Mobilen i det gröna

Bli bättre på växter: Vilda, i hemmet och i trädgården

Är du särskilt intresserad av vilda blommor finns det bättre verktyg än Google Lens för att lära dig känna igen växter.

Är du särskilt intresserad av vilda blommor finns det bättre verktyg än Google Lens för att lära dig känna igen växter.

Det finns flera appar som med bildigenkänning låter dig identifiera växter, både trädgårdsväxter och vilda blommor och träd.

Den app vi föredrar är Plantnet. Appen är gratis och kan köras med eller utan användarkonto. Den använder sig av maskininlärning för att analysera bilder och identifiera vilken växt det är på bilden.

I inställningarna i Plantnet väljer du vilken del av världen du befinner dig i och laddar ner relevant uppsättning växter. sedan kan du identifiera växter antingen genom att ta en bild på dem, eller så kan du bläddra fram en bild ur ditt bildgalleri som du tagit tidigare.

När du tagit eller valt en bild anger du om det är blomman, bladen, barken med mera som ska identifieras. Du kan lägga till flera bilder på olika delar av växten för att öka träffsäkerheten. Sedan görs ett försök att identifiera växten. Du får ett eller flera förslag, med en procentsats för hur säker appen känner sig. Ofta kan den skilja på växter som även botaniker tycker kan vara svåra att skilja. Resultaten presenteras med fakta om växten som kan hjälpa dig bedöma rimligheten i svaret, till exempel utifrån vilken miljö och jordmån växten trivs i.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.