Vi förklarar

Så funkar kameran i Nokia N8

Den har kallats världens bästa kameramobil. Men vad är det som gör kameran i Nokia N8 så speciell?

Publicerad Senast uppdaterad

Nokia N8 är produktnamnet på en av Nokias mest populära mobiltelefoner 2010, och även den mobiltelefon som hyllades mest för sin kamera under förra året. Även i år fortsätter den vinna jämförandetester mot konkurrenter som Sony Ericsson X10, Samsung Galaxy S och Apple Iphone 4. Men vad är det som gör kameran så unik?

Megapixlar och sensorstorlek

Megapixelkriget för mobilkameror rasade på bra under förra och förrförra året – tillverkarna ville pressa in så många megapixlar som möjligt och kunna använda dem som säljargument, konsumenterna ville ha många megapixlar eftersom de då även hade förväntningar på en grym kamera.

Men nu när megapixelkriget lugnat sig en smula kan vi konstatera det uppenbara, många megapixlar är inte automatiskt lika med en jättebra kameramobil (eller vanliga digitalkamera heller för den delen). Vad ett högt antal megapixlar ger dig i verkligheten är stora fotografier och de kommer extra väl till hands när du fotograferar landskap.

Vad N8 gör så bra är att den kompletterar det höga antalet megapixlar (12 megapixel) med en stor och ljuskänslig bildsensor, den största hittills i en mobiltelefon (1/1.83 tum CCD). Och sensorn är på många sätt viktigare än antalet megapixlar. Fördelen med en stor sensor är att du får skarpare bilder med mindre brus i, och att du kan fotografera grymma bilder även i lite mörkare miljöer – något som de flesta mobilkameror i vanliga fall är riktigt usla på. Men här presterar alltså N8:ans kamera riktigt bra. Sensorn är stor även sett till många vanliga digitalkameror.

Vikten av riktig blixt

Skulle du ändå behöva addera lite extra ljus i bilden sitter det en xenon-blixt i Nokia N8, det är en riktig blixt till skillnad från de flesta andra mobiltelefoner som bara utrustats med fotolampa. En fördel med riktig blixt är att slutartiderna kortas ner, du får då mycket skarpare fotografier än vad du skulle fått annars. Den klarar även att lysa upp större områden än vad en fotolampa gör. N8:s xenon-blixt gör dessutom bra ifrån sig även när du fotograferar objekt som befinner sig nära kameran, i fall med andra mobiltelefoner blir motivet bara utfrätt.

Nackdelen är att du inte kan använda xenon-blixten när du filmar. N8 filmar för övrigt i hd-kvalitet men inte i full-hd, 720p med 25 bilder per sekund är dock fortfarande väldigt bra. Filmerna ser riktigt bra ut när du filmat i ljusa miljöer. Men avsaknaden av fotolampa under videoinspelning gör att bildstabiliseringsfunktionen inte fungerar fullt så bra som den skulle kunna göra annars i miljöer med sämre belysning.

Funktioner och inställningsmöjligheter

Nokia skryter gärna med att N8 är utrustad med Carl Zeiss-optik (28/2.8). Men vad är det egentligen? Carl Zeiss är helt enkelt ett företag som bland annat gör kameratillbehör och många fotografer anser att företagets produkter står för extremt hög kvalitet. Det är alltså Carl Zeiss som står för optiken i N8:ans kamera vilket ger ett slags kvalitetsstämpel.

Andra funktioner värda att nämna är att kameran är utrustad med två gånger digital zoom, fast bränndvidd på 5,4 millimeter och autofokus så att bilderna ska bli skarpa och får med mycket innehåll. På flera av Nokias andra mobiltelefoner finns bara fullfokus och det är svårt att få skarpa bilder med dessa.

Bilderna taggas automatiskt med exempelvis plats (geotaggning) och datum, och informationen lagras som metadata så att du i datorn, eller direkt i telefonen, kan sortera bilderna efter taggarna.

Redan innan du knäpper av fotografiet kan du göra en hel del inställningar som gör att du får ett bättre slutresultat, exempelvis kan du justera vitbalans, färger, exponering, iso-värde, skärpa och kontrast, inställningar som du i vanliga fall hittar hos vanliga digitalkameror. Vill du redigera fotografierna i efterhand finns det även ett redigeringsprogram av enklare typ.

När det är dags att visa upp fotografier och hd-filmer gör du det enklast genom att koppla N8 direkt till din hdtv, mobilen är nämligen utrustad med hdmi-utgång. Eller så laddar du upp ditt material direkt till någon av de tjänster som det finns stöd för, exempelvis Flickr, Youtube och Facebook.

Inte bara grym på pappret

Som tur är har inte Nokia bara gjort en grym kameramobil på pappret, den fungerar faktiskt minst lika bra i verkligheten. När vi på redaktionen gjort tester av kameran (senast ett jämförandetest nu under våren) har den plockat hem priser varje gång. Bilderna blir klara och skarpa med fantastisk detaljrikedom både i ljusa och mörka miljöer. I mörka miljöer ser vi också den stora fördelen med xenon-blixten eftersom den inte överexponerar bilderna särskilt mycket ens på nära håll. Och hur ofta befinner du dig inte i en dåligt upplyst inomhusmiljö när du ska fotografera?

Även makrofotografering går som smort. Vi lyckas få kameran att fokusera ända ner till tio centimeters avstånd.

N8 hyllas inte bara för sin kamera utan även för sin amoled-skärm. Och en grym skärm är en egenskap som är av yttersta vikt för den som vill använda N8:an som dedikerad kamera, du vill ju kunna hålla koll på bilderna direkt på mobilskärmen, inte behöva dubbelkontrollera dem i datorn hela tiden. På många mobilskärmar kan det annars vara svårt att se detaljrikedom och framför allt är det lite knepigt att se om man lyckats med skärpan.

Du som gillar att pilla med kamerainställningar för att få till den perfekta bilden behöver ju kunna se resultatet direkt. Den här skärmen håller hög klass både vad gäller färger och kontrast, resultatet du ser på skärmen motsvarar i stort sett alltid bildens utfall. Skärmen är dessutom av gorillaglas vilket gör den extremt reptålig.

Därför sticker N8 ut:

Det är kombinationen av dessa egenskaper som gör att N8 sticker ut på marknaden för kameramobiler:

  • 12 megapixel
  • 1/1.83 tum CCD-sensor
  • Carl Zeiss-optik
  • Xenon-blixt
  • Videoinspelning i 720p
  • 3,5-tums amoled-skärm med gorillaglas

Fakta om Nokia N8

Sensor: 1/1.83 tum CCD

Effektiv upplösning: 12 megapixel (4000x3000)

Filformat: JPEG

Brännvidd: 5,4 mm (28mm)

Ljusstyrka: 2,8

Manuell fokus: Nej

Bildstabilisering: Nej

Exponeringslägen: P

Skärm: 3,5 tum (690 000 bildpunkter), fast

Vitbalans: Auto, 4 lägen

ISO: 100–800

Slutartid: 1/5–1/5000 s

Exponeringskompensation: +/- 2 med 1/2 steg

Självutlösare: 2, 10 eller 20 sekunder

Blixt: Fast

Filmning: 1280x720, 25 bilder/s, H.264

Minnestyp: SD

Mått: 114x59x13 mm

Vikt inkl. batteri: 135 gram