Batteribränder i hemmet

Så minskar du risken för att din mobil börjar brinna

Brandtillbud orsakade av laddbara produkter har ökat kraftigt de senaste fem åren. Så skyddar du dig bäst.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt statistik som Elsäkerhetsverket presenterat för de senaste fem åren ökade antalet bränder och brandtillbud orsakade av laddbara produkter med 42 procent. Det är dessutom större risk att brandolyckor från laddbara produkter orsakar större skada.

– Laddbara produkter orsakar cirka 12 procent av bränderna men står samtidigt för hela 30 procent av allvarligt skadade. Kunskapen om risker och beteenden när vi laddar behöver öka, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket i ett uttalande.

För att sätta det i perspektiv är det drygt 400 bostadsbränder de senaste fem åren som kan kopplas till laddningsbara produkter. Av dessa är det 80 procent som uppstått under laddning. Risken är alltså störst när batteriet laddas, men det förekommer även att ett laddbart batteri självantänder.

Enligt statistik som Elsäkerhetsverket presenterat för de senaste fem åren ökade antalet bränder och brandtillbud orsakade av laddbara produkter med 42 procent. Det är dessutom större risk att brandolyckor från laddbara produkter orsakar större skada.

– Laddbara produkter orsakar cirka 12 procent av bränderna men står samtidigt för hela 30 procent av allvarligt skadade. Kunskapen om risker och beteenden när vi laddar behöver öka, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket i ett uttalande.

För att sätta det i perspektiv är det drygt 400 bostadsbränder de senaste fem åren som kan kopplas till laddningsbara produkter. Av dessa är det 80 procent som uppstått under laddning. Risken är alltså störst när batteriet laddas, men det förekommer även att ett laddbart batteri självantänder.

När vi talar om laddbara produkter är det litiumjonbatterierna som används i stort sett i samtliga laddbara prylar från mobiler till elbilar vi talar om. Den största risken med litiumjonbatterier är att en så kallad termisk rusning uppstår. 

En termisk rusning innebär att batteriet har blivit instabilt, vilket ger upphov till en kedjereaktion och en temperaturökning till 150-250 grader. Det kan orsaka brand i själva batteriet, och dessutom uppstår utveckling av giftiga gaser som kan vara farliga i större mängd och försvårar släckningen. Har en brand väl uppstått i ett litiumjonbatteri är dessutom risken stor att värmeutvecklingen fortsätter och batteriet kan återantändas.

Termisk rusning riskerar egentligen bara att uppstå om batteriet är defekt eller skadat, och risken ökar vid pågående laddning.

Litioumjonbatterier åldras bara av att man använder dem. Ett åldrat batteri är inte nödvändigtvis skadat men risken att det är det ökar. Ett tecken på att batteriet kan vara skadat på ett farligt sätt är att det börjat svälla. Då kan gasutveckling ha uppstått i batteriet, och även om batteriet troligen inte kommer att fatta eld spontant rekommenderar vi att du lämnar in ett batteri som svällt så snart du kan. Om mobilen är onormalt varm trots att du inte använder den eller laddar den kan batteriet också ha blivit skadat.

Ett batteri kan få skador om prylen det sitter i utsätts för smällar och stötar. Det här är förstås något som särskilt mobiltelefoner råkar ut för, men även till exempel elsparkcyklar får stå ut med en del tuffa tag.

Ju större batteri desto kraftigare brand, och därmed större risk. Man kan misstänka att elsparkscyklarna står för en stor del av ökningen. Ett exempel var i Norrköping i september 2023, där en explosion och efterföljande brand förstörde flera lägenheter. Den troliga orsaken var en laddande elsparkcykel som överhettade och som dessutom stod intill en samling sprayburkar med lättantändlig gas.

Men elsparkcyklar är inte hela förklaringen till ökningen. 

– Under 2020 ser vi en tillfälligt kraftig ökning av bränder och brandtillbud orsakade av sådant man normalt har med sig till kontoret, såsom mobiltelefoner och bärbara datorer. Troligtvis en effekt av att många saknade en bra arbetsplats hemma när man tvingades till hemarbete, kommenterar Mikael Carlson.

Risken att en mobiltelefon fattar eld är alltså något som är värt att ta på allvar, och störst är risken när mobilen laddas. 

– Det vi kan konstatera är att risken för bränder i litiumjonbatterier är liten, men att konsekvenserna kan bli väldigt stora när det väl händer. Därför är det viktigt att öka kunskapen om vilka risker som finns med litiumjonbatterier, samt hur man hanterar och laddar dem på ett så säkert sätt som möjligt, skriver Anders From, brandingenjör på Storstockholms brandförsvar i en artikel på Brandskyddsföreningens hemsida.

