Samsung har valt att gå sin egen väg när det kommer till smartklockor. I stället för att haka på Android Wear gör man klockor baserade på systemet Tizen, med sitt eget användargränssnitt ovanpå. Det har varit framgångsrikt för företaget, som jämte Apple är de enda som egentligen kan säga att klockorna är en framgång. Det har också varit bra för användaren, för medan Android Wear-klockorna fortfarande är stora, batteritörstande och plågade av buggar har Samsung under årens gång polerat sin serie Gear-klockor till att ge en riktigt stabil upplevelse.
Mindre och smidigare
Gear Sport är kanske inte den uppföljare till Gear S3 som en del väntat och hoppats på, utan snarare en lite mindre och smidigare variant med mer sportfokus. Jag som tycker smartklockorna tenderar att vara alldeles för stora och blaffiga upplever den lilla skillnaden i storlek som en klar förbättring. Armbandet har standardfäste så du kan köpa eget själv.
Gear Sport har också fått bättre vattenskydd, nu till 5 atmosfärers tryck vilket gör att man kan simma med den utan bekymmer. Gear S3 var bara klassad till IP68, vilket innebär att man inte ska ta med den i bassängen.
Annons
Inget stöd för Samsung Pay
I gengäld har Gear Sport förlorat den krets som används till att simulera magnetremsan på ett betalkort. Den har fortfarande NFC för kontaktlös överföring, men Samsung har gjort bedömningen att betalterminaler med stöd för detta inte är tillräckligt vanliga i Sverige och därför valt att inte slå på funktionen i klockan. Du kan alltså inte göra betalningar med klockan som du kan göra med Gear S3.
Klockans användargränssnitt är hyfsat intuitivt. Du vrider boetten åt höger för att växla mellan skärmar och åt vänster för att stega genom notifieringar. Du kan även svepa åt vänster och höger samt skrolla upp och ner, funktioner som ibland överlappar boettens funktioner på ett inte helt självklart vis. En bakåtknapp och en huvudmenyknapp känns rätt självklara att använda.
Om namnet inte var antydan nog är fokus för klockan sport och motion. Det är ju också det användningsområde som blivit mest populärt för smartklockorna. Här är det nästan som om Samsung vill visa upp allt vad klockan kan med mätare och reglage. Därmed tappar man lite i överskådlighet, och det hela framstår gärna som lite tekniskt och komplicerat, även när det inte är det.
Träning kan både spåras automatiskt och aktiveras manuellt. Dels loggar du då träningen, dels mäts pulsen kontinuerligt och kaloriåtgång beräknas. Den automatiska loggningen fungerar exemplariskt, medan den manuella är rätt bökig att gräva fram, åtminstone om det inte är något av de fyra standardvalen. Det får också bli ett exempel på hur användargränssnittet blir överambitiöst, för när jag tränar på gymet råkar jag pausa träningen, men för att dra igång den igen måste jag först komma förbi en skärm med musikkontroller. Visst är det bra att komma åt musiken även från träningsappen, men det blir rörigt.
Lite likadant är det på telefonsidan, där du behöver installera ett antal appar och plugins, där Samsung Gear och Samsung Health är de viktigaste. Bägge är informationsspäckade men en aning röriga.
Apputbud för träning
Tredjepartsstödet av appar till Samsungs klockor börjar bli rätt hyggligt, och mest användbart är det för att länka ihop klockan med eventuella träningstjänster du redan använder, till exempel Endomondo för löpning eller Speedo för simning.
Att byta urtavla går lätt och snabbt och det finns ett stort utbud, men du kan bara ha en åt gången, inte svepa mellan olika som du kan på Iphone.
En tanke med träningsklockan är att du ska kunna ge dig ut på löprunda utan att behöva ha med dig mobilen. Därför finns förstås gps för att logga rundan, och bluetooth för att koppla ett par musiklurar till. Här har Samsung en unik fördel i och med att man även har en Spotify-app till klockan dit man kan tanka över spellistor. Det i sig kan vara skäl nog att välja någon av Samsungs Gear-klockor över konkurrensen, för vem tankar över mp3-filer till sin klocka i dag?
Apple har motsvarande funktion med Apple Music i Apple Watch, men Samsung är i dagsläget ensamma om Spotify-stöd, som nog är den musiktjänst flest svenskar använder idag.
Självklart med notifieringar
Du får förstås notifieringar till klockan via vibration, ljud saknas, och du kan svara på textmeddelanden med förskrivna alternativ, och till och med skriva nya. Då använder du ett siffertangentbord som på gamla knapptelefoner vilket fungerar helt okej, men frågar du mig har man om man gör det för länge sedan passerat gränsen för när det är smidigare att helt enkelt gräva fram mobilen.
Som många andra smartklockor ger Ger Sport dig påminnelser att röra dig om du suttit stilla för länge. I detta fall känner den av om du varit stilla i minst en timme, och föreslår då att du gör en övning, till exempel fem bålrotationer som den visar hur du gör och hjälper dig att räkna. En klart trevlig funktion.
Nämnas kan också batteritiden. Klockan klarar för det mesta två dagar och ibland tre mellan laddningarna, vilket är klart godkänt.
Vill du ha en smartklocka och har en Androidtelefon, i synnerhet om du har en Samsung, känns Gear Sport som ett av de bättre valen du kan göra, och vid det här laget köper du in dig i ett utvecklat system med hyfsat tredjepartsstöd, bättre än Googles eget Android Wear. Gear Sport fungerar även till Iphone, men inte alla funktioner och här är ju Apple Watch en solklar konkurrent. Jämfört med Gear S3 är Sport det smidiga alternativet, och så länge du inte tror att du kommer att sakna att kunna betala med klockan ser jag bara fördelar med det.
Betyg:
7/10
Typ: Smartklocka med Bluetooth, Wifi och GPS Vikt: 50 g plus armbandet Sensorer: Rörelsemätning, pulsmätning, barometer, nfc, ljussensor. Vattentålighet: 5 ATM Skärmstorlek: 1,2 tum Batteritid: 2-3 dagar Pris: 3500 kronor