Nyfiken på datahastigheten i mobilnätet hemma hos dig? Eller du kanske vill jämföra olika operatörers hastighet? Bredbandskollens app för Android har egentligen som enda funktion att mäta vilken datahastighet du får till din telefon och ut från den. Men man gör det mesta av denna funktion, bland annat geotaggas din mätning med gps:en och du kan dela den med andra och se vad andra med samma operatör har fått för hastigheter i närheten.
Annons
Pris: Gratis
Annons
Betyg: 4
EC Reminder
En att göra-lista kopplad till din position. Hade du tänkt köpa något i hälsokostbutiken men glömmer det jämt kan du lägga in en påminnelse. När du sedan är i närheten av butiken får du ett larm. Funkar bäst till ärenden som du bara kan utföra på ett enda ställe, för är det till exempel apoteket du alltid glömmer blir det bökigt att lägga in positioner till alla apotek manuellt.
Pris: Gratis
Betyg: 3
Netfront Life Documents
Dokumentvisare för Word-, Excel- och Powerpointfiler. Letar själv upp tillgängliga dokument på ett snyggt sätt. Man kan alltså bara läsa dokument, inte redigera dem, och inte heller det gör appen exceptionellt bra jämfört med till exempel gratisversionerna av Thinkfree, Quickoffice eller Documents to Go. I Worddokument anpassar sig till exempel inte radlängden efter skärmen när man zoomar.
Pris: Gratis
Betyg: 3
Pactrackdroid
Paket på väg? Pactrackdroid bevakar dina postförsändelser och meddelar så fort statusen uppdaterats. Tillsammans med streckkodsläsaren Barcode Scanner kan du läsa in dina utgående paket direkt från fraktsedeln och mobilen talar om när de nått fram till sina destinationer. Givetvis fungerar det lika bra att knappa in kollinummer för leveranser på väg till dig. Fungerar med paket och brev som finns registrerade i Postens system.
Pris: Gratis
Betyg: 4
IDROTT & HÄLSA
Jefit
Gymprotokollet i mobilen låter som en bra idé. Det finns minst 20 olika appar för det i Market, men tyvärr bjuder ingen av dem på samma överskådlighet som ett enkelt pappersprotokoll. Jefit tillhör de populäraste. Gratisversionen har hiskelig grafik medan betalversionen är snyggare. Här finns många funktioner, som att appen kan klocka övningen för att hjälpa dig hålla tempot och ge dig statistik över din träning. Däremot saknas elementära funktioner som möjligheten att lägga in egna övningar och förse dem med instruktioner eller på ett enkelt sätt se vilka övningar och vilken vikt du hade förra träningspasset.
Pris: Gratis/32 kr
Betyg: 3
Push Ups
Upp till 125 armhävningar i följd ska du kunna uppnå med Push Ups. Första gången får man ange hur många man klarar och sedan gör man armhävningar i omgångar med inlagda pauser vid ett tillfälle per dag. Efter varje pass kan man påverka nivån genom att ange hur det kändes och det är möjligheten att sänka nivån som räddar mig när motivationen börjar vara på upphällningen. Att appen bestämmer antal och vilopausernas längd, samtidigt som den inte är omedgörlig, gör att man faktiskt känner sig motiverad att fortsätta dag efter dag. Jag hade dock gärna fått en tydlig prognos om när målet beräknas vara uppnått, istället för den otydliga stapeln som blir lite längre efter varje pass.
Pris: Gratis
Betyg: 4
INTERNET
Netfront Life Browser
Ännu en webbläsare till Android. Denna har snygg hantering av historik och bokmärken (dock inte alltid så intuitiv, att bara få upp en ruta för att mata in en webbadress är nog så bökigt), men i själva surfandet blir det sedan förvånansvärt ordinärt, med samma funktioner för knipzoom och dubbelknack, automatisk radbrytning efter skärmens bredd, utzoomat läge som standard med mera som alla andra har. Som extra gimmick erbjuder man möjligheten att luta telefonen diagonalt för att se webbsidan i maximal bredd. Knappast njutbart, och räcker inte till för att peta våra favoriter Opera, Dolphin HD och Xscope.
