Prylhittarbrickor

Så funkar Airtags, Google Hitta, Samsung Smarttag och Tile

Vi förklarar grundprinciperna bakom Apples, Googles och Samsungs spårbrickor.

Idag är kanske Apples Airtag den mest kända, men grundprincipen för hur prylhittarbrickor fungerar är densamma oavsett tillverkare. En föregångare på området är Tile och sedan de släppte sina första enheter för ungefär tio år sedan så har nu de senaste åren även jättarna i teknikbranschen anammat konceptet.

De små prylhittarbrickorna, oavsett om de kommer från Apple, Samsung, Tile eller någon annan, har ingen egen uppkoppling, utan förlitar sig på bluetooth och anslutning trådlöst till mobiltelefoner i närheten. Brickorna drar alltså nytta av mängden kompatibla telefoner och en Airtag kan meddela sin position till dig inte bara när din egen Iphone är i närheten utan även när andra Iphones är det. De rapporterar anonymt informationen vidare och det är bara du som i klartext kan se positionen. Samma sak gäller Samsung, Google och Tile. Tiles nätverk består av alla som laddat ner Tile-appen som finns för såväl Iphone som Android medan Samsung precis som Apple bakar in tekniken i systemet och på det sättet kan dra nytta av en mängd Samsung Galaxy-användares telefon, även om de inte utnyttjar prylhittarbrickor själva. 

Google är de senaste att skapa sitt eget nätverk på det här sättet och den funktionen rullas ut i detta nu. Det här gör att över en miljard Android-enheter kan hjälpa att hitta andra telefoner och kompatibla enheter.

Att prylhittarbrickorna på det här sättet förlitar sig på telefoner i närheten gör att de kan vara aktiva utan att dra särskilt mycket ström och det är det som gör att batteritiden på dessa brickor ofta är ett år eller mer. När batteriet börjar ta slut får du en varning och kan byta ut det till ett nytt.

Det här tipset kommer från en artikel med tips kring spårtjänster som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.