Samsungs bästa surfplatta hittills

Test: Samsung Galaxy Tab S 10.5

Med Galaxy Tab S 10.5 har Samsung gjort en av de bästa Androidplattorna nånsin. Framför allt skärmen och måtten är utmärkta.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
8/10
Media och skärm
10/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
82%

Skärmen

Vikten

Tjockleken

Bloatware

När Samsung lanserade sin nya Tab S-serie av surfplattor bjöd de in till en presstillställning i New York där de visade upp dem. Att man gör det för en ny toppmodell är rätt vanligt, men surfplattor brukar smygas ut lite mer diskret. Samsung tyckte uppenbarligen att de hade någonting alldeles extra att visa upp.

Det extra var förstås den första surfplattan med OLED-skärm. Surfplattor och datorer använder normalt LCD-tekniken med flytande kristaller på en upplyst panel för att visa bilder. I OLED-skärmar består i stället skärmen av små lysdioder i olika färger. Oled-skärmar är svårare och dyrare att tillverka, men har ett par fördelar. En fördel är att skärmen drar mindre ström. Om du har vit text på svart skärm på en LCD-skärm har du i praktiken en vit skärm där det mesta av ljuset blockeras ut, men i en Oled-skärm är det bara de vita bildpunkterna som lyser, resten är släckt.

Exemplet ovan illustrerar också den andra stora fördelen med OLED. På en LCD-skärm blir svart sällan riktigt svart utan bara mörkblått, medan det på en OLED-skärm blir svart på riktigt. Dessutom tenderar LCD-skärmar att skifta i färg om man håller dem i olika vinkel. 

Detta sista är inte något stort problem på en mobil, men om ni försökt titta på en film tillsammans på dator eller surfplatta har ni säkert tänkt på hur man måste vända och vrida på skärmen för att alla som tittar på skärmen ska få någorlunda bra färger.

Inte med Samsung Galaxy Tab S, och här tycker jag vi har kommit direkt till denna surfplattas största styrka. Filmer ser riktigt bra ut på plattan, och det även om ni är fler som tittar. Sedan kan man tycka att 10,5 tum är för litet format att titta på film, men det är å andra sidan större format än alla andra surfplattor utom Samsungs egna 12,2-tumsplattor.

Den jämförelsevis stora skärmen ger inte en klumpig platta. Tvärtom reagerar man direkt när man får den i handen på att den är så lätt och tunn. Tunnare och lättare än Apples Ipad Air, även om Sonys surfplatta Xperia Z2 Tab är ytterligare lite tunnare. Samsung Galaxy Tab Z har ett ypperligt format som gör den mycket trevlig att ha med sig och hålla i längre stunder.

Samsung brukar få skäll för att deras enheter är plastiga, och Tab S-serien har precis samma typ av baksida som Galaxy S5, men den bronsfärgade ramen är faktiskt på ett subtilt sätt snyggare än vad Samsungs plattor brukar kunna prestera. Ja jag tycker faktiskt att plattan är snygg. Undvik dock den vita modellen, där använder Samsung en hård och hal plastbaksida som inte alls ger bra grepp. De andra färgerna har mer gummiartad yta.

Men för att återgå till skärmen ett ögonblick så är ju också upplösningen på 2560 x 1600 pixel riktigt vass, även om det finns andra plattor med samma upplösning. Bland nackdelarna med Oled brukar man hävda att färgåtergivningen blir mindre naturlig. Jag skriver brukar hävda för till stor del handlar det om att Samsung på sina enheter har förinställt att färgerna ska återges i väldigt grälla toner. Det är en av de första saker jag går in i inställningarna och ändrar på.

En annan nackdel med OLED är att man inte kan ha ett reflekterande skikt i skärmen, vilket exempelvis Sony har i sina mobiler, som ger betydligt bättre läsbarhet i direkt solljus. Jag tycker ändå att Galaxy Tab S 10.5 klarar sig förvånansvärt bra i direkt solbelysning.

Trots det smidiga formatet har Samsung varit generösa med hårdvara i Tab S-serien. Wifi-modellen som vi testar har Samsungs eget Exynos 5 Octa med åttkärnig processor. I våra prestandatester får den ungefär samma värde som toppmodellerna med de senaste Snapdragon-chipseten. Så mycket snabbare blir det inte just nu. Trevligt är också att man inte snålat med arbetsminnet, 3 gigabyte är det mesta man kan få tag på i dagsläget.

