Saknar det där lilla extra
Test: Nokia Lumia 930
Håller Lumia 930 måttet mot toppmodeller på konkurrerande plattformar?
Betyg
- Telefoni & Data
- 9/10
- Media & Skärm
- 7/10
- System & program
- 8/10
- Användarupplevelse
- 8/10
- Material & kvalitet
- 7/10
- Totalbetyg
- 78%
Byggkvaliteten
Windows Phone 8.1
Bra kamerafunktioner
Kantig
Klumpig
Få videofunktioner
Jag kan inte komma ifrån att jag tycker Nokia Lumia 930 känns lite som en besvikelse. Trots att mobilen kan anses som den hetaste Windows-telefon som går att hitta just nu så lär det bli tufft för Microsoft att växa på mobilmarknaden om man inte har mer att erbjuda än så här.
Efter fjolårets makalöst bra toppmodell Lumia 1020, vilken fortfarande har en av de bästa mobilkamerorna någonsin, känns det som att Lumia 930 liksom saknar något. Visst, telefonen kommer paketerad med Windows Phone 8.1 redan från start, den har större och mer högupplöst skärm än dess föregångare, helt okej kamera och visst, den har mer muskler under skalet än tidigare modeller. Men samtidigt ligger telefonen ändå efter konkurrenterna när det gäller skärmen, där full hd-upplösning redan är passé bland andra för LG, och prestanda där Lumia 930 ligger något i underkant gentemot jämförbara modeller.
Förvisso är den upplevda prestandan annars väldigt bra med Lumia 930, en fördel som också får tillskrivas Windows Phone-systemet i sig. Version 8.1 av systemet kommer med ett fräschare gränssnitt än förra versionen, där du kan få plats med flera paneler på skärmen än tidigare och även ha bakgrundsbilder. En annan nyhet är enhetshubben, vilken du når från inställningsmenyerna och gör att du enkelt kan ansluta din Windows-mobil till din Xbox, till andra datorer och olika trådlösa enheter.
Medan flera andra mobiltillverkare tar till nya grepp med allt ifrån fingeravtrycksläsare och lasermätare till damm- och vattentålighet för att locka köpare, så känns Lumia 930 dock som en väldigt traditionell och faktiskt rätt tråkig telefon. Formgivningen är till exempel inget som är direkt nydanande, även om aluminiumramen bidrar till att ge intryck av robust byggkvalitet. Telefonen känns kantig, tjock och smått överviktig (även om den har bantats ner sedan föregångaren Lumia 920), men en fördel med plastmaterialet på baksidan är i alla fall att det ter sig väldigt tåligt mot avtryck från flottiga fingrar. Telefonen släpps i flera olika färger, där den orangea modell jag provade känns allt annat diskret utan rent av är att beskriva som skrikig. Utöver en variant i grönt så finns telefonen dock även att få i traditionell svart alternativt vit färgsättning.
Prestandamässigt har Windows Phone-telefonerna egentligen aldrig riktigt varit i fas med de senaste toppmodellerna med Android och Ios. Under skalet på Lumia 930 sitter en fyrkärnig processor på 2,2 Ghz på ett Snapdragon 800-chip, vilket gör telefonen till den kanske snabbaste Windows Phone-luren hittills, men fortfarande något efter de senaste konkurrenterna prestandamässigt med sina 801-chip.
Vad kameran beträffar så ger kameran i 930 bra bilder utan att den utmärker sig på något vis kvalitetsmässigt. Microsoft har tryckt in 20 megapixel i sensorn, som dock är liten och precis som de flesta mobilkameror får kämpa under utmanande ljusförhållanden. Inte helt oväntat finns inget 4K-stöd när det gäller videoinspelningen, och det saknas extrafunktioner som konkurrerande modeller erbjuder för att exempelvis kunna spela in med högt bildantal per sekund och därmed möjliggöra slow motion-uppspelning.
Kamerafunktionerna för stillbilder är annars riktigt bra, med smidiga utfällningsmenyer där det går att komma åt olika systemkamerafunktioner så som vitbalans, fokus, slutartid, med mera, vilket vi känner igen från tidigare Lumia-modeller. Gaffling kallas en ny funktion som låter dig ta upp till fem olika bilder på samma motiv med olika exponeringsinställningar inom loppet av några sekunder, så att du i efterhand kan skapa en HDR-bild med högre dynamiskt omfång än vad som annars är möjligt. Det finns även optisk bildstabilisering i kameran, vilken fungerar bra och ger mindre suddiga bilder. För den som vill ta selfies är kameran på framsidan på 2 megapixel och räcker till för att ge dugliga självporträtt att tanka upp på Instagram eller Facebook.