Vad kan jag göra för att minimera risken för att mobilen börjar brinna?

Det finns ganska mycket du kan göra för att minimera risken för att din mobil orsakar en eldsvåda, men samtidigt kan det vara svårt eller orealistiskt att fullt ut följa de råd som finns. Det kan vara värt att ha i åtanke att risken är betydligt större för de stora batterier som finns i elcyklar eller elsparkcyklar, och att man kan vara lite mer avslappnad med mobiler och fokusera på de råd som är enklast att följa.

Här kommer en sammanställning av de råd som som Brandskyddsföreningen och Elsäkerhetsverket har, som vi utvecklar och kommenterar.

Använd alltid originalladdare eller betrodda produkter

Elsäkerhetsverket rekommenderar CE-märkta produkter, men den märkningen är så lätt att fejka att den i praktiken inte betyder så mycket. I stället skulle vi förorda att man använder sig av laddare från betrodda varumärken eller tredje part. Mobiltillverkarna själva förstås, men det finns även tillbehörstillverkare, särskilt sådana baserade i EU, som du kan lita på. Exempel på tredjepartstillverkare som du gott kan förlita dig på är Anker, Belkin, Deltaco, Baseus och Smartline.

Ladda inte på natten, ha enheten under uppsikt när du laddar, dra ut kontakten när laddningen är klar

Det här är råd som nog de flesta tycker skulle vara handikappande att följa för mobilladdning. Samtidigt kan det vara bra att veta att en mobilladdare slutar ladda när batteriet är fullt, vilket innebär att strömmen och värmebelastningen avstannar. För elsparkcyklar och andra enheter med stora batterier är det viktigare att följa dessa råd. 

Kontrollera laddare och sladdar regelbundet och byt ut trasiga produkter

Det här är ett bra råd. Fortsätt inte att använda sladdar som spruckit eller laddare som glappar. Inte bara för att det är jobbigt när det glappar utan för att risken för kortslutning ökar dramatiskt.

Använd aldrig ett skadat batteri

Lättare sagt än gjort, hur vet man att mobilbatteriet är skadat? Vi har nämnt två tecken, att enheten känns onaturligt varm och att telefonens baksida buktar för att batteriet har svällt. I bland annat Samsungs och Apples mobiler kan du även i inställningarna få ett mått på batteriets hälsotillstånd. Ett slitet batteri är inte samma sak som ett skadat batteri men risken att det ska vara skadat ökar om batteriet är utslitet.

Ladda på hårt underlag – inte i sängen eller soffan – och ta bort föremål intill som kan börja brinna

Ett utmärkt råd som man absolut bör följa med mobilen. Lägg den inte på laddning under kudden eller på en hög med tidningar, så minskar du risken att mobilen orsakar en brand.

Ha en fungerande brandvarnare

Att alla bör ha minst en brandvarnare och gärna flera placerade runtom i hemmet är en självklarhet. Vi vill dessutom tipsa om uppkopplade brandvarnare som säljs av tillverkare som Google och Ajax. Poängen med en uppkopplad brandvarnare är att du kan få larm i din mobil även om du inte är hemma. Om du direkt kan slå larm till brandkåren om det hänt något även om du inte är hemma ökar chansen att skadorna inte blir så stora.

Blockera inte utrymningsvägen

Det här rådet gäller väl framför allt elsparkcyklar och elcyklar. Ladda dem inte i hallen om det är enda vägen ut ur ditt hem. Börjar det brinna i hallen kan du bli instängd i din brinnande lägenhet. För mobiltelefoner kan det vara smart att inte ladda dem på ett hallbord intill lättantändliga jackor över natten, men det är det nog inte heller så många som gör.

Vad gör jag om mobilen börjat brinna?

Om branden spritt sig ska du inte försöka släcka den själv utan sätta dig i säkerhet och ringa brandkåren. Om du upptäcker branden direkt är en brinnande mobil en väldigt liten brandhärd som du kan ta hand om själv. Använd en sopskyffel eller stekpanna för att plocka upp mobilen och lägg den i diskhon eller handfatet. Försök undvika att andas in de gaser som mobilen kan avge när den brinner.

Vatten duger utmärkt till att släcka mobilbränder så när du väl lagt mobilen i diskhon kan du spola den med kranen för att kyla ner den och få branden att slockna.

Det är viktigt att veta att termisk rusning är en kedjereaktion som lätt kan återstarta även om man släckt branden. En brand i ett litiumjonbatteri kan därför återstarta av sig själv timmar eller till och med dagar efter att man släckt den. Ring därför brandkåren även om du lyckats släcka branden, så hjälper de dig att ta hand om den återstående brandfaran.