Spårbrickor

Tappade saker, husdjur eller familj? Det här klarar Apples och Googles spårtjänster

Apples, Googles och Samsungs spårtjänster kan användas till mycket men inte allt.

Google, Apple, Samsung och övriga låter dig hitta telefoner, headset och prylhittarbrickor ofta i en samlad vy. Ibland även kompisar och familjemedlemmar som godkänt och delar sin position med dig. Just prylhittarbrickorna är utformade främst för att ha koll på nycklar, väskor, plånbok, cykel eller liknande. Prylar som inte förflyttar sig för egen maskin alltså. De är sämre lämpade för att spåra till exempel husdjur som katt och hund, människor eller exempelvis en fritidsbåt.

Det finns trots detta, när det gäller husdjur, tillbehör som gör det enkelt att fästa en bricka i kattens eller hundens halsband. Eftersom brickorna är beroende av telefoner i närheten för att rapportera position och därför kan ha en fördröjning i rapporteringen, kan de ha svårt att hänga med om brickan ständigt förflyttar sig. Särskilt då om den gör det utanför tätbebyggt område med många telefoner i omlopp. Det är svårt att ange hur ofta positionen uppdateras, eftersom det beror både på algoritmer som hanterar precision och väger det mot batteritid. Det kan vara allt från direkt uppdatering till någon gång per timme, men är ju också helt beroende av att det finns telefoner i närheten och gör det inte det blir det ingen uppdatering alls.

När det gäller att spåra människor är det framförallt ett ämne inkluderat under rubriken Missbruk. Det finns ju en risk att bricka används för otillåten stalking och det har tillverkarna tillsammans börjat motverka på flera sätt, så vi återkommer till det ämnet i ett separat tips.

För att spåra fritidsbåten om den skulle slita sig eller bli stulen kan en prylhittarbricka fungera, men just eftersom särskilt öppet vatten har få mobiler i användning kan både precision och uppdateringstakt av positionen bli bristfällig.

Det här tipset kommer från en artikel med tips kring spårtjänster som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.