Läsarfrågor

Mobilen laddar inte helt, flera Swish-konton, RCS till Iphone: Vi svarar på frågor

Vad hände med RCS till Iphone, kan man ha mer än ett swish-konto, hur länge kommer Bank-ID att fungera på min mobil? Vi svarar på läsarnas frågor.

Telefonen laddar inte fullt

Fråga: Har haft en mobil av märket Samsung av olika modeller de senaste 25 åren - som jag varit mycket nöjd med - och har märkt något udda med min senaste, en Samsung Galaxy A33. Jag har läst i tidigare artiklar att mobilbatteriets livslängd förlängs om man inte laddar mobilen mer än till 80%.

Det märkliga är att nuvarande mobilen, Samsung A33 (endast ett drygt år gammal), efter att ha gjort så med laddningen ett knappt halvår inte längre kan ladda till mer än 80%, oavsett om jag bevakar laddningen och drar ur laddaren när telefonen når 80%, eller om jag - när jag ser att laddningen gått till 80% - låter laddningen fortgå ytterligare 15 - 45 min. Har du någon förklaring till det märkliga? Har nu köpt en Samsung Galaxy S23 Plus och undrar vad jag ska göra för att optimera nya mobilens batteri och livslängd?

Telefonen laddar inte fullt

Fråga: Har haft en mobil av märket Samsung av olika modeller de senaste 25 åren - som jag varit mycket nöjd med - och har märkt något udda med min senaste, en Samsung Galaxy A33. Jag har läst i tidigare artiklar att mobilbatteriets livslängd förlängs om man inte laddar mobilen mer än till 80%.

Det märkliga är att nuvarande mobilen, Samsung A33 (endast ett drygt år gammal), efter att ha gjort så med laddningen ett knappt halvår inte längre kan ladda till mer än 80%, oavsett om jag bevakar laddningen och drar ur laddaren när telefonen når 80%, eller om jag - när jag ser att laddningen gått till 80% - låter laddningen fortgå ytterligare 15 - 45 min. Har du någon förklaring till det märkliga? Har nu köpt en Samsung Galaxy S23 Plus och undrar vad jag ska göra för att optimera nya mobilens batteri och livslängd?

Elias Nordling svarar: Det låter som om en inställning som Samsung har som blivit påslagen av misstag. I inställningar/batteri finns en knapp som heter batteriskydd. Den kan man slå av och på men när den är på kan man även klicka på den och få upp fler val. Alternativet maximal där gör att batteriet aldrig laddas till mer än 80 procent.

Tanken med detta är vällovlig, om du laddar ditt batteri dagligen så har det bara 80 procents kapacitet efter två år, men laddar du det aldrig mer än 80 procent så har det fortfarande nästan full kapacitet efter två år.

Fast... vad har du för glädje av det om du aldrig laddar mer än 80 procent? Då har du ju liksom bakbundit dig till den kapacitet batteriet får när det redan börjar bli utslitet. Visst, om du ska ha mobilen 5-6 år får du över tid lite mer batterikapacitet totalt, men då är det kanske bättre att byta ut batteriet efter halvtid.

Istället skulle jag rekommendera att du ställer mobilen på adaptivt här, då laddar mobilen inte i onödan dels genom att inte fortsätta ladda när batteriet redan är fullt, dels ta en paus från laddningen på natten när du sover. Bägge hjälper till att få batteriet att behålla sin livslängd över tid.

Fler än ett Swish-konto

Fråga: Varför kan jag inte ha flera Swish?

Erik Mörner svarar: Har du två olika mobilnummer och konton i två olika banker kan du ha två Swish. Vissa banker erbjuder även flera mobilnummer till Swish, men det skiljer sig från bank till bank. Vissa tillåter bara ett. Du kan alltså alltid ha flera Swish om du har flera mobilnummer och är kund i flera banker. Då kan du föra över pengar till dig själv omedelbart och även till andra. För att ha flera Swish i samma bank, behöver banken i fråga erbjuda det, det skiljer sig åt mellan olika banker. 

Bort med Bixby

Fråga: Hej, har en Samsung Galaxy A71, och har av misstag fått igång Bixby. Verkar vara en app för mer avancerade användare, men inte för mej. Vill få bort appen från min telefon. Hur göra?

Elias Nordling svarar: Bixby är Samsungs motsvarighet till Google-assistenten, en röststyrd hjälpreda som dock inte talar svenska. Du klarar dig bra utan att någonsin använda den.

Du kan ha aktiverat Bixby genom att hålla in sidoknappen på telefonen (den lilla knappen som inte är volymknapp), det är bara att trycka eller svepa bort det i så fall.