Galaxy Tab S 10.5 kommer med Android 4.4 och Samsungs nya surfplattegränssnitt Magazine UI. Samsung lyckas fortfarande inte få startskärmarna att flyta på lika smidigt som i standard-Android, men plattan upplevs inte direkt som långsam. Det främsta dragplåstret i Magazine UI är startskärmarna som är uppbyggda av fyrkantiga block. I praktiken rör det sig om vanliga widgets som du kan lägga till och dra ifrån. Här ligger stort fokus på internationella nyheter, något som inte ger mig någonting, och widgets för kalender, e-post med mera tillför inte så mycket utöver de widgetar som redan finns i Android. Trots det relativt ambitiösa anslaget ger mig Magazine UI ingenting, men jag tycker inte heller att det förstör användarupplevelsen. 

Då stör jag mig mer på allt bloatware som Samsung skickar med. Förutom Samsungs egen röststyrning S Voice, deras egen programbutik med mera finns även Flipboard, BusinessWeek, fjärrkontroll till teven, möjlighet att dela skärm på annan enhet, möjlighet att fjärrstyra din dator med mera. De allra flesta av dessa funktioner använder jag inte, flera av dem ligger och kör i bakgrunden och tar upp minne, batteritid och processorkraft. Hade jag velat ha dem hade jag kunnat installera dem själv. Till Samsungs försvar ska sägas att de i alla fall har gjort det relativt enkelt att inaktivera och dölja de appar du inte vill ha, även om du inte kan avinstallera dem.

Här passar jag förresten på att nämna att plattan har en fingeravtrycksläsare av samma typ som i Galaxy S5. Den fungerar bra, men jag skulle önska att den gick att använda till mer än att låsa upp enheten, logga in i Samsungs app-butik och låsa upp Paypal-appen.

Men det här är anmärkningar i marginalen, för på det hela taget har Samsung gjort en sufplatta som på pappret är den bästa Androidplattan på marknaden, och i verkligheten i stort sett uppfyller det löftet. Surfplattor med Android har inte alls samma utbud av appar anpassade för plattor som Ipad har, men om du ska surfa, titta på film och läsa e-böcker skulle jag påstå att Samsung Galaxy Tab 10.5 är den bästa surfplattan på marknaden just nu.

Tunn surfplatta

Sony Xperia Z2 Tablet är till och med något tunnare. Den har inte samma fantastiska skärm men kan i gengäld skryta med att vara vattentät.

Skärm

Skärmen är naturligtvis huvudattraktionen med denna surfplatta. Lysdiodskärm gör verkligen skillnad, särskilt om du tittar på film.

Tjocklek: 6,6 mm

Plattan är imponerande tunn, och även vikten på 465 gram imponerar. Det här är en platta som är trevlig både att ha med sig och hålla i.

Färgen: Pantone 17-1028

Det är märkligt, men att byta från silverfärg till brons gör genast att plattan känns snäppet mindre plastig.

Å andra sidan

Daniel Hessel: Asus har ganska länge stått på toppen när det gäller alla typer av surfplattor. Samsung har länge haft möjligheten, men alltid fallit på olika detaljer. Med Tab S har de tagit sig i kragen på riktigt och visar vem det är som gör bäst Androidplattor… när de väl vill.

Tre snabba..

Vad är knapparna på baksidan?

De är infästningar för skal och tangentbord, de fyller ingen funktion i övrigt.

Kan man ta bort startskärmarna med amerikanska sportnyheter och annat skräp?

Nej du måste ha minst en skärm med widgetar kvar, men du kan åtminstone fylla den med kalender, e-post och andra mer användbara funktioner.

Hur upplever du batteritiden vid normal användning?

Plattan får bland de bästa resultat vi uppmätt i vårt videotest, och även vid normal användning och i standby tycker jag att plattan håller sig vid liv ovanligt länge.

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
8/10
Media och skärm
10/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
82%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Tab S 10.5

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2014-08-06

Mått 247,3 x 177,3 x 6,6 mm

Vikt 465 gram

Pris ca 4700 kr (Wifi), 5700 kr (4g) kr

System Android

Systemversion 4.4.2

Processor Samsung Exynos 5 Octa 1,9 GHz x 4, 1,3 GHz x 4

Skärm

Mått 10.5 tum, 89 %

Upplösning 2560 x 1600 pixel

Minne

RAM-minne 3 GB, 33 %

Lagringsminne 16 GB

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 45 %

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

GPS

Program Google Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n

DLNA Ja

HDMI Nej

3G Ja

Variant med simkortplats Ja

Telefoni Ja

Batteri

Kapacitet 7900 mAh, 87 %

Uppmätt videotid 11 tim, 41 min

Benchmark-tester

Antutu 35101

Quadrant 19686

Vellamo Browser 2265

Vellamo Multicore 1594

Vellamo Metal 1378

Geekbench 3 Single-Core 908

Geekbench 3 Multi-Core 2748

Google Octane 4034, 13 %

Sunspider 453,6 ms

Skärmen

Vikten

Tjockleken

Bloatware

Kamera

Man använder inte en surfplatta som kamera om man inte måste, men den kamera som ändå finns behöver inte skämmas för sig, och fotolampa finns också.