Frågor & svar

Läsarfråga: Tips på tillverkare av tåliga mobiler

Cat har gått i konkurs. Finns det några alternativa tillverkare av stryktåliga mobiler? Vi svarar.

Fråga: Hej, Jag såg att Cat Phones gått i konkurs. Finns det någon annan tillverkare av mer stryktåliga mobiler? Och på vilket sätt är de mer tåliga än vanliga mobiler?

Elias Nordling svarar: Det finns flera tillverkare av tåliga mobiler, till exempel Unihertz och Oukitel, men det märke som har bäst distribution i Sverige är Ulefone. De har en lång rad modeller i olika prisklasser och för olika behov vilket gör att det finns att välja mellan om man vill ha något billigt, extra lång batteritid, eller både tålig och snabb med bra kamera.

Tåliga mobiler är bättre skyddade främst på två sätt. Dels är de vattenskyddade enligt IP69K vilket i praktiken innebär att de tål att vara i vatten på riktigt. Vanliga mobiler med IP-klass 68 tål att nedsänkas långsamt i vatten, men inte att röra sig i vatten eller utsättas för vattenströmmar, ej heller saltvatten eller klorerat vatten. Allt det här tål de mer ruggade telefonerna. Det andra är rertifiering att klara fall från högre höjd, vilket i praktiken innebär att det ska vara svårare att spräcka skärmen på mobilen.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.