Lista: Mobila webbsajter

30 bästa sajterna

Bästa upplevelsen när man surfar med mobilen får man ofta om man använder mobilanpassade webbsajter. Här är vår lista över 30 bra, roliga och nyttiga sajter som är anpassade för mobilerna.

Publicerad Senast uppdaterad

NYHETER

Svenska Dagbladet

svd.mobi

Svenska Dagbladet har uppdaterat designen på både huvudsajten och mobilsidorna under vintern och våren. Popupmenyn med länkar till alla olika avdelningar gör att man inte behöver bläddra förbi alla nyheter för att navigera till exempelvis sport eller näringsliv. Många artiklar har mobilanpassade bildspel och sajten anpassar sig väl efter mobilens skärmstorlek och webbläsarversion.

Betyg: 8

Aftonbladet

m.aftonbladet.se

Aftonbladet har en av Sveriges mest välfyllda mobilsajter. Den snabba nyhetspulsen från Aftonbladets vanliga webbsajt känns onekligen igen även på mobila webben. Däremot är överskådligheten och navigeringen rätt halvdan. Webb-tv går bra att titta på, vilket är trevligt, men bilden blir förvrängd på alla mobilskärmar som vi provat med – inte så snyggt och tämligen grynigt dessutom. Ett problem sedan länge är också att man i många listor bara ser rubriker. Om man till exempel letar bland musikrecensioner kan man inte veta att rubriken "Filofaxpoesi" leder till recensionen av Avril Lavignes senaste platta.

Betyg: 7

Sveriges Radio

m.sverigesradio.se

Överst på sidan hittar man senaste nyhetssändningen från Ekoredaktionen, och senaste sändningen från Sportnyheterna. Det finns också en mängd webbradiokanaler och ett stort programarkiv under "poddradio". Där har vi de stora styrkorna med SR:s mobila webb. Den ytterst sparsmakade och textbaserade designen känns tyvärr inte helt uppdaterad och användarvänlig, åtminstone är den inte anpassad till pekskärmar. Sveriges Radios webbsida är nog mest till nytta framför allt om man har en Nokia-smartphone eller någon enklare mobil. Annars är Android- och Iphone-apparna från radiohuset att föredra.

Betyg: 5

Dagens Nyheter

mobil.dn.se

DN må vara Sveriges mest varierade morgontidning i pappersform. Men på den mobila ebben är variationen desto måttligare. De fem senaste artiklarna på ebben puffas stort på mobilsajtens förstasida. Det är snyggt och stilrent, men varför kan man inte få fler av webbartiklarna när man scrollar ner? Bara en liten "Fler artiklar"-länk så skulle jag bli tacksam. Förutom de fem senaste nyhetsartiklarna hittar man de tre senaste artiklarna från ekonomi och sport, samt länkar till smånotiser.

Betyg: 5

BBC

bbc.co.uk/mobile

BBC samlar sina nyhetsredaktioner, radiokanaler och tv-program på en och samma sajt. Webb-tv och musikprogram fungerar tyvärr inte utanför Storbritannien, men sajten är välfylld med andra typer av radioprogram och erbjuder både livestreaming av de ordinarie kanalerna och enskilda program i mp3-format.

Betyg: 7

Sveriges Television

mobil.svt.se

SVT har inte riktigt hängt med konkurrenterna på mobilsidan, men sajten är fortfarande värd ett besök. Typsnitten blir minimala på många pekskärmsmobiler vilket gör sidan något svårnavigerad, men innehållet är omfattande. Videoklipp med de senaste nyhets-, väder- och sportsändningarna finns direkt på förstasidan och det är enkelt att klicka sig fram till äldre program. Sajten innehåller även en bra TV-guide med de vanligaste kanalerna och allt innehåll från SVT Text.

