I Mojangs huvudkontor på Södermalm ser det mer ut som en datornörds drömbostad än ett företag som drar in flera miljoner. Det finns ett tv-spelsrum med pixelgrafik på tavlorna, massor av datorer och radiostyrda leksaker till höger och vänster. Ändå andas miljön seriositet och hårt arbetande personal.
- Jag började här i januari, ett av kraven för att få jobbet var att jag var beredd att spela spel efter lunch varje fredag. Så det gör vi. Men många gånger skulle jag hellre vilja arbeta, det finns så mycket att göra, säger Jens Bergensten och skrattar.
Jens Bergensten arbetar som spelutvecklare på Mojang. Jag är här på besök för att snacka om mobilversionen av spelet Minecraft, och då framför allt den Androidversion som visades upp på spelmässan E3 nyligen.
Annons
Minecraft är ett spel som funnits till datorer i ett par år. Det går ut på att du ska bygga en värld av block och skydda dig från monster som dyker upp när det blir natt.
Nu ska det alltså komma en mobilversion av spelet, Minecraft: Pocket Edition. I första hand kommer det till Android-telefoner och i början kommer spelet vara exklusivt för alla de som äger en Xperia Play. Men därefter kommer det även komma till Iphone och kanske även till surfplattor i ett senare skede.
Mobilversionen bygger på samma koncept som originalversionen av Minecraft till datorn men med vissa skillnader.
- Din spelare hoppar till exempel automatiskt istället för att du trycker på en knapp, och världen är inte oändlig för det skulle inte dagens mobiltelefoner klara av, säger Jens och visar på mobilen hur spelfiguren automatiskt hoppar när denne kommer fram till ett hinder.
- En annan skillnad är att man kan bygga saker direkt framför sina fötter, man slipper luta sig fram. Vi tittar även på idén att lägga till utmaningar - för nya spelare som inte vet vad Minecraft går ut på kan utmaningar vara ett bra sätt att sätta upp tydliga mål. Men det finns inget konkret ännu, säger Jens.
Vad som däremot är bestämt är att första versionen av Minecraft Pocket Edition inte kommer innehålla monster, det ska bara vara fokus på att bygga. Däremot kan det tänkas att spelet uppdateras med monster i ett senare skede. Du kommer heller inte behöva oroa dig över ekonomi eller för att block ska ta slut, dessa har du i oändliga mängder.
För att ge spelet den där extra kicken bygger Mojang in flerspelarstöd. När du spelar kommer du kunna hoppa in i dina vänners världar och hjälpa dem bygga. Du kommer även kunna spela in videosnuttar och ta skärmdumpar som visar din värld och posta dem på sociala nätverk, video- och bild-sajter. Den värld du bygger upp i mobiltelefonen är oberoende av den du har om du spelar spelet i datorn, du kommer med andra ord inte kunna bygga vidare på datorvärlden i mobiltelefonen.
Minecraft Pocket Edition finns exklusivt till Xperia Play en tid för att därefter lanserar till alla Androidmobiler samt Iphone.
Pekskärmsstyrning
Till en början är spelet exklusivt för Sony Ericssons spelmobil Xperia Play. Fördelen med det här upplägget för Mojangs del har varit att de kunnat fokusera på en enda mobiltelefon när de byggt spelet. Android kan vara lite klurigt att utveckla för eftersom det finns så många olika typer av mobiltelefoner.
- Efter Xperia Play kommer vi fortsätta ha fokus på att utveckla stöd för en modell i taget, men vi kommer förmodligen välja mobiltelefoner där vi kan slå flera flugor i en smäll, att vi exempelvis tar en mobil med en viss prestanda och täcker flera andra mobiler på samma gång eftersom de har samma prestanda.
Här är de dock inte riktigt klara med hur styrningen i spelet ska fungera. På Xperia Play finns ju dedikerade spelkontroller, medan en vanlig pekskärmsmobil på sin höjd har ett par dedikerade knappar.
- Det vi tänkt oss hittills är att du drar fingret på skärmen för att se dig omkring och håller du nere två fingrar börjar du springa. Hoppar gör du automatiskt, säger Jens och visar med två fingrar mot skärmen hur de tänkt sig att det ska fungera.
Ytterligare ett utvecklingsarbete är att bygga in stöd för Android 2.1. I nuläget stöder spelet bara Android 2.3 och Mojang tycker det är en för liten andel telefoner som har det än så länge.
Kontoret är färgglatt. Där finns väggmålningar , spelrum och massor av radiostyrda leksaker
Fler spelare än invånare
Företaget gick nyligen ut på Twitter med ett meddelande där det konstaterades att Minecraft har fler spelare än vad det finns invånare i Sverige. Totalt talas det i runda slängar om 9,5 miljoner registrerade spelare, varav minst 2 miljoner spelar spelet mer än 1 gång i månaden. Det finns därför höga förhoppningar och en optimistisk framtidstro även när det kommer till mobilversionen av spelet.
- Vi har inte satt något bestämt pris ännu men det senaste jag hörde var 6 dollar, det gäller då till alla operativsystem. Mottagandet och reaktionerna under E3 var väldigt positiva, säger Jens.
Hur spelet står sig i konkurrensen återstår att se.