Du kan inte avinstallera Bixby från telefonen, men du kan förhindra att aktivera den av misstag genom att gå in i inställningarna, välja avancerade inställningar, sedan sidoknapp. På inställningen "Tryck och håll ned" byter du från Väck Bixby" till "Avstängningsmeny".

Vart tog Mediamarkt vägen

Fråga: Jag vill veta om Media Markt fortfarande finns i Sverige eller inte?

Erik Mörner svarar: Nej, Mediamarkts gamla varuhus är numera Power. Det skedde för ungefär ett år sedan, så har du köpt något tidigare på Mediamarkt och behöver använda garanti eller service så är det Power du ska kontakta. Power har 29 varuhus i Sverige samt en webbshop. Mediamarkt finns fortfarande kvar i många andra europeiska länder och har enligt de senaste uppgifterna på deras egen webbplats runt 1000 varuhus spridda över 12 europeiska länder. Flest har de i Tyskland, Italien och Spanien.

Funkar Bank ID på Xiaomi-mobilen

Fråga: Jag har blivit erbjuden ett riktigt kap på mobilen Xiaomi Redmi 9C och undrar om jag kommer kunna ha Bank ID på den? Just nu har jag en mobil som helt enkelt är för gammal för att installera Bank D på, måttligt irriterande!!

Elias Nordling svarar: Redmi 9c borde kunna köra BankID utan problem.

En tillhörande fråga är sedan hur länge innan telefonen blir för gammal. Den har Android 10 installerad och vad jag kunnat utläsa har den troligen fått en uppdatering till Android 11. BankID kräver Android 7 eller högre för närvarande. I vilken takt BankID ändrar systemkraven är svårt att förutsäga, men om vi gör antagandet att man höjer med en androidversion om året, vilket får ses som värsta scenariot, kommer det att dröja till 2028 eller 2029 innan telefonen blir för gammal att köra Mobilt BankID. 

Använda klockan utan mobilen

Fråga: Har ni gjort någon artikel om hur man kan använda Wear OS-klockor med diverse nyttoappar utan telefonen närvarande? Jag har enbart hittat, förutom kreditkorten, möjlighet att uppdatera Google Keep samt Google Calendar via klockan genom Google assistenten. Dessa Google-appar har dessvärre en del övrigt att önska gällande enklare funktionalitet! Jag har även hittat nån inspelningsapp. 

Jag har sökt runt men inte hittat någonstans där man kan få tips om bra nyttoappar som styrs direkt på klockan. 

Elias Nordling svarar: Vi har inte skrivit specifikt om appar, men vi gjorde nyligen en artikel om hur man använder smarta klockor på egen hand utan mobilen. Jag misstänker dock att du redan har koll på det mesta som står i den artikeln. https://www.mobil.se/skolor/anvand-din-smarta-klocka-utan-mobilen-sa-gor-du/1574664 Tips på bra appar till Wear OS är ett bra artikeluppslag, vi ska se om vi kan göra något av det framöver.

RCS mellan Iphone och Android

Fråga: Med IOS 18 ska ju RCS vara igång men jag får det inte att funka, beror det på vilken operatör man har?

Erik Mörner svarar: Ja för att det faktiskt ska fungera skarpt behöver både operatören och Apple göra anpassningar och inget av det har ännu skett. Ingen av operatörerna i Sverige har ännu stöd och det verkar dröja innan det kan vara på plats. När vi frågat operatörerna så verkar Tele2 vara den som kommit längst. De säger att de har ett projekt igång med Apple, men kan inte yttra sig om när det kan vara klart. Tre säger sig vara positiva, men säger inget om konkreta planer och Telia och Telenor avvaktar. I dagsläget är det bara några operatörer i bland annat USA, Kanada, Spanien, Storbritannien och Tyskland som har lanserat RCS. Det ryktades tidigare om att nya krav i Kina var det som tvingade Apple att acceptera RCS och där genomför nu tre stora operatörer betatest av tjänsten. 

Byta från Samsung till Motorola

Fråga: Hej! Tack för era tester av Samsung Z Flip 6 och Motorola Razr 50 Ultra.

Jag har en Samsung Galaxy Z Flip 3. Jag köpte den i mars 2022. Sedan dess har den gått sönder i vecket cirka en gång i halvåret. Nu är det dags igen, för fjärde gången! Den här gången är det en liten tunn spricka längs halva vecket. Tidigare har det varit glipor i sidorna som spridit sig inåt.

Jag tycker det är fruktansvärt dåligt att en mobil som är tillverkad för att vikas upp när man använder den inte verkar klara av just den saken i mer än 6 månader utan att gå sönder. Jag ska tillägga att jag har köpt en vikbar mobil av en enda anledning: Den får plats i framfickan på mina jeans. Innan dess hade jag en Sony Xperia XZ1 Compact som jag hade köpt av samma anledning. Den fick plats i framfickan. Men sedan blev Sonys modeller större för varje år (liksom alla andra tillverkares). Så nu är det enda alternativet en vikbar mobil.