Betyg: 6

VÄDER

Yr.no

m.yr.no

Norska vädertjänsten har en välfylld och lättnavigerad mobilsajt. Det är enkelt att trycka sig fram till svenska städer och har man svårt att tyda vädertermerna på norska finns även en engelsk version. Yr har prognoser för 7 miljoner olika platser och långtidsprognoser på upp till 14 dagar.

Betyg: 8

Klart

mobil.klart.se

Klart har en enkel mobilsajt med prognoser för de flesta platser i Sverige och världen. Sidorna anpassar sig på ett bra sätt för olika mobiler med kompakt layout för mobiler med knappsats och väl tilltagna länkar på pekskärmsmobiler. Utöver det vanliga vädret finns detaljerad information om svenska skidorter under vinterhalvåret och sjöväder på sommaren.

Betyg: 7

DMI

mobil.dmi.dk

Danmarks meteorologiske institut är vårt grannlands motsvarighet till SMHI. För södra och västra Sverige kan DMI:s mobilsajt vara riktigt användbar. Naturligtvis finns vanliga prognoser, men också detaljerat sjöväder för Skagerak och Kattegatt och satellit- och radarbilder som täcker stora delar av Götaland.

Betyg: 7

Weather Underground

i.wund.com

Weather Underground använder inte bara data från de stora vädertjänsterna och företagen, utan samlar också in mätvärden från tusentals väderstationer hos jordbrukare, golfbanor och entusiaster. Mer träffsäkra prognoser? Kanske inte, men här finns mängder av värden som saknas på andra sajter - till exempel lufttryck, daggpunkt, avkylningseffekt och månens fas.

Betyg: 7

Väderkanalen

mobil.vaderkanalen.se

TV4:s vädertjänst känns lite mer personlig än konkurrenterna med artiklar från kanalens meteorologer och videoklipp med de senaste väderpresentationerna. Grafiken är snygg, men tar väldigt mycket plats på sidorna och andra tjänster är snabbare och ger bättre överblick. Väderkanalen har komplett och lättnavigerat sjöväder för hela Sverige.

Betyg: 6

EKONOMI & TEKNIK

E24

mobil.e24.se

Börskurser varvas med ekonominyheter från Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Nyhetsdelen är vassare än aktieinformationen. Värden för varje aktie uppdateras med 15 minuters fördröjning och är begränsad till senaste avslut, dagens topp- och bottenvärden och förändringen i kronor och procent. Sajten är snygg och lättnavigerad, men sökfunktionerna är buggiga och missar innehåll.

Betyg: 6

Engadget

m.engadget.com

Vi recenserar inte vår egen mobila ebb (m.mobil.se) men tipsar i stället gärna om amerikanska Engadget som har en riktigt bra mobil webb. Under deras mobilavdelning kan man ständigt hitta senaste nytt inom mobilområdet och på den klassiska avdelningen övriga IT-nyheter. Det är rätt okategoriserat och enkelt, men ständigt uppdaterat. För den som vill ha mer prylporr finns en särskild avdelning med bara bildgallerier över heta IT-prylar.

Betyg: 7

FRITID

Facebook

m.facebook.com / touch.facebook.com

Sveriges och världens förmodligen mest använda mobila sajt är också väldigt bra och lättanvänd.  Facebook finns i en enklare mobilversion (m.facebook) och en version anpassad för pekskärmsmobiler. Det är enkelt att både uppdatera sin egen information och att navigera bland vännernas bilder och statusuppdateringar. Det signaleras tydligt när man har nya notifieringar, till exempel med en röd siffra i skärmens överkant på pekskärms-facebook.

Betyg: 9

Jogg.se

mobil.jogg.se

Jogg.se är en riktigt bra träningsdagbok som man kan ha på nätet – och i mobilen via denna mobila webbsajt. Du matar in alla möjliga träningspass, men fokus är på joggning. Skriv hur långt du sprungit och få fram statistik över dina kilometrar. I datorn får du sedan allt snyggt presenterat, och kan dessutom importera träningspass som du exempelvis loggat med någon mobil-app som Endomondo eller Runkeeper.

betyg 7

Tasteline

mobil.tasteline.com

En sajt som kan rädda situationen när fantasin tryter i mataffären. Innehåller veckomenyer och en omfattande receptdatabas med möjlighet att söka både på kategorier som drinkar, grillat eller efterrätter eller på huvudingredienser som kyckling eller vegetariskt. Upplägget med många bilder och stora knappar passar bra i pekskärmsmobiler.

