Office, Outlook och videokonferenser

Fördjupning: Så är Samsung Galaxy Z Fold 3 som arbetsverktyg

I vårt stora test av Samsungs vikbara flaggskeppsmobil gick vi igenom hur det är att använda sig av mobilen i vardagen. Men hur fungerar den stora skärmen och vikfunktionen som arbetsverktyg? Det går vi igenom här.

Publicerad Senast uppdaterad

Först en liten repetition kring vad det är som gör Samsung Galaxy Z Fold speciell och ger den en prislapp på nästan 20 000 kronor. I hopfällt läge är Galaxy Z fold som en tjock och lite udda formad mobil med en ovanligt smal skärm. Viker du ut den kommer den stora inre skärmen fram. Den är nästan fyrkantig, med vecket på skärmen i vertikalt läge är den något högre än den är bred.

Förutom dessa två lägen kan du även ha mobilen delvis utvikt och får då två skärmhalvor. Det mest naturliga sättet att använda detta läge på är som en liten laptop med ena halvan liggande mot bordet och andra halvan vinklad mot dig.

Mini-laptop

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Robust

Fungerar fullt ut hopfälld

Tung

Veck på inre skärmen

Färgåtergivningen i kamerorna

Priset

Först en liten repetition kring vad det är som gör Samsung Galaxy Z Fold speciell och ger den en prislapp på nästan 20 000 kronor. I hopfällt läge är Galaxy Z fold som en tjock och lite udda formad mobil med en ovanligt smal skärm. Viker du ut den kommer den stora inre skärmen fram. Den är nästan fyrkantig, med vecket på skärmen i vertikalt läge är den något högre än den är bred.

Förutom dessa två lägen kan du även ha mobilen delvis utvikt och får då två skärmhalvor. Det mest naturliga sättet att använda detta läge på är som en liten laptop med ena halvan liggande mot bordet och andra halvan vinklad mot dig.

Mini-laptop

Det här delvis utvikta läget är något som vissa appar anpassar sig till, men även för de som inte gör det är läget användbart, för ska du mata in text i någon app så lägger sig skärmtangentbordet mer eller mindre över den undre halvan, medan den övre visar skärminnehållet. Det blir ett rätt naturligt läge att mata in information på, men hur användbart det är beror på hur väl appen utnyttjar det kvarvarande utrymmet. En del appar har mycket menyer och liknande i övre halvan, och då blir det inte mycket kvar av fönstret du matar in text i.

Outlook

Låt oss nu titta på hur en del vanliga arbetsverktyg gör sig på den stora skärmen och i “laptop-läget”, och vi börjar med Outlook, som är standard för e-post och kalender på många arbetsplatser. Outlook finns, liksom Office-paketet, förinstallerat på Samsung Galaxy Z Fold 3, och här kan du lägga in all sorts e-postadresser, inte bara Exchange. Kalendern i Outlook-appen läser automatiskt in mobilens egen kalender utöver eventuella Outlook-kalendrar du har.

på den stora skärmen får du i princip surfplatteversionen av Outlook vilket gör sig bra i formatet. För e-post har du två spalter, med brevkorgen till vänster och markerat mail till höger. På samma sätt har du i kalendern översikt till vänster och markerad händelse till höger. Om du vill skapa en kalenderhändelse öppnas den i ett fönster, men det är en illusion, du kan inte flytta runt fönstret för att se innehållet bakom.

Två spalter gör att du kan få upp skärmtangentbordet och fortfarande kan se innehåll i bägge spalterna.

Om du svarar på ett mail kan du göra det i en liten flik men om du författar ett helt nytt mail  öppnas det på helskärm och du kan alltså inte se inkorgen samtidigt som du skriver.

Office

Liksom för Outlook får du surfplatteversionen av Office-apparna snarare än mobilversionen på den stora skärmen. Det ger gott om utrymme för fler menyalternativ i överkant. menyn kan fällas undan så att du får plats med skärmtangentbordet och ändå ser tillräckligt av det du jobbar med. Office-apparna har ingen särskild anpassning till den vikbara skärmen i övrigt.

Har du kommentarer i ett Word-dokument delas skärmen i två spalter, så att du har brödtexten till vänster och kommentarerna till höger. Du har tillräckligt mycket utrymme kvar när skärmtangentbordet visas för att få plats med det du jobbar med, även i tvåspaltläget.