Pris: Gratis
Betyg: 4
SPB Wireless Monitor
Har du valt ett billigare abonnemang till din Androidmobil eller vill hålla koll på din datatrafik av andra skäl? SPB Wireless Monitor gör det med rejäl detaljnivå. Du kan se datatrafiken per dag, vecka eller månad, hur stor del som är inkommande och utgående, hur mycket som gått via wlan och via mobilnätet, och framför allt hur mycket datatrafik olika appar drar. Det sistnämnda gör att du kan avinstallera eventuella datatjuvar som du inte behöver. Du kan också lägga in din egen prisplan, inklusive fri datamängd, månadskostnad, maxpris per dag och kostnad för att köpa mer för att få en exakt bild av hur mycket pengar du gjort av med. Lite väl dyrt för vad det gör, dock.
Pris: 65 kr
Betyg: 4
Read it Later Pro
Det finns ett antal olika lösningar för att skicka webbsidor mellan datorn och telefoner. När det handlar om långa texter och reportage är ReaditLater en av de bättre. Med en knapp i webbläsaren skickas sidorna till appen och sidans huvudinnehåll i form av text och bilder (artikelvy) lagras i appen och visas i ett läsvänligt format. Vill du se sidan i sin helhet kan du ladda ner den genom att växla till webbläget. Läser man i artikelvyn håller appen dessutom reda på vilka artiklar man öppnat och hur långt man kommit i var och en.
Pris: 6:30 kronor
Betyg: 4
Google Goggles
Goggles är en app från Google som gör att man kan använda sökmotorn på ett helt nytt sätt. Genom att ta bilder med sin mobilkamera försöker Goggles nämligen känna igen vad bilden föreställer och hitta bilder på samma motiv. Medan appen är ganska bra på att känna igen logotyper och symboler fungerar det desto sämre på så gott som allt annat. Ett rätt roligt användningsområde är dock att ta porträttbilder av kompisar och se vad Goggles anser att bilden på personen liknar.
Betyg: 3
Pris: Gratis
Gmarks
Om du använder Googles verktygsfält i datorns webbläsare kanske du har upptäckt bokmärkesfunktionen. Den gör det möjligt att lagra favoritsidorna på bookmarks.google.com och synka dem mellan olika datorer. Tyvärr har Google glömt att bygga in funktionen i Androidmobilernas webbläsare, men den bristen råder Gmarks bot på. Med Gmarks synkas mobilens alla bokmärken till en egen kategori på Google Bookmarks. Övriga bokmärken går att nå via appen, så du slipper fylla mobilens webbläsare med alla bokmärken från datorn.
Betyg: 4
Pris: Gratis
MULTIMEDIA
FxCamera
Som hörs på namnet är FxCamera ett program för att använda effekter på de bilder man tar med sin mobilkamera. Programmet är reklamfinansierat och gratis att använda och innehåller en hel del effekter att lägga på de bilder man vill ta. Användargränssnittet är väldigt enkelt att använda. Man får upp en lång lista över olika kameraeffekter när programmet startas och genom att peka på någon av dem går kameran igång. Inställningar för blixt och autofokus finns också lätt tillgängliga. Kameraeffekten appliceras dock inte i realtid utan läggs till först i efterhand när bilden har tagits.
Betyg: 4
Pris: Gratis
Layar Reality Browser
Layar Reality Browser är ett program som använder sig av olika lager för att visa näraliggande händelser eller platser i skärmen när man riktar kameran mot dem. Augmented reality är ännu i sin linda och det märks ganska väl på det här programmet. Förutom att det emellanåt går väldigt långsamt att använda programmet som är de lager som finns att välja mellan anpassade för Sverige är ännu ganska få. Appen i sig är gratis att använda och istället tar tillverkaren betalt för att man hämtar hem olika lager till den. En hel del lager finns dock även att hämta hem gratis.
Betyg: 3
Pris: Gratis
Scanner Radio
Webbradio av det lite ovanligare slaget. Istället för musik och talkshows kan du följa trafiken på olika kommunikationsradiofrekvenser runt om i världen. Appens sökmotor innehåller mängder av uppkopplade mottagare inställda på polisradio, flygledartorn eller sjöfartens kanaler. Tyvärr är det ont om svenska mottagare, men appen är välgjord med möjlighet att söka på mottagare i närheten eller att bläddra efter ort eller kategori.