Betyg: 8

Wifikartan

m.wifikartan.se

En av de smartaste och mest användbara mobila webbsidorna, om du vill hitta ett bra kafé med gratis wlan på stan. Det fiffiga är att man nu anpassat mobil webbsajten, så att den använder telefonens position. Sedan letar den automatiskt upp närmaste kaféer med gratis wlan, och serverar en lista över dessa tillsammans med recensioner av själva kaféerna. Gränssnittet är föredömligt enkelt. Om du inte vill låta den automatiska positionen vara grunden för kaféletandet kan du ange en gata manuellt. Man kan naturligtvis få upp en karta också. Men det är användarrecensionerna av kaféerna som gör tjänsten mer än "bara" bra.

Betyg: 9

KULTUR & NÖJE

SF bio

mobil.sf.se

SF bios mobila webbsida är smart och pedagogiskt uppbyggd. Att den är hyfsad snabb skadar inte heller. Allt man behöver är lättillgängligt. Det första man gör är att välja stad och därefter kommer man till huvudsidan. Innehållsmixen är bra avvägd. De senaste filmerna presenterade som bildbanners, sen får man lite nyheter, biotopplistan och i botten visas kommande filmer. Menyraden som leder en vidare till biljettköp, filmer och trailers samt nyheter visas tacksamt nog både högst upp och längst ner på sidan, och den finns alltid där oavsett vilken undersida man är inne på. Det enda egentliga irritationsmomentet är en reklambanner som ligger precis ovanför de nyaste filmerna och har nästan samma bildstorlek. Underavdelningarna är smart uppbyggda och man känner sig aldrig vilsen samtidig som mixen mellan texter och bilder är väl balanserad.

Betyg : 8

TV.nu

m.tv.nu

Snabb koll på vad som går på tv! Enkelt och rent. Startsidan känns helt rätt, precis så enkelt som man önskar sig det. Det går också att välja enskilda kanaler i en popup-meny. Bättre vore det om man dessutom kunde hitta program inom olika genrer. Till exempel kvällens långfilmer samlade på en plats, som man kan på TV.nu:s vanliga webb. Eller kvällens tv-serier. Men för enkelheten är tv.nu ändå en bra mobil webbsajt.

Betyg: 7

IGN

m.ign.com

Alla film- och spelintresserade själar bör göra ett besök på IGN:s webbsida om man inte redan har gjort det. Den mobilanpassade varianten är tack vare en sparsmakad användning av bilder ganska snabb och rakt på sak. Första sidan innehåller de senaste spel- och filmnyheter. Via en rullgardinsmeny kan man även välja att specificera nyheterna utifrån områden spelsystem eller film, prylar, serier med mera. Sök- och menynavigering finns alltid tillgängligt högst upp i menyraden så man kan alltid ta sig tillbaka till en av huvudsidorna. Inne i själva artiklarna finns, förutom text, även videoklipp och bilder. IGN:s mobilwebbsida kanske inte är den snyggaste man kommer att hitta men den är snabb, funktionell och innehållsrik.

Betyg : 7

IMDB

m.imdb.com

Filmälskarnas mecka IMDB finns även som mobilanpassad hemsida. Förstasidan redovisar de mest populära  filmtitlarna på IMDB. De tre huvudflikarna är uppdelade i ”filmer”, ”tv” och ”folk” (det vill säga skådespelare). Allt är enkelt och tydligt uppbyggt och sidans kanske viktigaste funktion, ”sök”, finns alltid tillgängligt. Längst ner på sidorna kan man alltid välja mellan tre textstorlekar vilket är en trevlig funktion. När sidan redovisar listor, som de populäraste filmerna, redovisas endast ett fåtal, vill man se fler så får man klicka vidare. Det är smart eftersom sidan potentiellt skulle kunna ladda i all evighet om all information redovisades på direkten. Det som skulle kunna vara bättre är undermenyerna som ibland får en att känna som att man har hamnat på villovägar. Dock finns alltid länkar till de tre huvudmenyern längst ner på sidan.