Jag har skickat in min Samsung Galaxy Z Flip 3 på lagning tre gånger. Det har visserligen gått på garantin, men det blir ju en massa strul. Utan telefon i två veckor, installera om alla appar, bank-id, swish, ja ni fattar. Dessutom har mitt skal (original Samsung) gått sönder varje gång jag tagit av det för att lämna in telefonen. Och det har ingen ersatt mig för.

Jag har hela tiden trott att Samsung var den enda tillverkaren som gör en vikbar mobil. Men nu har jag hittat Motorola Razr 50 Ultra.

Nu funderar jag på om den skulle hålla bättre i längden. Men det finns aldrig några tester att hitta som berättar det. Har ni någon erfarenhet av detta?

Jag har förstått att Razr 50 Ultras yttre skärm är till mer nytta än Samsung Galaxy Z Flip 6. Att man kan använda fler appar på Motorolan utan att behöva öppna telefonen. Det borde i sig göra att Motorolan skulle hålla längre, med tanke på att man kanske då behöver öppna telefonen mer sällan. Om man kan kolla SMS, svara på SMS, snabbt kolla om det finns nya mail, byta musik i Spotify, ställa in alarm, och leta upp en anteckning i Google Keep skulle jag sällan behöva öppna telefonen alls. Förutom om jag ska ta bilder eller ringa någon. Jag spelar aldrig spel på min telefon, och bryr mig därför inte alls hur min telefon presterar i det avseendet. Däremot fotograferar jag ganska mycket med min Flip 3, och tycker den tar fina bilder.

Skulle bli väldigt tacksam om ni ville ge mig några tankar kring detta dilemmat med Samsung Galaxy Z Flip 3, att den spricker i vecket. Är Flip 6 bättre än Flip 3? Ska man gå över till Motorola Razr i stället? . 

Elias Nordling svarar: Hej! Just Galaxy Z Flip 3 är ökänd för problem med sprickor i skärmen, något som Samsung aldrig erkänt, men vi har många vittnesmål om. För senare modeller har vi i princip inte hört något, klagas det på sprucken skärm är det just Z Flip eller Fold 3.

Samsung själva har också i samtal med oss nämnt att den främsta förbättringen från år till år med Z Flip och Z Fold är att hållbarheten blivit mycket bättre. Det är dock inte något som de marknadsför eftersom det skulle sätta fingret på att hållbarheten har brustit tidigare.

Jag kan inte svara på om Motorolas Razr-modeller är mer eller mindre hållbara men du har ju en poäng i att om man inte öppnar telefonen lika ofta slits skärmen mindre. På Galaxy Z Flip 5 och 6 som också fått en stor yttre skärm kan man installera appar om man först installerar appen Good Lock. Det är lite krångligt att förstå hur man gör men okrångligt när det väl är gjort.

Så jag skulle rekommendera den senaste generationen av Motorolas Razr eller Samsungs Galaxy Z Flip, och med tanke på din erfarenhet av Z Flip 3 kan jag förstå om du väljer att rösta med fötterna, även om Samsung säger sig ha förbättrat hållbarheten avsevärt. Eftersom kameran är viktig för dig skulle jag i så fall välja Motorola Razr 50 Ultra över vanliga Razr 50.

Samtalsinspelning med Nothing

Fråga: Hej, jag läste en artikel om mobiler som kan spela in samtal där min mobil, Nothing Phone 2, ingick. Nu till frågan: Hur gör man för att använda den funktionen?

Elias Nordling svarar: Tyvärr har det visat sig att samtalsinspelningsfunktionen i Nothings mobiler inte är aktiverad i alla länder, och Sverige är ett av de länder där funktionen saknas. Det är svårt att förstå varför funktionen är spärrad i Sverige då det är lagligt att spela in samtal hos oss, men så är det i alla fall.

…och hur är det med Iphones Visual Voicemail?

Fråga: Vilka svenska operatörer erbjuder Apples Visual Voicemail för Iphone?

Erik Mörner svarar: Det gör Tre, Comviq och Tele2. Visual Voicemail är alltså den funktion som gör att du kan lyssna av inkomna röstmeddelanden till din mobilsvar direkt i Iphones Telefon-app. Pausa inspelningar, spara och om du vil skicka vidare. Stega mellan olika meddelanden utan att tvingas ringa upp alltså och navigera i röstbrevlådan med rösten eller knapptryck.

Tre var första svenska operatören med stöd för Visual Voicemail år 2013. De kallar tjänsten för 3Svar Smart och utöver Tre har även Tele2 Visual Voicemail. De kallar tjänsten för Telefonsvararen Plus.