Visst går det att surfa på fullstora webbsidor mobilen, men bättre blir det oftast med mobilanpassade webbsidor. Här är 18 bra mobilanpassade webbsajter för nytta och verktyg.
Med Googles rss.läsare i mobilen kan du enkelt ersätta allt vad applikationer heter för just det ändamålet. Rss låter dig enkelt följa bloggar och nyhetssajter och Google gör det extra smidigt att följa oavsett om du gör det från dator eller en av många mobiler som Läsaren fungerar utmärkt på. Dela på Facebook, spara till senare eller skicka vidare artiklar till vänner som bör läsa.
Har man en telefon med inbyggt wlan vill man naturligtvis veta var man kan hitta cafeer och liknande med gratis wlan. Wifikartan hjälper till med det, med ett föredömligt och enkelt gränssnitt. Man kan ange en adress eller plats och får lista i avståndsordning till närmsta gratis wlan. Man kan naturligtvis få en karta Det finns ofta användarrecensioner där man kan läsa sig till om uppkopplingen och miljön är bra. Sedan vi testade sist har dessutom antalet platser i katalogen ökat avsevärt, vilket gör detta till en riktigt användbar tjänst.
Smidig webbversion av Googles mailtjänst, bra anpassad så du har tillgång till alla meddelanden även när datorn inte är i närheten. Javaprogrammet som finns som alternativ att ladda ner är dock betydligt smartare.
Svenska Wikipedia med den mesta information du kan tänka dig finns i mobilen. Enorma mängder artiklar väntar. Så varför lära sig något när all information finns tillgänglig i fickan?
Google Docs är ditt officepaket på nätet, och du kan använda det för att dela dokument på arbetsplatsen. På mobilsajten kan du inte skapa dokument, bara läsa befintliga, vilket kan vara bra nog. För spreadsheets kan man dessutom redigera dokumenten.
Google är svår att betygsätta, eftersom det numera är en av huvudkanalerna till hela internet. Men mobila Google kan mycket. Man kan bland annat ställa in så att Google anpassar sidorna man sökt fram och visar dem anpassade för mobilens lilla skärm. På många mobiler kan också sökresultaten anpassas efter mobilens position. Under googles mobila portal ligger också en bra mobil kalender och en nyhetsportal.
Hitta är fortfarande den bästa mobilsajten för att söka efter telefonnummer. Bonustjänsterna, som att det är lätt att få fram karta till sökningarna, portbilder – oh en vcard-fil som sparas direkt i mobilens adressbok. Det är mycket bra utan att bli krångligt.
Eniros mobila sajt ligger efter hitta.se i kvalitet. Trevliga nyheter är att man får upp födelsedag på personerna man söker på och Eniro har en småtrevlig sökfunktion för att hitta mobila webbsidor.
Prisjakts mobilsajt är både lättanvänd och ger många möjligheter. Startsidan visar enkelt sökfält, men efter sökningen kan man förutom priser få upp prishistorik, beökarnas recensioner av produkter och mycket annat.
Bospan är en suverän sajt för den som letar bostad. Man kan söka på mobilens position, och sajten håller reda på ens senaste sökningar, så att man till exempel automatiskt kan få upp 2:or i Hägersten, om det är vad man är ute efter. Svagheten är att inte riktigt alla stora mäklarhus är med i databasen.
Mobila pricerunner är varken snyggt eller funktionsfyllt, men det går hjälpligt att söka efter var man hittar grejer billigt. Avancerade sökningar, som att få upp enbart fysiska butiker eller även webbutiker lyser med sin frånvaro. Karta till butiken eller positionsbaserat sök finns inte heller, och sidan är svåröverblickad.
Länksamlingar med mobila sajter har kanske inte så lång livslängd, men Mobilinks är värd ett besök då och då. Dessutom finns en "Aktuellt"-avdelning som gör att sajten känns uppdaterad. Formgivningen kunde dock behöva en uppfräschning.
Fin, eller i alla fall proper formgivning, men färre sajter samlade. En bra startsida i alla fall för att välkomna dig till den mobila webben och dess mest populära sajter.
Utmärkt sajt som är verkligt anävndbar just när man är på språng. Förutom reseplanerare finns även information om störningar, sms-biljetter och avgångstider. Plus för inlogg så man kan anpassa sajten.
Smart liten sajt som prioriterat bort det mesta kringinformationen och gör det den gör bra. Antalet minuter till avgång samt biljettpriser. Snyggt och enkelt.
Imponerande heltäckande trafikinformation, både vägar och kollektivtrafik för Stockholm, Skåne och Kalmar. Information kompletteras med webbkameror i stort antal för att visa framkomligheten på vägarna. För pekskärmsmobiler fungerar den ordinarie webbsidan bättre.
Att checka in med mobilen i stressen på väg till Arlanda är ju ett givet användningssätt. Det sparar helt enkelt tid och är en tjänst som man förväntar av i stort sett alla flygbolag utom Ryanair.
Äntligen, tänker man först. Sedan förbannar man inloggningsförfarandet, för det är bland det krångligaste vi varit med om. Utan att logga in kan du bara söka resa. För att köpa måste du registrera konto enligt krångliga regler och då fungerar det sist om sider bra. Men varför inte låta vem som helst köpa en resa?