Apple och Samsung, och därmed en stor del av mobilmarknaden, har sedan ett par år slutat skicka med laddare till sina mobiltelefoner. De flesta tyckte nog att det var lika gott så när det hände, man hade ju redan hemmet fullt med laddare efter flera generationer av nya mobiltelefoner.
Sedan dess har du förmodligen dels blivit av med ett par laddare, för att de gått sönder eller blivit kvarglömda i något hotellrum. Dels har telefonerna fått allt större batterier, och det känns nu som om den lilla sexkantiga laddaren till din förrförra Iphone behöver evigheter för att ladda din nya mobil. Det börjar helt enkelt bli dags att köpa en ny laddare. Och när du tittar dig omkring kommer du att märka att det finns en hel del att välja mellan. Så här får du lite vägledning.
Laddhastighet: Hur fungerar det?
Apple och Samsung, och därmed en stor del av mobilmarknaden, har sedan ett par år slutat skicka med laddare till sina mobiltelefoner. De flesta tyckte nog att det var lika gott så när det hände, man hade ju redan hemmet fullt med laddare efter flera generationer av nya mobiltelefoner.
Sedan dess har du förmodligen dels blivit av med ett par laddare, för att de gått sönder eller blivit kvarglömda i något hotellrum. Dels har telefonerna fått allt större batterier, och det känns nu som om den lilla sexkantiga laddaren till din förrförra Iphone behöver evigheter för att ladda din nya mobil. Det börjar helt enkelt bli dags att köpa en ny laddare. Och när du tittar dig omkring kommer du att märka att det finns en hel del att välja mellan. Så här får du lite vägledning.
Laddhastighet: Hur fungerar det?
Annons
Laddhastighet mäts i watt, och ju högre watt-tal som anges, desto snabbare laddare. Sedan har din mobil en högsta laddhastighet i watt som stöds, och snabbare laddare än så kommer inte att ladda din mobil snabbare.
Annons
Så långt allting gott och väl, men effekten i watt åstadkoms med en viss spänning i volt och en strömstyrka i ampere. Det är ungefär som en vattenledning, du kan få mer vatten per minut genom den antingen genom att göra röret större eller genom att spola vattnet med högre hastighet. Mobilen måste ha stöd för samma volt- och amperestyrka som laddaren vid laddning, så bara för att din mobil kan laddas med 67 watt och laddaren kan ladda med 67 watt är det inte säkert att laddaren kan ladda din mobil med den effekten.
Här vore det trevligt med lite standarder, och ja de finns, framför allt i form av USB med dess olika varianter. För mobiltelefoner används USB-standarden för laddhastigheter upp till 67 watt (till datorer med ännu högre effekt). Laddhastigheter högre än så är sällan standardiserade för mobiler utan olika tillverkare har olika lösningar. Har du å andra sidan en mobil som stödjer laddning med högre effekt än så är det troligt att tillverkaren skickade med en laddare.
Rent praktiskt stödjer en laddare många olika laddhastigheter, och den har viss begränsad processorförmåga som används för att komma överens med mobilen om högsta möjliga laddhastighet. Eftersom åtminstone 5 watt är en standard som samtliga mobiler har gemensam kan du i teorin vara säker på att laddaren hittar någon hastighet som den kan ladda din mobil med, oavsett tillverkare. I praktiken har jag dock varit med om laddare som bara inte kan hitta en gemensam laddhastighet, och laddningen slås av och på utan att mobilen laddas.
Hur vet jag vilken laddhastighet som stöds?
Tillverkarna av mobiler och laddare anger den maximala laddstyrkan i watt, men specificerar tyvärr inte vilken spänning eller strömstyrka som används. Apple och Samsung förlitar sig hursomhelst mer eller mindre helt och hållet på USB-standarden, så du kan vara rätt säker på att laddaren fungerar med mobilen. Tillverkare som Xiaomi och Oneplus som satsar på riktigt snabb snabbladdning har egna tekniker för detta, och du bör köpa laddare från samma tillverkare om du vill ha riktigt snabb snabbladdning med dem.
Du kan ta reda på vilken maximal laddhastighet din mobil stödjer till exempel genom att läsa Mobils test där vi anger det i faktarutan. Du hittar det ofta på tillverkarens hemsida också. Ytterligare en bra källa är GSM Arena som har en omfattande databas över mobilfakta.
Iphone: Apple uppger inte vilken laddhastighet telefonerna klarar, bara att de stödjer USB Power Delivery 2.0 och att telefonen kan laddas till 50 procent på 30 minuter. Detta har man sagt sedan Iphone 8 och Iphone-batterierna har kommit i många olika storlekar sedan dess så det är uppenbart att laddhastigheten har ändrats, men det viktiga är hur som helst att alla laddare med stöd för USB PD 2.0 eller högre ska kunna ladda en Iphone med snabbast möjliga hastighet.
Samsung: Samsung Galaxy S23 Ultra stödjer USB Power Delivery 3.0 med upp till 45 watts snabbladdning. Det gör även föregångaren S22 Ultra, medan i stort sett alla andra Samsungmobiler bara stödjer lägre laddhastigheter. Samsung Galaxy S23 kan till exempel laddas med max 25 watt. Oavsett använder sig Samsung av USB PD 3.0-standarden sedan ett par år tillbaka, så har laddaren stöd för den standarden med det watt-tal som mobilen har som högsta laddhastighet så kan den ladda mobilen så snabbt det går.
Sliter snabbladdning på batteriet?