Excel gör sig bra i skärmformatet eftersom informationen där gärna breder ut sig både i höjdled och sidled. Det är lätt att se vilka flikar ett Excel-dokument har och växla mellan dem.

Även Powerpoint fungerar hyfsat bra i formatet, eftersom man oftast jobbar med liggande bilder. Pekskärmsgränssnittet i Powerpoint-appen gör det smidigt att flytta runt och ändra på bilder, och beroende på om du använder stående eller liggande läge lägger sig översikten bredvid eller under bilden du jobbar med.

Googles appar

Googles motsvarigheter till Office-apparna, Dokument, Kalkylark och Presentationer, känns inte lika väl lämpade för den stora skärmen. Det beror på att de inte ger dig en surfplatteanpassad version av appen utan den vanliga mobilversionen som bara tillåts breda ut sig i sidled.

Har jag mobilen i “laptop-läge” får jag rätt mycket menykant och väldigt lite textfönster mellan menyerna och tangentbordet i Dokument. 

Kalkylark är lite bättre här, mest för att du jobbar mer i sidled med kalkylark än du gör i Dokument. 

Distansmöten

Det är svårt att generalisera kring hur distansmöten fungerar då olika tjänster hanterar den stora skärmen olika. Skärmen ger i alla fall gott om utrymme för att se delad datorskärm och andra personer som talar. I de tjänster jag testar går det bra att lägga in konstgjord bakgrund i din bild. Om Du viker telefonen och sätter ner den får du ett bra hands-free-läge där kameran är riktad mot dig och du ser vad som pågår utan att behöva hålla i mobilen, men kamerans placering på skärmens ena sida gör att du ser ut att titta åt sidan. I Zoom-appen delas skärmen när du viker mobilen upp i två halvor, på gott och ont. Den undre halvan ger dig styrkontroller till mötet, medan den övre ger bild. Presentationer blir då lite väl små att följa, men behöver du bara se den som talar funkar det. Ett Google Meet-möte öppnas däremot med Gmail och ändrar inte vy för att du viker skärmen.  Om du vill skriva något i chatten till mötet, oavsett om det är Zoom eller Meet, försvinner däremot allt utom textinmatningsfönstret och tangentbordet, här kunde man önskat sig en bättre anpassad lösning.

Följer du ett möte på datorn som du behöver ta anteckningar till kanske du har mötet i ett mindre fönster och dokumentet du antecknar i bredvid i ett separat fönster. Det är med nöd och näppe möjligt att göra på Galaxy Z Fold 3 5G, men ingenting jag rekommenderar. I Laptop-läge fungerar det inte, men i stående läge kan jag efter att jag startat distansmötet dra in en anteckningsapp från sidomenyn och börja anteckna. I Meet kan du dessutom ha ett pågående videosamtal i ett litet flytande fönster medans en anteckningsapp är öppen. Men den del av skärmen som blir kvar för att visa presentationen blir så liten att det är svårt att se någonting av den.

För att köra fler appar samtidigt är fortfarande datorn överlägsen.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Z Fold 3 5G

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2021-08-11

Mått 67,1 x 158,2 x 16 mm

Vikt 271 g, 135 %

Pris 19500 kr

System Android

Systemversion 11

Chipset Snapdragon 888

Tillverkningprocess 5 nm, 106 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 7,6 tum, 114 %

Upplösning 2208 x 1768 pixel

Pixeldensitet 374 ppi, 88 %

Typ Super AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 101 %

Minne

RAM-minne 12 GB, 121 %

Lagringsminne 256 GB, 512 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 2x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 4 megapixel, 10 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth Ja, version okänd.

Wifi Wifi 6E

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 4400 mAh, 88 %

Uppmätt videotid 10 tim, 9 min

Trådlös laddning Ja

Övrigt

Tålig Vattentålig

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

IP-klass IPX8

Benchmark-tester

Antutu 9 769610

Geekbench 5: CPU Single-core 1117

Geekbench 5: CPU Multi-core 3166

Geekbench 5: Compute 3752

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 29 FPS, 56 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 89 FPS, 103 %

3DMark Wild Life Stress Best 5724, 70 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 3440, 62 %

Google Octane 26451, 64 %

Jetstream 2 77,845, 65 %

Robust

Fungerar fullt ut hopfälld

Tung

Veck på inre skärmen

Färgåtergivningen i kamerorna

Priset