen finns ytterligare ett alternativ. Det är företaget Storytel som levererar strömmade ljudböcker direkt till din telefon. Du laddar ned deras spelare till mobilen och väljer sedan ett abonnemang på böcker efter hur mycket du vill lyssna. En bok i månaden kostar 89 kronor per månad, fri tillgång till alla böcker kostar 169 kronor per månad. Har du Tre, Telenor, Tele2, Telia eller Halebop är datatrafiken gratis, med övriga operatörer tillkommer den avgiften.

Jag har testat Storytel och är nöjd både med utbudet och med spelarens funktion. Tjänsten fungerar smidigt och spelaren är bra, den kommer ihåg var jag slutade lyssna i en bok även om jag lyssnat på en annan emellan och den hoppat tillbaks 15 sekunder när jag återupptar lyssningen så att jag inte missar något. Problemet är att ljudkvalitén är sämre än i mp3-formatet. Det beror förstås på att filerna är komprimerade för att de ska gå att streama men jag tycker att det låter lite väl burkigt.

Läsa böcker

Så långt om att lyssna på böcker. Men med allt större skärmar på telefonerna går det ju förstås också att läsa texter på dem. Idag finns det e-böcker att ladda ned både till datorn och till mobilen eller handdatorn. De finns både för utlåning på biblioteken och att köpa hos bokhandlarna. Fördelen är förstås att du inte behöver gå till lånedisken eller bokaffären utan kan ladda ned dem så fort du blir lässugen. Den största nackdelen är att du måste läsa dem på en skärm. Många tycker att det blir ansträngande att läsa en roman på en datorskärm med bakgrundsljuset. Ännu värre är det kanske på en liten mobilskärm.

Senare i år ska den första mobilen med vikbar skärm komma ut på marknaden, skärmen ska vara fem tum stor fast mobilen inte är större än en vanlig modell. Utomlands finns e-boksläsare som använder så kallat elektronisk bläck på en skärm som inte lyser utan påminner mer om vanligt papper och ska ge en behagligare läsning. Än så länge har de inte lanserats i Sverige men Py Söderström på Elib säger att de håller koll på utvecklingen.

- De som läser e-böcker idag gillar att böckerna är lätta att få tag på och att man kan ändra storlek på texten. Problemet för många är lässituationen, det blir ofta ansträngande att läsa på en skärm, säger hon.

Trots det lånades det ut 85 000 e-böcker förra året enligt Elib, som sköter distributionen till biblioteken.

Om du vill läsa en elektronisk bok behöver du ett läsprogram. De stora är Adobe Reader och Adobe Digital Editions, Microsoft Reader och Mobipocket Reader, alla är gratis att ladda ned.

Du väljer program beroende på hur du ska använda e-boken. Ska du läsa i din telefon eller handdator är Mobipocket Reader rätt alternativ. Ska du läsa på en Windowsdator kan du välja vilket du vill av programmen. På Macintosh fungerar bara de två Adobeprogrammen.

Alla programmen innehåller funktioner för upphovsrättsskydd. Skyddet varierar mellan olika program, men det gör att du inte kan skriva ut böckerna på papper eller kopiera dem som du vill. Anledningen är förstås att förlagen inte skulle gå med på att sprida sina böcker hur som helst. Det finns även klassiker som är så gamla att de inte längre skyddas av upphovsrätten som går att ladda ned gratis. Lånar du en e-bok från biblioteket så går den ut efter ett visst antal dagar och blir obrukbar.

Du får göra egna kopior av dina originalböcker. Om de är DRM-skyddade brukar det gå att göra åtminstone en kopia till datorn som kan föras över till spelare som stöder DRM-skydd. Ofta är mp3-böckerna lite billigare än samma titel som ljudbok på cd.

...köpa ljudbok i mp3-format via nätet.

