Visst går det att surfa på fullstora webbsidor mobilen, men bättre blir det oftast med mobilanpassade webbsidor. Här är 14 bra mobilanpassade webbsajter för nyheter och väder.
Aftonbladet har en väldigt matad och varierad mobil sajt, med välfungerande avdelningar, mobilanpassad webb-tv med mera. Snabb sportbevakning, direktrapportering från rättgångar, bloggar och mycket annat. Man får i stort sett hela Aftonbladets vanliga webb men i mobilanpassat format. Främsta nackdelen är att artiklarna ibland bara representeras av rubriken från webben, som i fallet recensioner gör det omöjligt att veta vad det är som recenserats förrän man klickat på rubriken.
Sveriges Radio har en av de mest välmatade svenska mobila webbsajterna, ja faktiskt så välmatad att den kan vara förvirrande. Att man kan lyssna på radio direkt i mobilen är inga konstigheter, men för den oinsatte är det svårt att förstå SRs distinktion mellan programarkivet där man kan lyssna på gamla program, och poddradio, där man också kan lyssna på gamla program. Mer logiskt hade det varit om man först fick välja vilket program man ville lyssna på, sedan om man vill streama eller laddan ner filen. Sajten ser inte heller så inbjudande ut vid första anblicken, den saknar nästan helt bilder. SR sänder mycket direktsänd radio enbart digitalt, som inte kan avlyssnas via FM-radio. Det gäller såväl musikkanaler som extra nyhetssändningar och extra sportsändningar. Sajten är inte särskilt väl anpassad till pekskärmsmobiler. SR har utlovat en ny version av sin mobila webbsajt till sommaren. Förhoppningsvis med bättre struktur, för innehållet lämnar redan nu inte mycket i övrigt att önska!
TV4 Vädret har blivit Väderkanalen, men är fortfarande det bästa stället att surfa till med mobilen om man vill ha snabba väderprognoser för orter i Sverige. Sajten sparar senaste sökningarna till nästa gång man surfar hit. Den plats man oftast vill läsa om kan man spara som startort, så det automatiskt visas direkt när man surfar hit nästa gång. Man kan också välja kategorierna skidväder och sjöväder för den plats man är intresserad av. För den som föredrar rörliga bilder kan man även titta på TV4:s senaste vädersändningar som mobil-tv. Minus för att sajten är illa anpassad för pekskärmsmobiler, med pyttesmå länkar.
Dagens Nyheter utmärker sig genom att ha olika versioner av den mobila sajten för Android och Iphone och för övriga telefoner. I praktiken är innehållet på de mobila sajterna i stort sett detsamma, skillnaden ligger främst i att man gjort stora pekfingervänliga länkar i Iphone/Androidsajten. Nyheterna presenteras huvudsakligen i korta rubriker, vilket kanske inte alltid väcker läsintresset. Webb-tv-innehåll finns, liksom trafikinformation om man letar tillräckligt djupt på sajten. Allt innehåll från papperstidningen finns inte på mobila webben, och det kan vara svårt att hitta, eller ens veta om det finns, innehåll som filmrecensioner. Sajten känns onödigt svåranvänd för annat än senaste nytt.
Som nyhetssajt betraktad är det bästa med SVT i mobilen att det lätt på startsidan går att klicka fram senaste sändningarna av Rapport, Aktuellt, Sportnytt och Vädret. Det finns också korta nyheter i textform, men det är givetvis i rörlig bild som Sveriges Television lyckas bäst. Under SVT Play en bit ner på sidan hittar man alla SVTs egenproducerade TV-program i mobilform, men mer om det under kategorin nöje. Text-tv sägs också vara en av sajtens mest välbesökta delar. Inte särskilt pekskärmsvänlig.
Liksom DN har Svd subtilt olika versioner av mobila sajten för Android/Iphone och för övriga telefoner. Det är egentligen en ganska välfylld mobilsajt, det är bara det att det inte märks vid första anblicken. Där får man upp ett tiotal toppnyheter, snyggt med breda bilder och inledande text, inte bara rubriker, men litet spartanskt. Under huvudmenyn hittar man mer innehåll, bland annat recensioner med betyg. Ingen webb-tv eller evenemangsguide, utan mest snabba nyheter.
Expressens mobilsajt känns inte som den fräschaste mobilsajten, ett intryck som förstärks av att man en dryg månad efter avslutade spel fortfarande har en topplänk till OS-nyheter. Tittar man på sajten i en vanlig mobil med lågupplöst skärm är nyheterna presenterade snyggt och säljande, men med en högupplöst pekskärmsmobil får man sajten som en smal spalt i vänsterkanten av skärmen.
Smhi har släppt sin gamla betaltjänst för väder fri. En kort prognos i textform välkomnar och sedan kan man klicka sig fram till ett rikt innehåll med bland annat radarbilder. Presentationen känns dock ålderstigen, vilket bekräftas av att Smhi skryter om att sajten är anpassad för telefoner med färgskärm. På androidmobiler och Iphone fungerar sajten över huvud taget inte. Om man har specialbehov som detaljerat kustväder kan man trots allt hitta information här som är svår att få från andra ställen.
Inledningsvis möts man av en spartansk men snabbladdad sida med en tydlig huvudmeny och ett fåtal nyhetsrubriker. Klickar man på menyalternativen blir det matigare, med både bild och ingress som väcker läslust till nyheterna. Här finns både lokala och internationella nyheter i kortform. En välmatad evenemangsguide för den som vill veta vad som händer på stan i kväll är en extra bonus, men webb tv-inslag saknas.
GP har en mobilsajt med huvudfokus på lokalt material. Layouten är trevlig, men den känns lite dåligt anpassad till nyare telefoner. Förstasidan bjuder bara på ett fåtal nyheter, och klickar man sig in under kategorier som “Sverige” eller “världen” får man bara en lista med de tio senaste rubrikerna (klickbara) utan bild. Säkert klokt för dem som har en äldre gsm-telefon, men lite trist innehållsmässigt för oss andra. Det finns dock även en tv-flik, och där hittar man I huvudsak inköpt utländskt material om kändisar m.m.
En rätt spartansk sajt med lokala nyheter och få bilder. Innehållet som lyfter sajten över den genomsnittliga mobila lokaltidningssajten hittar man när man klickar sig ner en bit. Under nöje hittar man recensioner av filmer, pjäser och restauranger, men recensionernas användbarhet minskas en smula av att rubrikerna inte avslöjar vilka filmer eller pjäser det handlar om. Under Mer finner man en omfattande evenemangsguide som man gott kunde ha lyft upp högre på sajten. I guiden hittar man också något oväntat lokal trafikinformation. Mycket användbart innehåll, alltså, men konstigt organiserat.
Brittiska BBC är en av de bästa källorna till nyheter om internationella händelser. Layouten är spartansk, stillbilder få och rörliga bilder obefintliga, men artiklarna är välmatade.
CNN är den stora USA-baserade internationella nyhetskanalen, men på webben lever man inte riktigt upp till sitt rykte. Bara nyheter i textform, inga TV-inslag.