Mobilen i naturen

Därför är mobilskärmen svårläst i solen – Och det här kan du göra

Den mest utmanande situationen för mobilens skärm är direkt solljus. Är skärmen inte tillräckligt ljusstark ser man ofta ingenting, vilket kan vara ett problem om du till exempel försöker navigera med mobilen.

Utöver att försöka skugga skärmen är det viktigaste du kan göra för att förbättra läsligheten i direkt solljus att slå på automatisk ljusstyrka i mobilen. Du hittar knappen för det under Skärm i inställningar i Android. På Iphone är det osannolikt att funktionen skulle vara avslagen men du hittar den under Inställningar/hjälpmedel/Skärm och textstorlek. Många mobiler har ett särskilt ljusstarkt läge som bara aktiveras i direkt solljus, och bara om automatisk ljusstyrka är påslagen. Anledningen är att skärmen drar mycket mer batteri på maximal ljusstyrka, så därför vill man bara använda sådana ljusnivåer när det absolut behövs.

Fingeravtryck och hudfett gör också skärmen svårare att läsa i solljus, så att torka av skärmen med en putsduk kan också göra nytta.

Om du ska köpa en ny telefon och det här med läsbarheten i solljus är en viktig faktor ska du kolla på skärmens maximala ljusstyrka i mobilens specifikationer. Det här är ett område det händer mycket på just nu, så en ny toppmodell har ofta mycket bättre maximal ljusstyrka i skärmen än dess två år gamla motsvarighet. Dyrare mobiler har också högre ljusstyrka i skärmen än billigare mobiler. Samsung och Xiaomi har dessutom ett särskilt högkontrastläge som aktiveras automatiskt i direkt solljus. Det förstärker skillnader mellan ljust och mörkt på skärmen för bättre läsbarhet i solen.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.