Geotagga dina bilder

När och var tog jag den här bilden? Med geotaggade bilder slipper du undra. Mobilskolan går igenom vad du behöver för att få gps och kamera att samarbeta.

Publicerad Senast uppdaterad

Att geotagga innebär att koppla en fil till en plats. Oftast handlar det om att spara den geografiska positionen i en digitalkamerabild, men tekniken går att använda på rss-nyheter, videoklipp, anteckningar och mycket annat. Billiga gps-chip och standardiserade format för metadata gör att antalet enheter och tjänster med stöd för geotaggning ökar snabbt. Metadata är data som beskriver data.

Exif rymmer det mesta

När det gäller digitalfoton finns exif-formatet (exchangeable image file format) som rymmer det mesta man kan vilja veta om bilderna. Exif har funnits i drygt 10 år och används i näst intill alla kameramobiler och digitalkameror för att spara information om kameramodell, slutartid, linsdata, bländare, färginställningar, datum och tid, iso-tal och mycket annat.

Exif-informationen sparas osynligt i bildfilen och kan plockas upp i bildbehandlingsprogram, katalogverktyg eller direkt i operativsystemet - till exempel visas en hel del exif-data i fönstrets statusrad i Windows Vista när man bläddrar bland bilder. Exif-standarden ger också utrymme för att spara latitud och longitud - något som naturligtvis förutsätter att man har tillgång till positionsdata. Genom åren har det lanserats ett antal proffskamerahus med dataingång för gps. En dyr och klumpig, men fungerande lösning. Kameran tar emot positionen från gps-mottagarens nmea-utgång och lagrar i exif-informationen för varje bild som sparas.

Mobilen överlägsen

Med gps i kameramobilen hamnar geotaggningen i en mycket mer plånboksvänlig prisklass. Kameratillverkarna ligger fortfarande steget efter, men det börjar dyka upp kompaktkameror med inbyggd gps från märken som Nikon och Ricoh. Alternativet för den som vill geotagga med vanliga digitalkameror är att spara ett gps-spår och koppla positionen till bilderna i efterhand. Sony har en speciell produkt för fotobruk med tillhörande programvara, men man kan använda nästan vilken gps som helst som klarar att exportera spåret till datorn.

Bilnavigatorer är inte optimala för detta, men gps:er för sport, båt och friluftsliv har funktionerna som behövs och ofta ett väl tilltaget minne. Gps:en följer med på fotoexpeditionen och sparar positionsdata, vissa enheter lagrar med ett tidsintervall, andra anpassat efter hur snabbt d rör dig. I datorn importerar man gps-spåret till ett taggningsprogram, till exempel Geosetter. Där går man igenom bilderna och programmet taggar med den position som stämmer bäst med den tidpunkt som bilden togs.

Synka klockan

Det är mycket viktigt att klockan i kameran går rätt - stämmer den inte så hamnar positionen fel. När gps:en hittat sin position så har den också en mycket exakt tidsangivelse, så tipset är att synka kamerans klocka mot gps:en innan du tar första bilden.

När du skickar geotaggade bilder - tänk på att använda bluetooth eller mejl och inte mms. När en bild komprimeras för att få plats i ett mms försvinner nämligen exif-informationen.

Program för geotaggning

Locr

Geotaggar bilder i Windowsmobiler. Fungerar med Windows Mobile 5 eller senare och låter dig koppla positionen från mobilens inbyggda gps till bilderna i kameramappen. Har även uppladdningsfunktion kopplad till Locr:s fotosajt. Finns även för Windows XP/Vista och S60.

www.locr.com

Location Tagger

De senaste S60-mobilerna har geotagging inbyggt i kameraprogrammet, men saknar din mobil det så kan du lägga till funktionen med hjälp av Location Tagger. Programmet sparar gps-positionen direkt i bildens exif-information så bilderna kan positioneras i Nokia Maps, i datorn eller i bildbloggar med kartfunktion.

www.nokia.com/betalabs/locationtagger

Geosetter

Gratisprogram som låter dig geotagga dina bilder med hjälp av Google Maps. Kan även importera spår från de flesta gpsmärken och har stöd för format som NMEA, GPX, PLT och Sony LOG.

www.geosetter.de/en

Geotaggning på webben

Flickr

Populär fotosajt som bidrog till att dra igång Web 2.0-trenden. Har utvecklats sedan lanseringen 2004 och idag finns riktigt bra verktyg för organisering av bilderna, både med hjälp av geotaggning och manuell koppling till personer, platser och händelser. Många mobiler kan ladda upp bilder till Flickr direkt från kameraapplikationen. Geotaggade bilder visas på Yahoo Maps eller OpenStreetMap.

