Sedan en tid tillbaka erbjuder de flesta operatörer olika paketpris på data. Istället för att betala per förbrukad megabyte så får du till exempel ett paket med 50 megabyte att förbruka under ett dygn för 50 kronor. När du startar mobiltelefonen första gången på resmålet får du ett SMS med prisuppgifter från din operatör. Förutom priser brukar det SMS:et innehålla erbjudanden, om operatören har några speciella surfpaket att erbjuda i det land du besöker.
För att du som kund ska slippa obehagliga överraskningar just när det gäller datakostnaden i utlandet har de stora operatörerna en automatisk spärr. Alla privatkunder hos Tre har till exempel en automatisk spärr för data i utlandet som slår till vid 525 kr per månad. Man får även ett SMS när 80 procent av beloppet förbrukats. Hos Tele2 är spärren 550 kronor och hos Telia 560 kronor. Köper du ett surfpaket ska dock det inte räknas in i beloppsgränsen, så ta kontakt med just din operatör före resan för att vara säker på precis vad som gäller för ditt abonnemang.
Trots att mobildata är dyrare i utlandet är det inte lika hysteriskt dyrt som det varit tidigare och följer du några enkla råd kan du begränsa mängden data som går åt när du väl väljer att använda data i utlandet.
Annons
Genom att begränsa dataåtkomsten app för app kan du se till att den datatrafik du köper i utlandet används till det du verkligen behöver och inte till något annat. Det kan till exempel innan avfärd vara bra att ställa in så alla inkomna mejl inte laddas ner automatiskt, att spellistor i Spotify inte sparas via mobilnätet och att appuppdateringar inte heller laddas ner automatiskt så fort du har uppkoppling. Särskilt datakrävande appar är annars kartappar som Apple Maps och Google Maps vilket gör det till ett bra tips att istället ladda ner kartor för offlineläge (se separat tips här nedan). Även appar som spelar film och musik (Youtube, Instagram, Facebook) kan vara datatjuvar värda att undvika om du vill spara på din datapott.
Lokalt kontantkort sparar pengar
Speciellt kanske om du stannar en längre tid i samma land kan ett lokalt kontantkort vara en bra investering. Familj och vänner kan visserligen inte nå dig på ditt vanliga nummer då, men du slipper nackdelen att varje inkommande samtal kostar pengar. Istället blir det ju den som ringer upp dig som betalar vad samtalet kostar. Även för data kan ett lokalt kontantkort vara billigare än att använda ditt svenska abonnemang i utlandet.
Förutsättningen för att du ska kunna använda ett lokalt kontantkort i din telefon är att den inte är operatörslåst.
Det finns även speciella SIM-kort anpassade för resenärer och dem kan du köpa redan innan du åker. Även de kräver att du har en operatörsolåst telefon, men fördelen med till exempel Holidayphone, som en av dessa tjänster heter, är att du kan vidarekoppla ditt vanliga mobilnummer och bli nådd på samma nummer som alltid, i alla fall för just röstsamtal.
Gratis kartor när du är nerkopplad
På resa i ett främmande land är kartor givetvis en stor hjälp och de finns där i din mobiltelefon. I utlandet är datatrafik betydligt dyrare än hemma, så för att vara på den säkra sidan är det bäst att ladda ner kartor via wifi innan du åker. Telefonens GPS-funktion behöver i sig ingen datauppkoppling och det finns flera appar som låter dig ladda ner kartor och spara i telefonen. Here Maps är en sådan och de finns numera såväl i Windows Phone som i Ios och Android. Till skillnad från offlineläget i till exempel Google Maps kan Here Maps även i offlineläget hjälpa dig med navigering och du kan söka efter till exempel restauranger i närheten även när du inte har datatrafik. Allt finns alltså lagrat i telefonen.
