Motorolas Moto G-serie har under snart tio år levererat telefoner för mellan 2000 och 3500 kr som uppfyllt basbehoven på ett bra sätt. Desto mer anmärkningsvärt är detta eftersom mobiler i allmänhet under samma tid blivit drygt dubbelt så dyra och vi dessutom har haft ungefär 20 procents inflation de senaste två åren.
Den senaste generationens Moto G är en familj med tre modeller, där Moto G54 är den som ligger i mitten i pris. Den säljs i två varianter, där den ena har 5 GB arbetsminne och 128 GB lagring för 2600 kronor, medan den andra har 8 GB arbetsminne, 256 GB lagring och kostar 2900 kronor. Det exemplar vi testar är den dyrare varianten, där det extra arbetsminnet förmodligen kan göra att telefonen kan kännas lite snabbare när man startar appar.
Telefonen känns verkligen inte särskilt långsam, inte för en mobil för under 3000 kronor. Motorola är bra på att få systemet att flyta på bra på begränsad hårdvara och chipsetet Mediatek Dimensity 7040 levererar prestanda i ungefär samma klass som Samsungs mellanpristelefoner Galaxy A34 och A54 som kostar drygt dubbelt så mycket.
Annons
Motorolas egen Moto G84 kostar däremot bara 700 kronor mer än Moto G54 i det utförandet vi testat den, och jämfört med den mobilen går vi miste om den utmärkta Amoled-skärmen.
Annons
I stället får vi en LCD-display som skiftar lite i färg när vi håller telefonen i olika vinklar och där svart inte blir riktigt svart, men det är ändå en helt okej skärm med full HD-upplösning. Den har förhöjd uppdateringsfrekvens på 120 Hz som ger mjukare skrollning. Det är något som ibland är bortkastat på LCD-displayer, men här märker man skillnaden mot 60 Hz.
Standardformat
Formgivningen är närmast identisk mellan Moto G54 och Moto G84, en rätt stor och tunn telefon med platta sidor och baksida i plast, som inte känns särskilt tung för sin storlek. De svarta ramarna runt skärmen är lite tjockare här. Det exemplar vi testar har en slät gråblå plastbaksida, men mobilen finns även i varianter med baksida i fuskläder, som ger mobilen lite stil och gör den mindre hal att hålla i.
Här finns förstås NFC för kontaktlösa betalningar samt fingeravtrycksläsare, i detta fall i av/påknappen vilket jag föredrar framför fingeravtrycksläsare i skärmen. Telefonen har också stereohögtalare, men ljudet i dem är inte alls lika bra som jag är van vid från Motorolas mobiler. Ljudet är inte balanserat mellan högtalarna, och så pass obalanserat att jag helst inte tittar på film med högtalarna som ljudkälla.
Systemet i telefonen är Android 13, och utöver Android 14 är telefonen bara utlovad tre års säkerhetsuppdateringar. Det är kanske den mest uppenbara förlusten man får ta med den lägre prislappen.
Motorolas Androidversion är rätt ren, med endast ett fåtal egna tillägg som rörelser för att starta kameran eller ficklampan. Motorolas telefoner brukade också vara fria från skräpappar, men där har man fallit tillbaka på betalda förinstallerade appar som Booking.com och Tiktok. Motorola kommer även med förslag på andra appar som de tycker att du ska installera, baserat på ålder och kön. Det rör sig mest om spel som uppenbart betalt för att få denna plats.
Bra på dagsljusbilder
Jag har inte särskilt höga förväntningar på kamerauppsättningen i denna prisklass, men dessa förväntningar överträffas åtminstone delvis. Telefonen har en huvudkamera och en makrokamera för närbilder som är rätt värdelös. Det saknas alltså vidvinkelkamera och huvudkameran har dessutom ett lite snävare utsnitt än på de flesta mobiler jag testar. När jag först startar kameran får jag välja mellan neutral eller förstärkt färgåtergivning, en inställning jag lätt kan justera i efterhand i kameraappen. Jag tycker att skillnaden mellan lägena inte är så jättestor, men uppskattar att alternativet naturliga färger finns.
Jag fotar en hel del i både bra och dåligt dagsljus och har svårt att hitta något att anmärka på med bildresultatet. Färgåtergivningen känns mycket riktigt naturlig, och skärpan är fullt tillräcklig när jag zoomar in i bilderna. Det är först i verkligt dåligt ljus som det är uppenbart att kameran inte hänger med jämfört med dyrare mobiler. Kameran har ett mörkerläge, som är långsamt och behöver att du håller mobilen rätt många sekunder, och jag tycker inte att resultatet blir självklart bättre än när jag inte använder mörkerläget.
Som helhet tycker jag att Motorola återigen lyckats göra en mobil för ett par tusenlappar som klarar av att utföra allt jag vill att den ska kunna göra utan att något av det går plågsamt långsamt. Så länge man kan stå ut med det otympliga formatet är det ett bra köp för den som tycker att mobilerna nuförtiden kostar på tok för mycket.
Frågor och svar
Hur är batteritiden? Över snittet och mer än godkänd för en mobil med LCD-display.
Följer det med laddare? Ja, en laddare på 20 watt följer med, som behöver rätt mycket tid att ladda mobilen. Den har stöd för snabbare laddning upp till 33 watt.
Hur är vibratorfeedbacken? Inte så mjuk och skön, här märks det att det är en billigare mobil.
Ett alternativ
Väljer du den ett par hundralappar dyrare Motorola Moto G84 får du framför allt en mycket bättre skärm, bättre högtalare och ännu bättre batteritid.
Kameraexempel
I den här prisklassen är ofta färgåtergivningen i kameran lite murrig men det är inget jag märker av i Moto G54.
Betyg Motorola Moto G54
Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
68%
Fakta
Allmänt
Modell Moto G54
Tillverkare Motorola
Lanseringsdatum 2023-11-01
Mått 161,56 x 73,82 x 7,99 mm
Vikt 174 g, 87 %
Material baksida Plast
Pris 2900 kr
System Android
Systemversion 13
Chipset Mediatek Dimensity 7020
Tillverkningprocess 6 nm, 119 %
Utlovade systemuppdateringar 1
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)