Från mobil till dator

Så funkar QR-koderna i Mobilt BankID – gör det säkrare

När du använder din mobil för att med BankID logga in på en annan enhet, som en dator, används QR-koder. De är till för att öka säkerheten.

Många brukar råda användare att aldrig logga in med mobilt BankID på någon annans uppmaning. QR-koden som visas på din stor skannar du med din BankID-app och det bekräftar att din dator och din mobil med BankID är på samma plats. Det i sig är ett extra lager säkerhet. Då kan inte en bedragare lura dig att logga in på en tjänst du inte ser eller från en annan plats. 

När du skannat koden behöver du antingen trycka din säkerhetskod eller bekräfta med ansiktsigenkänning eller fingeravtryck i mobilen om du aktiverat det- Först efter det kommer du att loggas in.

QR-koder används bara när du ska logga in via en annan enhet. Om du besöker tjänsten du ska logga in på i samma enhet som du har ditt mobila BankID kommer du inte behöva använda någon QR-kod. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar flera nya tips till Mobilt Bank ID.