Mobilen i naturen

Vad var det där? Känn igen djur och växter med mobilen

Är du naturintresserad vill du kanske också lära dig mer om vad du ser. Det kan vara växter, insekter eller bergarter. Ett första steg kan vara Google Lens.

Google Lens är Googles tjänst för att med artificiell intelligens identifiera vad som syns på en bild och göra en sökning på det. I en del Androidmobiler finns Google Lens inbyggd i kameraappen. Lens finns också inbyggd i apparna Chrome och Google till både Ios och Android. Till Android finns Lens också som en fristående app. I appen Google Foto kan du använda Lens för att identifiera bilder du redan tagit när du öppnar dem.

Om du vill ha något identifierat med Google Lens trycker du på den karaktäristiska ikonen i någon av apparna som stöds, en stiliserad kamera med en prick till objektiv och en prick i nedre högra hörnet. Då öppnas en kameravy. Centrera det du undra över i siktet och ta en bild. Därefter gör Google Lens en sökning.

Med dagens AI-verktyg är vi bortskämda med att få en färdig presentation av sökresultatet, men Google Lens fungerar mer traditionellt. Den gör en bildsökning och hittar länkar till sidor med liknande bilder, sidor som förhoppningsvis är till hjälp för att identifiera vad du ser. Denna trubbighet i sökningen är Google Lens nackdel, fördelen är bredden, du kan söka på i princip vad som helst och få svar.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.