1. Börja med att jämföra priser mellan olika bokhandlare för det kan variera en hel det på samma titlar. Surfa sedan in hos den du väljer och leta upp en testfil att ladda ned så att du vet att det fungerar på din mp3-spelare.

2. Välj en bok att köpa och gå till kassan. Välj om du vill ha den som mp3-fil eller AAC om du ska lyssna i en Ipod och föredrar det formatet. När köpet är klart laddar du ned ljudboken till datorn via nedladdningsavdelningen.

3. Ta gärna en säkerhetskopia för om du råkar radera filerna eller om datorn kraschar försvinner ju boken. Kopiera filerna till din mp3-spelare eller telefonen beroende på hur du vill lyssna. Kör igång!

...köpa ljudbok i mp3-format via Audiobox

1. Leta upp en Audioboxterminal, finns än så länge bara på 25 platser i landet.

2. Navigera på pekskärmen och leta upp den bok du vill köpa och gå till kassan eller prova med ett gratis teststycke.

3. Anslut din telefon, Ipod eller minnessticka. Dra betalkortet och godkänn.

4. Vänta medan boken laddas över. Koppla loss och lyssna!

...köpa streamad ljudbok från Storytel

1. Surfa in på www.storytel.se och kontrollera i deras lista att din telefon fungerar med tjänsten. Skriv sedan in ditt mobilnummer så får du ett sms med en länk för att ladda ned spelaren.

2. Tryck på länken, ladda ner och starta spelaren. Se till att ansluta via 3G, tjänsten fungerar inte om du ansluter via ett trådlöst nätverk. Köp en enstaka bok, prenumerera på en eller två böcker i månaden eller hela utbudet. Utöver kostnaden för boken tillkommer datatrafik om du inte har Tre, Telenor, Tele2, Telia eller Halebop som operatör. Med dem är datatrafiken gratis.

3. Börja lyssna! Kom ihåg att boken inte sparas i telefonen. En timmes lyssning motsvarar ungefär 3,5 megabyte, så kan du räkna ut kostnaden om du inte har gratis datatrfik. Om du är utomlands kan det bli svindyrt även med gratisoperatörerna!

å gör du 1>

Mobipocket Reader

Läsare: www.mobipocket.com/

en/DownloadSoft/

Fungerar på: Pc, Palm, Windows Mobile (PocketPC, Smartphone), Symbian (Series60, Series80, Series 90, UIQ, Psion), Blackberry med flera.

Stöd för DRM: Ja

Pris: Gratis

Adobe Digital Editions

Läsare: http://www.adobe.com/

products/digitaleditions

Fungerar på: Pc, Mac

Stöd för DRM: Ja

Pris: Gratis

Adobe Reader

Läsare: http://www.adobe.com/

products/reader/

Fungerar på: Pc, Mac, Linux, Palm, PocketPc, Symbian

Stöd för DRM: Ja

Pris: Gratis

Microsoft Reader

Läsare: http://www.microsoft.com/

reader

Fungerar på: Pc, PocketPc, TabletPc

Stöd för DRM: Ja

Pris: Gratis

äsare>

1. Gå till http://www.elib.se/

bibliotek och hitta närmsta bibliotek där du kan skaffa lånekort om du inte redan har det. Du måste ha lånekort.

2. Leta upp en bok du vill låna och se till att den finns i ett format som passar den läsare som du ska använda. Tryck på "Låna boken", ange lånekortsnummer och om du ska använda Mobipocket Reader även PID-nummer. Det hittar du om du startar programmet och i menyn väljer "About".

3. Ladda ned boken och för över den till mobilen om du lånat via datorn. Det går även att låna direkt med mobilens webläsare och då är det bara att läsa på så fort den är nedladdad.

åna>

Lista på återförsäjare av ljudböcker i mp3-format och e-böcker finns på http://www.elib.se/

ebook_retailer.asp

Gratis e-böcker, klassiker som inte längre omfattas av upphovsrättsskyddet, finns för nedladdning på http://www.omnibus.se/

eBoklagret