Jämfört med Ios och Android har Windows Phone fått kämpa hårt för att ta sig in på marknaden. Den första versionen, Windows Phone 7, kändes långtifrån färdig. Detsamma gällde de första versionerna av Android och Ios, men när Windows Phone kom fanns det redan polerade versioner av de senare systemen att jämföra med. Dessutom fanns där en naggande känsla av att Microsoft inte lade ned det krut som behövdes för att hinna ikapp.
Detta ändrades under förra året, då uppdateringstempot på systemet höjdes, det började få en riktig marknadsandel i telefonförsäljningen, och apparna till systemet började rassla in. Windows Phone 8.1 kommer precis i rätt tid för att bygga vidare på detta momentum. Denna stora uppdatering av systemet kommer till alla nya modeller, och alla äldre modeller med Windows Phone 8 ska också få uppdateringen i sommar, men den som vill kan installera den redan nu (se rutan här bredvid för hur du gör).
Windows Phone 8.1 innehåller en lång rad nyheter och uppdateringar, och jag ska inte räkna upp dem alla, det har vi gjort förut, utan koncentrera mig på de avgörande skillnaderna i användarupplevelsen. Det rör sig både om nya finurligheter och gamla pinsamheter som äntligen fixats till.
Till den senare kategorin hör en sådan enkel sak som att det nu finns olika volymkontroller för musik och ringsignaler. Tidigare vred man om man justerade ringsignalsvolymen samtidigt upp musikvolymen, vilket var otroligt yxigt. Nu har man åtminstone två olika volymkontroller; för appar och musik, och för notifieringar och ringsignaler, som det alltid borde ha varit.
Kalenderappen brukade också vara pinsamt dålig, vilket förvärrades av att systemet egentligen inte tillät att man matade in kalenderposter i alternativa nedladdade kalenderappar. Den nya appen har en månadsvy som gått från oanvändbar till riktigt snygg och praktisk, den har fått en veckovy där man även kan se väderprognosen för dagarna som kommer, och den har fått stöd för att visa mer än en Googlekalender. Tillsammans är det ett rejält lyft av användarupplevelsen för kalendern.
Webbläsaren har också fått sig en ansiktslyftning, med bättre hantering av flikar och möjlighet att stega bakåt och framåt genom att svepa åt vänster och höger. Ett läsläge har tillkommit som gör att annonser och spalter strippas från sidan du är på och all text presenteras i ett lättare format att läsa på liten skärm. Jag hade hellre sett en funktion av typen automatisk radbrytning som är vanligt på webbläsare till Android. Webbläsaren kan också synkronisera med Internet Explorer på datorn så att dina öppna flikar på datorn följer med till mobilen, men jag föreställer mig att den som har ett sådant avancerat användarmönster använder andra webbläsare än Internet Explorer på sin dator. Jag stöter också fortfarande på webbsidor som inte alls ser bra ut i Windows Phone, trots att de gör det på alla andra plattformar jag testat.
Sedan finns det uppdateringar som är mer estetiska än funktionella, vilket inte är något att skämmas för. En sådan är att du numera kan välja om du vill ha två eller tre kolumner med tiles på din startskärm, oavsett skärmens storlek. Det är inte alltid det självklart bästa valet med fler tiles på skärmen, men mer valfrihet är alltid trevligt i ett system som ibland kan kännas lite låst. Ett annat möjligt val är att lägga in en bakgrundsbild, som syns genom dina tiles. Med rätt val av bild blir det riktigt snyggt (med fel bild riktigt rörigt), och återigen är det trevligt med valmöjligheten.
Den förmodligen största nyheten för svenska användare är notifieringarna, eller Action Center. Du får små ikoner i skärmens överkant som visar om du har notifieringar, och sveper du ner från toppen av skärmen får du upp detaljer. Här finns också fyra snabbgenvägar till inställningar som du kan välja från en meny av 11 möjliga inställningar. Bägge funktionerna är välkomna, men när man sett vad som kan göras med dem på andra system känns de en smula spartanska, och fyra snabbgenvägar känns lite för snålt. Jag skulle till exempel vilja se möjligheten att stänga av musik jag lyssnar på här. Min gissning är att Action Center kommer att utvecklas rejält i kommande uppdateringar.
Den största nyheten får du som svensk användare inte tillgång till, men ändrar du region till usa och språk till engelska i telefonen kommer den fram, röstassistenten Cortana. Personligen är jag inte ett stort fan av röststyrning. Till skillnad från textinmatning kan du aldrig vara riktigt säker på vilka kommandon som fungerar och vilka som inte gör det, och om jag får välja mellan en funktion som kanske funkar och en som jag vet gör det väljer jag nog alltid den senare.
