Checklista efter stöld och så skyddar du dig i förväg
9 tips: Så gör du när mobilen är stulen eller borttappad
När du upptäcker att telefonen är borta finns knep för att hitta den, men allra viktigast är att du innan olyckan sker förbereder telefonen så skadorna minimeras.
Mobilen innehåller mycket viktig information och det gör det extra jobbigt när telefonen blir stulen eller du bara tappar bort den. Förutom att telefonen i sig är värdefull är den ofta fylld med allt från minnesvärda foton till telefonboken, viktiga meddelanden och kanske till och med bankuppgifter.
Vi har samlat några tips om vad du ska göra när olyckan är framme och vad du kan göra för att i förväg skydda dig.
1. När mobilen är borta – hitta den
Annons
Oavsett om mobilen är stulen eller om du bara själv glömt var du lagt den så kan du söka efter mobilen, se den på en karta och till och med låsa den på distans eller se till att den ringer för att du själv enklare ska hitta den. När du via den här tjänsten anger att telefonen ska ringa så kan den göra det även om telefonen är inställd i tyst läge. För att hitta en försvunnen telefon krävs att du aktiverat tjänsten och loggar in och söker från en annan telefon eller dator.
För att de här tjänsterna ska fungera så måste telefonen ha täckning och vara på, så det gäller att till exempel inte batteriet tagit slut.
2. Spärra telefonen
Med samma tjänst som du i punkten ovan använder för att hitta telefonen när den försvunnit kan du även spärra mobilen. Förutsatt att telefonen har uppkoppling så kan du både låsa den och se till att ingen kommer åt innehållet som finns i den genom att låsa den eller radera allt innehåll på distans.
3. Spärra abonnemanget
Om telefonen är stulen ska du även kontakta din operatör och be dem spärra sim-kortet. Det kan användas i en annan telefon om du inte har låst det med en pin-kod. Operatören kan även hjälpa dig att få ett nytt sim-kort.
4. Polisanmäl stölden
Handlar det om en stöld ska du även polisanmäla händelsen. Då behöver du förutom uppgifter om vilken telefon det var även telefonens IMEI-nummer. Det är ett unikt nummer för varje mobiltelefon som även fungerar som en form av stöldskydd så stulna telefoner inte kan användas. IMEI-numret hittar du genom att ringa *#06* från telefonen. Om telefonen redan är borta kan du hitta IMEI-numret på kartongen telefonen kom i.
5. Byt lösenord på e-post och sociala medier
Med din mobiltelefon kan tjuven potentiellt ställa till oreda i dina sociala medier som Facebook, Instagram men även se till exempel din e-post. Tänk därför igenom vilka appar du har som kräver lösenord och gå in från en annan telefon eller en dator och byt lösenord. På det sättet hindrar du tjuven från att göra mer skada.
Viktigast: Gör det här innan olyckan är framme och telefonen försvinner
6. Se till att ha kod på
För att tjuven inte ska kunna ringa dyra samtal är det viktigt att du har en pin-kod aktiv på ditt simkort och att du dessutom har telefonen inställd så det krävs kod, fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller liknande varje gång du ska använda telefonen. Annars har tjuven fritt fram.
7. Alla dina bilder och filmer i säkert förvar
Något av det viktigaste för många när telefonen försvinner är att få tag på alla foton som fanns där. Ett bra råd är att alltid lagra de bilder man vill spara på flera ställen, så bilderna inte är borta bara för att telefonen är det.
Appen Google Foto, som finns för både Android och för Iphone är ett enkelt sätt att få backup på alla bilder. Första gången du startar appen väljer du att säkerhetskopiera alla bilder till ditt Google-konto och sedan sköter appen resten så fort du startar den och är ansluten till ett wifi-nät.
8. Dina köpta appar är fortfarande dina
De appar du har köpt kan du ladda ner på nytt i en ny telefon eftersom de är kopplad till det konto du har och inte till telefonen i sig. Köper du en ny telefon kan du alltså ladda ner samma appar igen utan att behöva betala på nytt.
9. Se till att regelbundet ta en säkerhetskopia av allt innehåll i din mobil
Har du en Iphone bör du aktivera säkerhetskopiering. Det kan ske automatiskt varje natt telefonen är ansluten till wifi och laddas. Då finns allt innehåll på Icloud och när du skaffar en ny Iphone får du då allt innehåll från din gamla telefon. Det här är alltså bra även när du byter från en gammal till en ny Iphone.
För Android har respektive mobiltillverkare sina egna backuplösningar men hos Google sparas din adressbok och e-post om du använder Gmail.
Mer information om de olika tillverkarnas backuplösningar finns på deras hemsidor. Några exempel är Samsungs lösning som heter Smart Switch, Huawei har en motsvarighet som heter Backup och Oneplus funktion för backup heter Oneplus Switch.