Flera samtidiga anslutningar kräver Samsung-enheter
Batteritiden
Lätt komma åt touchkontroller av misstag
True-wireless-headset med öronsnäckor man sätter i öronen kan grovt delas in i två kategorier. Dels slutna headset där öronsnäckan sitter fast i örat med en gummipropp, dels öppna headset som bara hängs i örat och där en riktad högtalare spelar upp ljudet.
Det finns fördelar och nackdelar med bägge. Ett öppet headset, som Samsung Galaxy Buds 3 är, sitter ofta bekvämare. Man behöver inte bekymra sig om passformen på gummiplupparna och man hör omgivningen utan att behöva slå på ett särskilt genomhörningsläge. Det sista är förstås också en nackdel om du vill att ditt headset ska ge dig en tyst bubbla, och aktiv brusreducering är svårare att åstadkomma i öppna headset. Framför allt blir upplevelsen av musikljud olika i öppna respektive slutna headset. En del tycker att det är tröttande för öronen med slutna headset, för att all energi från högtalaren pressas in i örat. Själv tycker jag lite tvärtom, att öppna headset ger ett mer platt och basfattigt ljud, och att jag behöver skruva upp volymen mer för att höra musiken bra, vilket är tröttande för öronen.
Det här märker jag förvånansvärt lite av med Samsung Galaxy Buds 3. Basåtergivningen är utmärkt, och även riktigt låg sub-bas på gränsen till det hörbara kommer igenom. Detaljåtergivningen är fin, och jag lyssnar i headsetet med ungefär samma volym som jag brukar för slutna headset. Musikljudet låter helt enkelt bra, vilket för mig med mina öron är ett mycket högt betyg för ett öppet headset. Ljudet är lite känsligt för hur headsetet sitter riktat i örat och ibland får jag lirka runt lite med vinkeln innan jag tycker att det låter bra.
Annons
Som alltid för öppna headset läcker de lite ljud till omgivningen, men med Galaxy Buds 3 hörs det bara om man kommer riktigt nära, så det stör inte på till exempel en arbetsplats.
Annons
Egna detaljer i formen
Formgivningen på Galaxy Buds 3 följer mallen från de ursprungliga Airpods, med en rak pinne och en oval öronsnäcka som hänger i örat, samt ett etui med rundade former som ska göra sig bra i fickan. Ändå har Samsung lagt till lite egna formgivningsdetaljer. Locket på etuiet är genomskinligt, och pinnarna är trekantiga. Det sistnämnda är inte självklart bra, för det gör det svårt att ta headsetet ur och i etuiet utan att komma åt touchkontrollerna. När jag pausar och tar ur headsetet för att sluta lyssna är det vanliga att podden eller musiken drar igång igen innan jag hunnit få öronsnäckorna i etuiet.
Att knipa om en trekantig pinne för att spela eller pausa musiken är också lite pilligt, men ett plus är att jag kan svepa över pinnen för att höja och sänka volymen. Som helhet tycker jag ändå att touchkontrollerna fungerar bra.
Samsung Galaxy Buds 3 har aktiv brusreducering vilket hör till ovanligheterna i öppna headset. Man kan dock inte vänta sig att effekten blir lika bra som med headset med gummipluppar. Man hör skillnaden, absolut, och ju bullrigare det är, desto mer lägger man märke till effekten, men man får inte en tyst bubbla med den här typen av headset. Bullerdämpningen ska anpassa sig automatiskt efter bärarens öron. Mina öron kanske är extra krångliga, för jag tycker att bullerdämpningen är märkbart bättre på vänster öra än på höger.
Mycket bra samtalsljud
Ljudet vid telefonsamtal är riktigt bra, faktiskt det bästa på länge i ett headset jag testat. Det hörs att jag talar i ett headset i stället för direkt i mobilen, men bara nätt och jämnt, och buller i bakgrunden hörs inte alls, inte ens en trimmad moppe som drar förbi nedanför balkongen hörs för den jag pratar med.