En detalj som är störande med telefonen gäller skärmtangentbordet. Det fungerar bra så länge du håller dig till svenska, men växlar du till att skriva på engelska med svenska inställningar så är det nog så irriterande. De smarta funktionerna har nämligen en benägenhet att vilja sätta in stor bokstav på och korrigera olika engelska ord i texten, vilket gör att onödig tid går åt till att bläddra tillbaka och korrigera i texten. Funktionen ska bli smartare ju längre du använder den, men det är inget som märks när det gäller de engelska orden, vilka systemet envist fortsätter att ändra.
De Nokia-signerade Windows Phone-telefonerna har annars en fördel gentemot så väl Android som Ios genom den medföljande navigationsappen Nokia Here, vilken är väl värd att nämna. Den är grymt bra med möjlighet till nedladdning av kartor från hela världen för lokal lagring i mobilen, något som kan spara rejält med slantar på mobilräkningen om du tänker använda telefonen för att navigera på utlandssemestern. Lumia 930 är även utrustad med rörelsesensor som du till exempel kan använda som stegräknare i den förinstallerade Microsoft-appen Bing Hälsa och träning.
Betyg
- Telefoni & Data
- 9/10
- Media & Skärm
- 7/10
- System & program
- 8/10
- Användarupplevelse
- 8/10
- Material & kvalitet
- 7/10
- Totalbetyg
- 78%
Fakta
Allmänt
Modell Lumia 930
Tillverkare Nokia
Lanseringsdatum 2014-08-11
Mått 137 x 71 x 9,8 mm
Vikt 167 g, 83 %
Pris 4900 kr
System Windows Phone
Systemversion 8.1
Chipset Snapdragon 800
Processor 4 x 2,2 GHz
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
LTE Ja
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz)
LTE-hastighet Cat 3 (100 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)
Skärm
Mått 5 tum, 75 %
Upplösning 1920 x 1080 pixel
Pixeldensitet 441 ppi, 104 %
Typ AMOLED
Minne
RAM-minne 2 GB, 20 %
Lagringsminne 32 GB
Minneskortplats Nej
Kamera
Upplösning 20 Megapixel, 33 %
Kameraknapp Ja
Fotobelysning Fotolampa
Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel
Frontkamera Ja
Upplösning på frontkameran 1,2 megapixel, 5 %
Media
Musikformatstöd 3G2, 3GP, AAC LC, AMR-NB, E-AC-3, HE-AAC v1, HE-AAC v2, M4A, MP3
Videoformatstöd 3GP, AVI, H.264/AVC, M4V, MOV, MP4, MPEG-4, VC-1, WMV
Anslutningar
USB Ja
Bluetooth 4.0
Wifi 802.11a/b/g/n
GPS Ja
HDMI Nej
Batteri
Kapacitet 2420 mAh, 49 %
Standbytid enligt tillverkaren 432 tim
Taltid enligt tillverkaren 15 tim, 30 min
Uppmätt videotid 8 tim, 40 min
Tillbehör
Headset Ja
USB-kabel Ja
Övrigt
Tålig Nej
FM-radio Ja
NFC Ja
Benchmark-tester
Antutu 18487
Byggkvaliteten
Windows Phone 8.1
Bra kamerafunktioner
Kantig
Klumpig
Få videofunktioner
Ett alternativ: Xperia Z2
Sony Xperia Z2 kostar några hundralappar mer men känns modernare i design, har större och bättre skärm och ligger bättre i handen.
Frågor och svar
Hur är det med tillbehör?
Det finns bland annat ett officiellt tillbehör i form av ett skyddsfodral. Bra att ha om du har en benägenhet att tappa din telefon i golvet.
Hur fungerar volymhanteringen?
Den är förbättrad i nya Windows Phone 8.1 med separat hantering av ringsignalsvolym och ljudvolym.
Hur är kameran?
Den är bra och med Nokias kameraapp får du enkelt tillgång till systemkamerafunktioner för att finjustera bildinställningarna. För videoinspelningen används fyra