Samsungs funktioner

Det här gör Samsung Wallet – skillnader mot Google Wallet

Vi förklarar vilken nytta du har av Samsung Wallet.

Samsung Wallet hette tidigare Samsung Pay, men man bytte namn på tjänsten dels för att markera att det finns fler funktioner än betalningar, dels för att Google bytte namn på sin motsvarande tjänst.

Först och främst är det ändå ett sätt att blippa sina betalningar med mobilen. Du lägger in ditt bankkort i mobilen, och sedan kan du använda din mobil som alternativ till betalkort i butiker. Det fungerar så att det skapas ett virtuellt kort i din mobil som godkänts av din bank och har ett eget kortnummer, detta för att förhindra att ditt kortnummer ska läcka ut.

Mobilens NFC-krets kan lika gärna användas till andra funktioner där man använder kontaktlös identifiering och det är därför man numera kallar det wallet. Du kan lägga in även medlemskort, och för vissa bilmärken kan du använda mobilen som bilnyckel. Men för oss svenskar är stödet för dessa extrafunktioner fortfarande smalt och det är betalningar som är huvudnumret.

Skillnader mot Google Wallet: Google Wallet har liknande funktionsuppsättning, men där Samsung Wallet stödjer nästan alla svenska banker har Google Wallet luckor, och kan till exempel inte användas med bankkort från SEB, Handelsbanken eller Ica Banken.

Google Wallet är aktivt så fort din mobil är upplåst, och du behöver inte öppna någon speciell app, bara blippa mobilen mot en läsare när den är upplåst. Det gör funktionen smidig, men säkerheten är beroende av hur du hanterar din låsskärm. Den som kan låsa upp din telefon kan också betala med den.

Samsung Pay kräver att du sveper upp från telefonens nederkant för att aktivera, och för att starta en betalning behöver du identifiera dig med en särskild pin-kod eller ett fingeravtryck. Det gör det lite krångligare att utföra en betalning, men betydligt svårare för någon annan att betala med din mobil.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips på unika funktioner för Samsungs mobiler.