Med detta sagt är jag ändå riktigt imponerad av Cortana. Taligenkänningen klarar av min långt ifrån felfria engelska utan problem och de enda gånger den inte förstår vad jag säger är när det är något ord som uppenbart inte finns, eller svenska namn.
Det är också imponerande vad man kan göra med Cortana. Jag kan till exempel fråga efter närmaste apotek, be om en vägbeskrivning dit, och be Cortana påminna mig att köpa allergimedicin när jag passerar förbi det. Listan på apotek, sushirestauranger med mera är förstås långt ifrån komplett, men för en tjänst som ännu inte är lanserad i Sverige är resultatet utmärkt.
Att lägga till en händelse i kalendern eller sätta alarm går också bra, liksom att identifiera musik som spelas i bakgrunden. Kommer du på en fråga som inte matchar något av Cortanas kommandon får du en Bing-sökning. Cortana har ett anteckningsblock där hon håller reda på viktig information om dig för att ge bättre resultat, och du kan själv gå in i anteckningsboken och ändra vad som sparas där.
För att vara en funktion som fortfarande är märkt beta är Cortana fantastiskt väl fungerande. Sedan är frågan när och om funktionen kommer på svenska. På Apples röstassistent Siri har vi väntat förgäves i två och ett halvt år nu.
En annan funktion som inte finns på svenska ännu men som borde vara lättare att implementera på svenska är att det nu finns en svepfunktion på tangentbordet. När du skriver drar du mellan bokstäverna i ordet och lyfter bara fingret mellan orden. Det tar ett tag att lära om hur man skriver, men anhängare av tekniken, som finns sedan tidigare i Android och för den delen till gamla Windows Mobile, hävdar att man kan öka sin skrivhastighet rejält med denna metod.
Övriga uppdateringar är väl mest detaljer för användaren, även om det nya stödet för vpn och fjärradministration är långt mer än så för den IT-ansvarige på företaget. Bland de intressantare detaljerna är Wifi Sense, som ska kunna koppla upp dig mot offentliga Wifi-nät och vänners nät automatiskt utan att du behöver lösenord. För att det förra ska funka krävs förmodligen att Microsoft har ett samarbetsavtal med nätinnehavaren, jag har i alla fall ännu inte hittat något nät att ansluta mig till. Det senare kräver att bägge användarna har en Windowsmobil, har slagit på funktionen och finns i listan över Outlook.com, Skype eller Facebook-kontakter (du väljer). Om denna funktion även införs i Windows på datorn kan den bli riktigt intressant.
Med uppdateringen till Windows Phone 8.1 känns det som Microsoft har täppt till de sista hålen i systemet, som nu känns färdigt, vilket förstås inte betyder att det inte kan bli ännu bättre. För den som i dagsläget ska köpa sin första smartphone är Windows Phone ett fullgott alternativ. Däremot finns det fortfarande ingen självklar anledning för den som redan valt Android eller Iphone att byta över till Windows Phone, systemet har egentligen inget som lyfter det över de andra alternativen. En starkare intergrering med Windows på datorn skulle kunna vara en sådan sak, webbläsaren är ett första steg. Mer kanske kommer i de täta uppdateringar som Microsoft verkar planera.
Så gör du för att installera Windows Phone redan nu
Innan du gör din uppdatering bör du tänka på att du inte kan återställa telefonen till tidigare version, och att garantin i mjukvaruärenden tillfälligt hävs fram till att telefonen får den officiella uppdateringen till Windows Phone 8.1.
- Gå till sajten Windows Phone App Studio (http://www.appstudio.windowsphone.com), och påbörja ett projekt där, (du behöver inte göra någonting mer med det projektet).
- Installera appen Preview for Developers, som du hittar i telefonens app-butik. Du måste ha Windows Phone Update 2 installerad på din telefon först. Appen låser upp möjligheten att installera förhandsversioner av systemet.
- Sök efter uppdateringar under inställningarna. Du kan behöva söka efter och installera uppdateringar mer än en gång innan du får Windows Phone 8.1.
- Klart
Så får du Cortana redan nu
Gör följande steg i valfri ordning:
- Under inställningar, ändra spåk till English (USA), kräver omstart av telefonen.
- Under inställningar, ändra region till USA, kräver omstart av telefonen.
Nu hittar du Cortana bland apparna, eller när du trycker på Sök-knappen. Telefonsystemet är nu också på engelska, men du har kvar svenskt tangentbord med åäö.