Har du någon av Samsungs senaste toppmodeller kan du dessutom slå på “superbredbandstal” för bättre ljudkvalitet, men varken jag eller den jag talar med hör någon skillnad på det redan utmärkta samtalsljudet.
Den och andra funktioner hittar du i appen Galaxy Wearable, som är förinstallerad på Samsungmobiler och kan installeras även på andra Androidmobiler men inte på Iphone. Vilka funktioner du får tillgång till via appen beror på vilken mobil du har. Till Iphone får du inga funktioner alls eftersom appen inte finns, men du kan ändå ansluta headsetet. Med en Androidmobil kan jag få equalizer, ändra styrningen på touchpanelerna, slå på att aviseringar läses upp, hitta headsetet och lite annat. Har jag en Samsungmobil får jag dessutom möjlighet att slå på 360-ljud med eller utan huvudigenkänning. Som alltid är denna teknik lite hit or miss, ibland låter ljudet bättre, ibland sämre av detta. Jag får även lite fler inställningar som till exempel spelläge och möjlighet att justera volymen på varje snäcka för folk med hörselskador. Och har jag någon toppmodell från Galaxy S23 eller senare får jag alltså ytterligare funktioner, förutom förbättrat samtalsljud även högupplöst musikljud med Samsungs egen överföringsteknik Samsung Seamless Codec. Precis som för samtalsljudet kan jag dock inte uppfatta någon förbättring trots att jag försöker.
Artificiell intelligens, typ
Samsung marknadsför naturligtvis Galaxy Buds 3 som en del av deras Galaxy AI också, men här känns det verkligen som om man bara varumärkesmärkt funktioner som man ändå skulle haft i ett nytt headset med AI. Samsung räknar till exempel brusreduceringen som en del av Galaxy AI. Du kan få samtal simultantolkade om du har en Samsungmobil som stödjer det, men egentligen är det ju mobilen som tolkar, det headsetet tillför är fråmst en snabbgenväg till funktionen genom att du dubbeltrycker och håller på pinnarna.
Samsung har för Galaxy Buds 3 hittat på en egen lösning för att ha headsetet anslutet till flera enheter samtidigt. Du har inte två enheter anslutna samtidigt, men om du har en Samsung-enhet och är inloggad på ett Samsung-konto ska headsetet känna av vilken enhet du använder för tillfället och växla över till den automatiskt. Som Apple har alltså med Airpods kopplade till Mac, Ipad, Iphone och Apple Watch. Det fungerar förvånansvärt väl även här, men är ju egentligen inte bättre än att kunna koppla headsetet till mobilen och datorn samtidigt, oavsett tillverkare.
Med dagens mått mätt är batteritiden i headsetet lite klen, 5 timmars musiklyssning med brusreduceringen påslagen, men etuiet innehåller åtminstone drygt fyra extra laddningar. Nämnas kan att etuiet kan laddas trådlöst.
Har du en Samsungmobil och gillar öppna headset är Samsung Galaxy Buds 3 ett av de bästa headset du kan köpa till den. Har du en annan Androidmobil är det fortfarande ett riktigt bra tack vare musikljudet och brusreduceringen i ett öppet headset, och det utmärkta samtalsljudet. Har du däremot en Iphone blir du lite väl begränsad till vad du kan kontrollera med headsetet.
Betyg:
8/10
Typ: Öppna True Wireless-headset med aktiv brusreducering
Vikt: 4,7 gram per öronsnäcka, 55,9 gram med etuiet
Bästa överföringsteknik: Samsung Seamless Codec, SBC, AAC
Storlek på högtalarelementen: 11 mm
Batteritid: Upp till 5 timmars speltid med brusreducering, 24 timmar med laddningsetuitet. 6/30 utan brusreducering. Bluetooth Multipoint: Nej, men kan växla automatiskt mellan flera inloggade enheter.
Fuktskydd: IP57
Färger: Silver, vit
Pris: 2000 kr
Musikljudet
Samtalsljudet
Flera samtidiga anslutningar kräver Samsung-enheter
Batteritiden
Lätt komma åt touchkontroller av misstag