Semestra som lokalbefolkningen
Precis som när vi här hemma använder mobiltelefonen för att hitta bra restauranger, evenemang och sevärdheter kan du använda din telefon i utlandet för att få tips om vad som är värt att se och göra. Två bra appar för att hitta lokalbefolkningens favoriter är Foursquare och Yelp, appar som finns såväl till Iphone som till Android och Windows Phone. Med de här apparna kan du söka rätt på de mest omtyckta restaurangerna, sevärdheterna, den bästa shoppingen och mycket annat. Det är också ett bra sätt att redan på hemmaplan göra listor med saker du vill se. Båda dessa appar låter dig söka efter till exempel bästa vegetariska restaurangen i Berlin, Roms bästa kaffebar eller New Yorks bästa hamburgare utan att vara på plats. När du väl landar har du sedan koll på exakt vilka platser som är värda ett besök utan att för den skull vara beroende av guideboken. Det här är ett bra sätt att undvika turistfällorna eftersom många av tipsen kommer från lokalbefolkningen och betygsättningen alltid är aktuell.
Mobilsvar och pris för att ta emot samtal
Att det kostar mer att ringa från sin telefon i utlandet än hemma känner nog de flesta till, men att det dessutom kostar att ta emot samtal kanske man inte tänker lika mycket på. När du befinner dig i utlandet och någon ringer till dig så betalar de samma taxa som vanligt och du får betala för samtalet från svenska gränsen till det land där du befinner dig. I praktiken innebär det här att det kostar nästan lika mycket per minut att bli uppringd i utlandet som det kostar att själv ringa från utlandet hem till Sverige. Vad som är extra viktigt att tänka på är kostnaden när du ringer mellan två svenska mobiler i utlandet. Ska du till exempel ringa till resesällskapet när ni båda är på plats i USA blir den totala minutkostnaden uppåt 20 kronor. Det här alltså eftersom samtalet kopplas via Sverige.
Precis som du får betala för ingående samtal till din mobil när du är utomlands får du betala även när någon lämnar ett meddelande i din telefonsvarare. Inom EU är samtal till mobilsvar gratis för dig, men utanför EU kan du få betala både priset för utlandssamtalet och sedan för vidarekopplingen till din telefonsvarare. Inom såväl som utanför EU kostar det som ett samtal till Sverige när du ringer och vill lyssna av meddelandena i din röstbrevlåda.
För att undvika de här extrakostnaderna kan du höra av dig till kundtjänst hos din operatör och be dem att tillfälligt stänga av din röstbrevlåda.
Ytterligare en detalj att tänka på när det gäller din röstbrevlåda är att du kan behöva en kod för att logga in och lyssna av dina meddelanden. Hemma i Sverige kommer du ofta direkt in till dina nya meddelanden när du ringer kortnumret, men när du ringer från utlandet kan du behöva en kod.
När du är tillbaka hemma i Sverige igen är det bra att aktivera telefonen och mobilsvar igen, så undviker du att samtal kopplas via utlandet i onödan.
Rädda semesterbilderna och telefonen
Idag är vi många som använder mobilens kamera som främsta kamera så under semestern är det viktigt att se till att den verkligen fungerar när du behöver den. För att alltid ha mobilkameran redo kan det vara bra att före avresan se till att du har gott om lagringsutrymme tillgängligt för både filmer och foton.
En bra backup är också bra, så att bilder du redan tagit under semestern inte är förlorade om telefonen skulle försvinna eller gå sönder. Det här gäller så klart även när du är hemma men det blir ju extra viktigt under just semestern när de flesta av oss tar betydligt fler bilder. Med en wifi-uppkoppling kan du enkelt se till att alla dina bilder sparas säkert i en molnlagringstjänst som Dropbox, Icloud Bildbibliotek, Google Drive eller Microsofts Onedrive.
För att undvika att telefonen och därmed bilderna försvinner så kan du så klart också skydda telefonen med ett skal. För när allt som har med abonnemang, kostnader och tjänster är fixat handlar resten om själva telefonen. Ett vatten- och kanske även stöttåligt skal till telefonen gör att du kan ha med den även under semestern i fler sammanhang. Ytterligare ett användbart tillbehör är nödladdaren, ett externt batteri så att du kan ladda telefonen om du inte har tillgång till ett eluttag. En nödladdare, eller Powerbank som det även kan kallas, kostar från ungefär 200 kronor och ett tåligt skal kan du även det få för några hundralappar.