Frågor och svar

Tips på billiga klockor med musik, vikbara skärmar med mera. Mobil svarar på läsarfrågor

Hur billigt kan man komma undan om man vill ha en klocka som kan spela upp musik, spricker skärmskyddet fortfarande på Samsungs vikbara, och är det värt att anmäla sig som betatestare för att få nya IOS 18 tidigare? Mobilredaktionen svarar på läsarnas frågor.

Ingen tvingad förändring hos Huawei-telefoner

Fråga: Kommer dom att tvinga på deras nya operativsystem även på äldre modeller som tex. P20 Pro?

Erik Mörner svarar: Nej, det är snarare USA som tvingat ett motvilligt Huawei att ta fram sitt eget operativsystem. Både Google och Huawei har sagt att de telefoner som har Google-tjänster kommer att behålla dessa. Det som nyheterna nu handlar om är att Huawei-telefoner som använder Harmony OS framöver kan få Harmony OS Next, men det berör alltså inte äldre telefoner som sedan tidigare har Android och Googles-tjänster.

Ingen tvingad förändring hos Huawei-telefoner

Fråga: Kommer dom att tvinga på deras nya operativsystem även på äldre modeller som tex. P20 Pro?

Erik Mörner svarar: Nej, det är snarare USA som tvingat ett motvilligt Huawei att ta fram sitt eget operativsystem. Både Google och Huawei har sagt att de telefoner som har Google-tjänster kommer att behålla dessa. Det som nyheterna nu handlar om är att Huawei-telefoner som använder Harmony OS framöver kan få Harmony OS Next, men det berör alltså inte äldre telefoner som sedan tidigare har Android och Googles-tjänster.

Headset med bra samtalsljud

Fråga: I ert test av Jabra Elite 10 gen 2 nämner ni att Jabra har ganska dåligt samtalsljud i bullrig miljö, i såna fall vilka är bäst? (som inte är Apple) 

Elias Nordling svarar: Bäst är svårt att säga, men vill du ha ett tips på ett headset som har riktigt bra samtalsljud och dessutom är billigt rekommenderar jag Xiaomi Redmi Buds 5 Pro. Här är en länk till vår recension.

Akta dig för beta

Fråga: Jag funderar på att skaffa ios18 beta. Är det smart? Har någon hos er testat och fungerar i så fall BankId, Swish och vanlig bank-app då?

Erik Mörner svarar: Det skulle jag avråda ifrån. Särskilt så här tidig beta har många funktioner utelämnade och även senare går det inte att garantera funktion. Skulle aldrig installera det på en enhet jag behöver använda till vardags, men om du har en telefon över så visst.

Mobildata i Sverige med norskt abonnemang

Fråga: Jeg har et sommerhus i Sverige og vil bruge mobildata når jeg er der. Kan man få en datapakke her i Sverige?

Elias Nordling svarar: Jag utgår från att du har ett norskt mobilabonnemang som standard. I så fall gäller din ordinarie datapott även i Sverige, eftersom Norge är med i EES. Det kan finnas en begränsning på hur mycket av din pott du kan använda i Sverige per månad, och du kan förmodligen köpa till mer om den skulle ta slut, men det är beroende av din ordinarie mobiloperatör, så kontakta dem om det. 

Sonos gör många besvikna

Fråga: Jag läste precis en artikel av dig från maj angående sonos-uppdateringen. Jag skulle önska att ni följer upp detta. Nya versionen från maj är så extremt mycket sämre än tidigare och vi är många användare som reagerar/reagerat. Se de senaste kommentarerna i Apple, eller egentligen alla kommentarer efter uppdateringen som gjordes i maj. Så tips på något att skriva om som tydligen upprör många! 

Erik Mörner svarar: Hej! Skrev en uppdatering om detta nu, nyligen. https://www.mobil.se/nyheter/sonos-vd-efter-app-fiaskot-ber-om-ursakt-och-berattar-vad-som-hander-nu/1576215 Jag är intresserad av att höra från dig och andra användare om uppdateringarna som kommit sedan maj påverkat upplevelsen. Gör de någon skillnad? Det verkar onekligen från Sonos-chefens meddelande som om de fortfarande har många fel att åtgärda.

