Nya mobiltelefoner har närmast fördubblats i pris de senaste fem åren, och samtidigt känner många att nyheterna i telefonerna blir färre år från år. Äldre telefoner känns inte långsamma och sega lika snabbt som de brukade göra, och därför klarar vi oss längre innan vi känner att det är dags för en ny mobil.
Känner du dessutom att det konsumeras för mycket inför julen kanske det skulle passa med en julklappslista som handlar om att förlänga livet eller förhöja värdet på befintliga mobiler i stället för att köpa nya. Här är några förslag på julklappstips för de som vill konsumera lite mindre.
Det finns många skäl till att man väljer att köpa en ny mobil. Till de vanligaste hör förmodligen att man har spräckt skärmen och/eller baksidan, att den börjar stänga av sig spontant eller att den börjar kännas väldigt seg. Alla tre dessa saker går ofta att fixa med en enkel renovering på verkstad. Om du har en gammal reservmobil i lådan som du hade kunnat ge bort om den inte sett så sliten ut är det också ett bra skäl att reparera.
Batteriet på en mobil slits med tiden och efter 2–3 år börjar man ofta märka konsekvenserna av det. Det kan yttra sig genom att mobilen stänger av sig fast den fortfarande har 20–30 procents batteri kvar eller, vilket är fallet med Iphone, att telefonen börjar gå långsammare för att dra mindre ström. Ett batteribyte kan därför få en 2–3 år gammal telefon att kännas märkbart piggare. Värdet i att byta en krossad skärm säger sig själv, men det är också förvånande hur mycket fräschare en telefon kan kännas med ny skärm fri från repor och skavanker för både fram- och baksida.
Batteribyten på mobiler är billiga i förhållande till priset för en ny mobil, medan skärm och baksidor kan variera mycket i pris beroende på modell. Ofta kan du välja mellan tillverkarens egna reservdelar och reservdelar från tredje part som blir lite billigare.
Prisexempel skärmbyte: Galaxy S8 ca 3000 kr. Iphone 8 ca 1500 kr (originalskärm)
Om du eller den du funderar på att ge en julklapp till är händig är faktiskt spräckta skärmar, batterier och baksidor något du kan byta själv, om du vill spara in på reparatörsbesöket eller bara tycker det är kul att fixa.
Hur lätt det är att laga en mobil varierar högst betydligt med vilken modell det är. Om du funderar på att försöka rekommenderar vi ett besök på www.ifixit.com. Där har man inte bara bedömt hur lätt eller svårt det är att reparera olika mobiler utan du hittar även videoguider som visar exakt hur du gör, steg för steg, för att laga ett stort antal mobilmodeller.
Känner du dig redo för utmaningen är det rätt lätt att få tag på reservdelar på nätet, men om du är osäker på var man hittar dem kan vi rekommendera www.mytrendyphone.se som har ett brett utbud av reservdelar till många mobilmärken.
Prisexempel skärm: Iphone 8, 1280 kr (originalskärm), Huawei P20 Pro 2800 kr (framsida och skärm)
Har den du tänker ge en julklapp till en mobil som fortfarande är hel och fräsch kan man vilja att den ska fortsätta att vara det, och då är mobilskal och skärmskydd viktiga tillskott.
De flesta har nog redan någon form av skal till sin mobil, antingen ett stötsäkert skal eller ett plånboksfodral. Eftersom det är skalet som får ta allt slitage kan det se trött ut rätt fort, och ett nytt fräscht skal kan vara en lämplig julklapp. Det gäller bara att veta exakt vilken mobilmodell den som får paketet har.
Skärmskydd är det kanske inte lika självklart att alla har, men det är förstås bästa sättet att skydda skärmen från repor och att spräckas. Skärmskydd finns i plast eller glas, där ett skärmskydd i glas är mindre känsligt för repor. Får du å andra sidan repor eller sprickor är det ju lätt att byta skärmskyddet mot ett nytt, fräscht.
Det kan vara ganska pilligt att få på ett skärmskydd utan att det blir luftbubblor under skärmen som kan störa telefonens utseende. En del butiker eller verkstäder erbjuder hjälp att sätta på skärmskydd.
Prisexempel enkelt skydd: Plastskal genomskinligt Iphone X/XS, 400 kr