Huaweis telefoner är fullproppade med smarta funktioner som inte finns i vanliga Android. Lär dig hur du drar nytta av dem för att använda din telefon som en riktig expert. Vi har listat 14 smarta tips.
Huaweis telefoner kör Android, vilket i sig ger dig mängder med möjligheter. Men ovanpå vanliga Android har Huawei lagt till sitt eget gränssnitt, EMUI, eller Emotion User Interface om du struntar i förkortningar. Utöver att det ser lite annorlunda ut jämfört med vanliga Android finns det en hel del smarta funktioner inbyggt i det gränssnittet som gör din vardag betydligt smartare. Samma sak som gäller Huaweitelefoner gäller även systermodellerna under Honor-märket.
1. Skydda ögonen
Att ligga och stirra på mobilen kvällstid skapar lite oreda i hjärnan, som tolkar ljuset från telefonen som dagsljus. Resultatet är att du både kan få svårare att somna och sova sämre om du avslutar dagen med telefonen i handen. Boven i dramat är ett alltför blåtonat ljus från telefonens skärm.
För att avhjälpa problemet något kan du göra två saker med en Huaweitelefon. Under visningsinställningarna hittar du både alternativet för färgtemperatur och menyalternativet Ögonvänligt.
Färgtemperaturen låter dig ställa den övergripande färgtonen i telefonen. Antingen gör du det via förvalen standard, varmt (gulare) och kallt (blåare), eller så kan du gå loss på egen hand i färgpaletten och ställa in det hela efter eget behov.
Annons
När det kommer till apphantering har Huawei lånat och utökat en hel del av det vi tidigare sett hos Sonys telefoner, just för att kunna spara batteri och minska dataanvändningen. Här finns det en hel del att jobba med.
Annons
Steg ett ligger under inställningsalternativet Hantering av datatrafik och sedan vidare in under Nätverksanslutna appar. Där listas alla appar som finns installerade på telefonen och kryssrutor för huruvida de får kommunicera med omvärlden via enbart mobildata, wifi eller både och. Under hantering av datatrafik kan du även se vilka appar som förbrukar mest data och med hjälp av det kan du enkelt begränsa appar till att bara koppla upp sig när du är uppkopplad på ett wifi-nätverk.
Kör telefonen Android 6 eller senare kan du bland annat låta fingeravtrycksläsaren användas istället för lösenord när du köper saker via Google Play Store. Vissa appar, som exempelvis lösenordshanteraren 1Password och Withings app för deras uppkopplade personvågar, har stöd direkt i appen för fingeravtrycksskydd också.
Under inställningar för Fingeravtrycks-ID hittar du även en mängd olika funktioner som du kan slå på efter eget behov.
Tar du många selfies är funktionen för att hålla in fingret på läsaren för att ta en bild riktigt bra. På samma sätt är svepgester över läsaren för att bläddra bland bilder i galleriet riktigt smidig. Du kan även besvara samtal, stänga av alarm och visa meddelandepanelen med hjälp av läsaren.
Den tredje delen är att du kan låsa enskilda appar med fingeravtrycket. Gå till appen telefonhanterare och svep till sida 2 bland alternativen där. Under alternativet Applås kan du sedan välja vilka appar du vill skydda från obehörig öppning med hjälp av ditt fingeravtryck (eller PIN-kod).
Men visste du att det finns fler genvägar om du drar från botten av skärmen?
En funktion är skärminspelning. Vill du visa någon annan hur bra du är i ett spel, eller kanske visa hur du gör saker med din telefon, kan du spela in vad som händer på skärmen. Knacka med två knogspetsar samtidigt för att starta funktionen. Tryck på strömknappen och volym upp för att stänga av inspelningen spara videoklippet.
Du kan också ta en detalj av en skärmdump. Strömknapp och volym ner samtidigt tar en bild av hela din skärm samtidigt. Men vill du slippa beskära bilden i efterhand kan du rita en fyrkant eller cirkel med din ena knoge för att skärmdumpa just den specifika delen av skärmen.
På det stora hela är detta begränsat till Huaweis egna appar, som kalkylatorn, SMS eller kalendern. Men vissa tredjepartsappar, som Facebook och Facebook Messenger, har också stöd för funktionen.