Skärmskydd på Samsungs vikbara mobiler

Fråga: För några år sedan skrev ni om skärmskyddet på Samsung Galaxy Z Flip 3 som sprack efter en tids användning. Så även på min, ca ett år höll det hyfsat bra. Första fick jag utbytt gratis, andra tog jag bara bort och använder telefonen utan. Garantin hade ändå precis gått ut. Det hade varit intressant att veta om Samsung har lyckats göra bättre skärmskydd på nyare viktelefoner, eller om problemet kvarstår. Ifall man ska uppgradera till en nyare modell så är det bra att veta, lite bökigt att byta eftersom det ska göras på Samsungs verkstad.

Elias Nordling svarar: Det har inte hörts något om det efter problemen med Z Flip 3, och det kan förhoppningsvis tolkas som att hälsan tiger still. Jag har en Z Flip 4 liggande, men jag har inte använt den på någon daglig bas så den har så klart inte fått vardagsslitage. Där finns i alla fall inga tecken på att skärmskyddet skulle vara på väg att släppa, så det verkar inte självåldras så farligt i alla fall.

Vi har från Samsungs håll hört sägas att den största förbättringen från år till år med deras vikbara är att de fått mer robusta gångjärn och skärmar. Men det är ingenting de pratar så mycket om i sin marknadsföring, och det är kanske inte så konstigt då det framför allt låter som om de äldre modellerna lätt går sönder om man säger att de nya inte gör det.

Tips på smartklocka

Fråga: Jag försöker hitta en smartwatch som uppfyller mina önskemål men jag lyckas inte filtrera på rätt sätt när jag söker. Jag vet att de dyra klockorna som Apple Watch hade fungerat perfekt men jag försöker komma undan så billigt som möjligt. Kan du tipsa om en billig? Jag använder iPhone och Mac så det är bra om det funkar med någon av dessa, men jag har en gammal android jag kan synka filer mot om det underlättar. Mina önskemål är:

* Kunna streama musik från klockan till bluetooth hörlurar. 

* kunna lagra musik och poddar offline så att jag kan lämna mobilen hemma. Antingen Spotify eller att jag laddar upp mp3-filer i förväg.

Bonusönskemål eller det kanske är självklart att det finns:

* kunna ta tid och ev någon typ av Runkeeper.

Elias Nordling svarar: Apple Watch uppfyller säkerligen dina krav som du säger, och Apple Watch SE kan du få tag på från 3500 kronor från Apple och säkert lite billigare om du letar runt. Ser vi till alternativ så är det om du vill lyssna på Spotify egentligen bara Garmin som uppfyller dina krav. Garmins produktportfölj är rätt förvirrande och de kan vara rätt dyra till nypris, men ett tips är Vivoactive 5, som just nu går att få tag på för 2500 kronor. Här är vårt test av den: https://www.mobil.se/produkttester/test-garmin-vivoactive-5-utmarkt-klocka-med-lang-batteritid/1536591

För MP3 tänkte jag på Huaweis klockor, till exempel Watch Fit 3 för 1800 kronor, men då de bara kan synka MP3-filer mot Android-mobiler får du göra det via din gamla mobil som du har liggande. Här är vårt test av Watch Fit 3: https://www.mobil.se/produkttester/test-huawei-watch-fit-3-smidig-tranings-och-halsokoll-till-lagt-pris/1563238. Xiaomi Watch S3 som går att få tag på för 1500 kronor är ett alternativ, som kan synka mp3-filer mot Iphone. Här är vår recension: https://www.mobil.se/produkttester/test-xiaomi-watch-s3-alternativ-till-resten/1555467 

Samsungs kalorimätning konstig

Fråga: Jag undrar om ni märkt att Samsung troligtvis har något fel i algoritmen som beräknar kaloriförbränningen? I så fall: Gäller det alla Samsung-modeller?

