Mobilen i naturen

Tips: Känn igen fåglar – både till lätet och utseendet

Det är högsäsong för att se flyttande fåglar. Är du intresserad av fåglar och vill bli bättre på att känna igen fågelsång är Merlin en fantastisk app.

Merlin är gratis och du behöver inte heller ett konto för att använda den men du måste ange en e-postadress när du startar appen. Du väljer vilken region du vill ha fåglar för och laddar ner fågelarterna för detta område för bäst resultat. Passa på att gå in i inställningarna och välj svenska artnamn också medan nedladdningen pågår. Efter att du laddat ner artkatalogen fungerar appen även offline, så du behöver inte ha bra täckning för att använda den.

Merlin är bäst på fågelläten, och det måste inte vara fågelsång, utan även lockläten kan den identifiera. Det fungerar helt enkelt så att du drar igång appen så identifierar den löpande det den hör. Merlin klarar av att hålla isär flera fågelarter även om de skulle sjunga i kör, men det är inte säkert att mobilens mikrofon registrerar allt som du kan höra.

Träffsäkerheten är oftast god men inte bombsäker, så du kan inte alltid ta appen på orden. Säger den att du hört en lövsångare stämmer det säkert, men om du får en hornuggla mitt på blanka dan kanske det snarare var en råmande ko i bakgrunden. För att bättre förstå vad det var du hörde kan du avsluta inspelningen. Sedan kan du klicka på de olika arterna och du får då höra var i inspelningen den identifierades så du kan lyssna på den igen.

Merlin kan faktiskt identifiera fåglar på bilder också, och den är förvånansvärt bra på att ta fåglarna även på suddiga bilder. Men tänk på att det är svårt att fotografera fåglar med mobilen. Du kan tycka att du ser fågeln utmärkt med blotta ögat men det blir ändå bara en suddig prick på mobilbilden. För att fotografera fåglar behöver du antingen ta en bild med mobilen genom en tubkikare eller ännu hellre skaffa dig en kamera med ett rejält objektiv för ändamålet. Men det är en helt annan artikel.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.