www.flickr.com

Panoramio

Google köpte upp den spanska fotosajten Panoramio 2007 och numera är sajten starkt kopplad till Google Earth. Du kan visa Panoramiobilder som ett lager i Google Earth och tagga digitalkamerabilder genom att markera positionen i kartbilden.

www.panoramio.com

Gpsfoto

En svensk fotosajt som kretsar kring en karta där aktuella bilder visas med position. Uppladdning är superenkelt och du behöver inte ens registrera något konto - det sker automatiskt när du mejlar en bild till m@gpsfoto.se. Det är också möjligt att koppla tjänsten till sitt konto hos någon av mikrobloggarna Twitter, Jaiku, Bloggy eller andra bloggverktyg för att uppdatera din status med din senaste bild och position.

www.gpsfoto.se

Iphone 3G

Iphone följer inte exif-standarden perfekt utan taggar bilderna på sitt eget sätt, men eftersom det är en så populär mobil klarar de flesta program och fotosajter att utvinna positionen ur dina Iphonebilder.

Typ: Smartphone med turbo-3g, edge och wlan

Mått: 62,1 x 115,5 x 12,3 mm

Vikt: 133 gram

Skärm: TFT med 480 x 320 pixel

Övrigt: Kamera med 2 megapixel, pekskärm

Pris: 5 195 kr

Nokia N82

N82 har bra kamera, men äger du ett tidigt exemplar måste du uppgradera firmware för att få geotaggning direkt i kameraapplikationen.

Typ: Smartphone med turbo-3g, edge och wlan

Mått: 50,2 x 112 x 17,3 mm

Vikt: 114 gram

Skärm: TFT med 320 x 240 pixel

Övrigt: Kamera med 5 megapixel, xenonblixt

Pris: 3 700 kr

LG Renoir

Högupplöst kamera, men lite krånglig att använda. Inställningarna nollställs efter varje bild, du måste slå på geotaggning för varje bild som du vill lagra positionen för.

Typ: Mobiltelefon med turbo-3g, edge och wlan

Mått: 107,8 x 55,9 x 14 mm

Vikt: 114 gram

Skärm: TFT med 400 x 240 pixel

Övrigt: Kamera med 8 megapixel, xenonblixt, pekskärm

Pris: 4 600 kr

Samsung i7110

En tunn S60-mobil med metallskal och ljusstark oled-skärm. Höghastighetskamera som kan spela in videoklipp med 120 bilder per sekund.

Typ: Smartphone med turbo-3g, edge och wlan

Mått: 118 x 52 x 12,9 mm

Vikt: 125 gram

Skärm: OLED med 320 x 240 pixel

Övrigt: Kamera med 5 megapixel, p>Pris: Uppgift saknas

Sony Ericsson C905

Tungviktare med skarp kamera och många inställningsmöjligheter.

Typ: Mobiltelefon med turbo-3g, edge och wlan

Mått: 104 x 49 x 18 mm

Vikt: 136 gram

Skärm: TFT med 320 x 240 pixel

Övrigt: Kamera med 8 megapixel, xenonblixt

Pris: 5 000 kr

Nikon P6000

En "proffskompakt" med 13,5 megapixel, bildstabilisering, optisk zoom och en 2,7-tumsskärm. P6000 har blixtsko och det finns både ett läge för manuella inställningar och funktioner som tids- och bländarautomatik för kontroll över skärpedjupet. Förutom gps med geotaggning finns en nätverksanslutning för enkel uppladdning till Nikons webbalbum myPicturetown.

Typ: Kompaktkamera med gps och 13,5 megapixel

Mått: 107 × 65,5 × 42 mm

Vikt: 240 g

Övrigt: Nätverksanslutning

Pris: 5 000 kr

Sony GPS-CS1KASP

En gps-enhet för fotografen, som registrerar tid och datum tillsammans med positionen. De medföljande programmen GPS Image Tracker och Picture Motion Browser kopplar positionen till bilderna. Fungerar med alla exif-kompatibla kameror. Enheten har 31 megabyte minne vilket motsvarar användning dygnet runt under två veckor.

Typ: Gps med loggfunktion

Mått: 87 x 36 x 36 mm

Vikt: 55 g

Övrigt: Usb-anslutning

Pris: 1 300 kr