Jag har nämligen en Galaxy Fit 3, som jag är mycket nöjd med och som funkar perfekt i övrigt, men som visar ungefär 79 % av den faktiska kaloriförbränningen, alltså ca 2 250 kcal/dygn. Jag har haft Samsung-klockor tidigare också, och då upplevde jag samma problem, en på tok för låg kaloriförbränning, enligt klockan.

Varför tror jag då att jag har rätt, att min Galaxy Fit 3 visar för lågt antal kalorier?

För det första har jag kollat mot en Polar med bröstbälte, och då låg min kaloriförbrukning ganska konstant på ca 2 850 kcal/dygn plus minus lite grann, men i de krokarna i alla fall, såvida jag inte tränat ovanligt hårt eller länge. Denna pulsklocka har testats i ett riktigt labb och visade sig ha ca 1 % felslag i kalorimätningen mot labbresultatet! Så den är mycket exakt.

För det andra har jag kollat med en tillförlitlig sajt, där jag lagt in alla mina uppgifter och aktivitetesnivå, och den säger samma sak, att jag borde ligga på ca 2 800-2 900 kcal/dygn.

För det tredje har jag kollat mot en Fitbit, som också presterar väldigt likvärdiga värden mot min Polar, och även den visar att jag ligga på ca 2 850 kcal/dygn.

Elias Nordling svarar: Det är inte bara du som har märkt det, faktum är att det är samma sak för mig när jag testar Galaxy Watch 7 nu, jag får ca 2000 kcal/dygn när Fitbit ger 2800 kcal/dygn. Jag sökte runt och hittade flera med samma erfarenhet.

En hypotes är att Samsung inte tar hänsyn till vilken vilopuls man har, som Fitbit gör. Det innebär att för personer med låg vilopuls blir kaloriförbrukningen för låg eftersom det som är medelhög puls då inte uppfattas som arbetspuls. Svaret på din andra fråga är alltså att det här gäller alla Samsung-klockor, inte bara de du testat.

Rent praktiskt kan man välja att fokusera på måttet “kalorier från aktivitet” som Samsung också har. Lägger man det till sin viloförbränning om man kan den får man då ett mer rimligt resultat. Ännu mer praktiskt är förstås att rösta med fötterna och välja bort Samsung om man vill ha koll på kaloriförbränningen. 

Varför ingen Samsung-ring till Sverige

Fråga: Jag var sugen på Galaxy Ring, men ser att den inte släpps i Sverige? Var det väntat och vad är anledningen?

Erik Mörner svarar: Nej, det var lite oväntat. Vi på Mobil fick ju en tidig förhandsvisning av ringen under MWC-mässan i Barcelona i våras och då verkade alla inställda på att släppa ringen även i Sverige och resten av Europa. Nu kommer den ju istället bara till Sydkorea, USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Orsaken till att den inte släpps här är oklar, för det är ju inte språkberoende på samma sätt som till exempel Galaxy AI. Jag skulle gissa att Samsung släpper ringen även här i samband med nästa stora Unpacked, troligen efter årsskiftet, i början av 2025.

Ladda Galaxy Watch 7 med mobilen

Fråga: Jag har nu använt min Samsung Watch7 i två veckor. Supernöjd. Jag har dock samma synpunkt som du skriver om, att batteriet är dåligt. Även om det är betydligt bättre än min tidigare Watch4. Jag har googlat och sökt om det bara är jag som inte får den trådlösa laddningen via min Samsung-mobil att inte fungera? Det gjorde jag tidigare med min gamla klocka. Jag söker info om de plockat bort funktionen utan att berätta det tydligt? Eller om det bara är mina enheter som inte funkar ihop. Jag har en Samsung Galaxy Z Fold 4. Det är verkligen en funktion jag saknar.

Elias Nordling svarar: Det stämmer som du säger att det inte går att ladda Samsung Galaxy Watch 7 med mobilen. Tydligen var Samsung tvungna att ta bort den funktionen för att få plats med de förbättrade sensorerna. Det är ju synd för det är en logisk och användbar funktion.