Betyg: 7

NYTTA

Hitta

mobil.hitta.se

En bra söktjänst för telefonnummer, adresser och vägbeskrivningar - utan störande banners och reklam. “Där du är”-knappen utnyttjar mobilens position för att begränsa sökningen till personer och företag i närheten. Träffarna visas antingen på en karta eller i listform.

Betyg: 8

Trafikverket

mobil.trafikverket.se

Olyckor, väglag och planerade vägarbeten - allt finns lätt åtkomligt och ordnat efter län på Trafikverkets mobilsajt. Du kan också se hur läget på vägarna är via trafikkameror över hela landet.

Betyg: 7

Posten

mobil.posten.se

På startsidan finns paketspårning och en sökmotor med landets alla serviceställen och brevlådor. Länkarna längst ner på sidan rymmer fler användbara funktioner - priser för de vanligaste typerna av brev och paket och postnummersök.

Betyg: 6

Fass

mobil.fass.se

Fass är en databas över alla läkemedel som säljs och skrivs ut i Sverige. I mobilen kan du välja mellan tre olika startsidor beroende på om du är läkare, veterinär eller intresserad allmänhet. Sajten anpassar sökträffarna och informationen beroende på vald ingång, så man slipper att drunkna i information. Tyvärr har Fass inte riktigt hängt med och anpassat sajten för pekskärmsmobiler, så man måste zooma för att kunna läsa texten trycka rätt på länkarna.

Betyg: 5

Wikipedia

mobile.wikipedia.org

Den populära sajten erbjuder kunskap inom alla tänkbara områden även i ett mobilanpassat format. Startsidan känns väldigt simpel, men så fort man skickar en sökfråga märker man att mobila Wikipedia inte är någon nedbantad version av sajten. Artiklarna är kompletta med bilder och grafik, men samtidigt formaterade så de är lätta att läsa på en liten skärm.

Betyg: 7

Nationalencyklopedin

mobil.ne.se

Sajten använder lyckligtvis sin förkortning och inte sitt fullständiga namn i webbadressen. Mobila versionen av NE innehåller inte allt material från uppslagsverket, utan 64000 korta artiklar med de viktigaste faktaraderna om de olika uppslagsorden. NE bjuder också på ett test där man kan jämföra sig med olika historiska personer.

Betyg: 6

Eniro            

mobil.eniro.se

Eniro är inte bara en webbversion av telefonkatalogen med vita och gula sidor. Här finns också en lista över mobilsajter indelad i olika kategorier. Funktionerna för kartor och vägbeskrivningar känns väldigt simpla om man har en mobil med Google Maps eller någon navigatorapp, men det är smart att kunna skicka en vägbeskrivning som sms.

Betyg: 6

Dabr

Dabr.co.uk

Dabr är en klassisk sajt för den som vill kolla sin Twitter i mobilen utan app. Den är enkel att använda, och det krävs inget speciellt inlogg eller lösenord. Dabr visar länkade bilder från Flickr och Twitpic direkt i flödet vilket sparar klick och finns i anpassade versioner för både enkla telefoner och mer avancerade pekskärmsmobiler.

Betyg: 7

Google Docs

docs.google.com

Docs är Googles Officepaket på nätet. I mobilen kan det användas för att skapa ordbehandlingsdokument och kalkylark. Allt du skriver i ett dokument i mobilen uppdateras i realtid mot sökjättens servrar och delas med andra användare. Hur bra det fungerar beror lite på din telefon.

Betyg: 8