I teorin sliter det mer på batteriet att ladda telefonen snabbt än långsamt, särskilt när den är nästan fulladdad. I praktiken är det just det Oneplus, Xiaomi med flera har löst med sina icke-standardiserade snabbladdningstekniker. I nya mobiler sitter en styrkrets som justerar laddhastigheten kontinuerligt efter hur hög laddningen i batteriet är och hur varmt det är. Det är därför det oftast går mycket snabbare att ladda en mobil från 0 till 50 procent än från 50 till 100 procent. Det kan också gå olika snabbt att ladda mobilen beroende på hur varmt det är. Att snabbladda mobilen ger marginellt högre slitage på batteriet i dag.
Vill du att ditt mobilbatteri ska hålla länge är det snarare viktigare att inte ha mobilen liggande på full laddning. Det är nämligen den sista laddningen mellan 90 och 100 procent som sliter mest på batteriet, mer än vad snabbladdning gör. Dra därför gärna ur mobilen ur laddaren om du ser att den nått över 90 procent och du inte absolut behöver den fulladdad just nu.
På många mobiler kan du ställa in att mobilen inte ska ladda till mer än 80 procent för att skona batteriet. Vinsten med det är dock inte självklar, för ett välslitet 2-3 år gammalt mobilbatteri har ofta 80 procent av kapaciteten, så med den inställningen har du så att säga frivilligt gett din mobil en batteritid som motsvarar när batteriet börjar bli trött.
En laddare till mobil och dator
Det finns ett bra skäl till att välja en ny laddare som har högre maximal laddhastighet än vad din mobil stödjer, och det är att du kan använda samma laddare till både mobilen och datorn. Om du har en nyare laptop med USB C-port så kan den troligen användas till att ladda datorn, och detta även om datorn också har en särskild laddkontakt. Nackdelen att ladda via USB-porten kan till exempel vara att det är lättare att råka slå till kontakten och skada porten än med datorns standardladdare. Fördelen är förstås att du bara behöver ha med dig en laddare till både datorn och mobilen, och den laddaren är dessutom oftast mindre än datorladdaren.
Standarden för att ladda datorer är samma som för mobilerna, USB Power Delivery 3.0. För att kunna ladda datorn bör du ha en laddare med stöd för minst 67 watts laddning via USB PD. Det finns även laddare att köpa som kan ladda flera enheter samtidigt, inklusive en mobil och en dator. Givet då att du har mer än en sladd.
Även sladden spelar roll
Du kanske inte behöver en helt ny laddare utan bara en ny sladd? Det är ju trots allt oftast den som går sönder. Spelar det någon roll vilken USB-sladd jag köper, eller är alla lika?
Det spelar roll. Dels måste du förstås välja rätt sladd, och då inte bara en med USB C eller Lightning-port i ena änden (Apples Ipads kan vara luriga här då flera av modellerna använder USB C istället för Apples Lightning) utan även i andra änden, på laddaren, kan det antingen vara den vanliga större USB-porten eller en mindre USB C-port.
Dels är det inte alla sladdar som stödjer snabbladdning med högre hastighet. Av spänningen och strömstyrkan som påverkar effekten är det framför allt strömstyrkan som kan begränsas av effekten. Kolla därför att sladden du köper är certifierad att tåla högre laddhastigheter.
Finns det någon anledning att någonsin köpa en laddsladd som inte gör det? Ja, för högre strömstyrka ger också högre energiförluster över avstånd. Därför är USB-sladdar som klarar hög laddhastighet ofta rätt korta. Vill du ha en längre sladd, så att du kan använda mobilen medan den laddar, får du räkna med att den inte klarar av att ladda mobilen lika snabbt.
Vad är GaN-laddare och behöver jag en?
GaN står för galliumnitrid och är en alternativ process för att göra halvledare i. Den vanliga processen är kisel, men det har länge funnits mer exotiska alternativ med vissa fördelar och nackdelar, som kiselkarbid, indiumoxid och galliumnitrid. Eftersom halvledartillverkarna har lagt så otroligt mycket krut på att miniatyrisera kiselhalvledare och denna insats inte är direkt överförbar på de alternativa processerna har de haft svårt att hävda sina fördelar.
Just laddare har dock visat sig vara en riktigt bra nisch för galliumnitridprocessen. Det går nämligen att göra halvledare som tål mycket högre effekter med lägre värmeutveckling av det slag som finns i transformatorer i galliumnitrid, den sorts transformatorer som finns i laddare. Du har säkert själv lagt märke till att ju högre effekt en laddare har desto större är den, och en datorladdare är mycket klumpigare än en mobilladdare. GaN är helt enkelt en teknik som gör det möjligt att bygga en laddare som är mindre och smidigare för samma effekt.
Om du ska köpa en ny laddare kommer du säkert att springa på laddare som anger att de är gjorda med GaN. Fördelen är då att de är i smidigare format, nackdelen är att de är lite dyrare. Skillnaden krymper, och det är inte osannolikt att GaN blir standardalternativet i laddare om ett par år. Det finns i dag GaN-laddare som kan snabbladda flera datorer och mobiler samtidigt med en totaleffekt på upp till 200 watt utan att vara särskilt klumpiga.
En smidigare laddare är förstås trevlig att ha, men den är inte magiskt mycket mindre än en vanlig laddare, så om du är nöjd med din nuvarande laddare finns det egentligen ingen anledning att byta ut den bara för att det står GaN på en nyare laddare.