Litet tillägg

Test: Motorola Moto 360 Sport

Motorolas sportklocka tillför GPS, men visar tydligare på bristerna i Android Wear.

Publicerad Senast uppdaterad
Betyg:
6/10

Smarta klockor har notifikationer som grundkrav och efter det är det närmast dött lopp mellan hälsofunktioner och appar. Det förstnämnda är däremot ganska lustigt uppbyggt, eftersom det är så pass begränsat oavsett klocksystem. Klockan pratar i stort sett bara med appen i telefonen och klarar, utöver att starta/pausa träningen, mest av att fungera som sekundär display till mobilappen. Steget till de funktioner exempelvis Garmin erbjuder i sina träningsklockor är väldigt långt. Givetvis är klocktillverkare och appmakare lika mycket att skylla på här, men faktum är att om dina hälsomål sträcker sig längre än stegräknare är smarta klockor i stort sett glorifierade andrahandsdisplayer med krav på mobilkoppling som bäst.

Moto 360 sport ska ändra på det, det hörs ju på namnet. Det är samma klocka som den vanliga Moto 360 i sitt andragenerationsutförande, men denna gång med gummiarmband och inbyggd GPS. Tillsammans med den inbyggda pulsmätaren låter det således som ett rätt trevligt paket för utomhusträning, medan övriga specifikationer är mer eller mindre identiska mot systermodellen.

Klockan i sig är riktigt bekväm att ha på sig och precis som vilken Android Wear-klocka av senare snitt som helst fungerar den närmast felfritt i uppkopplingen mot mobilen. Du måste fortfarande ladda den dagligen, vilket är smartklockornas gissel (för de flesta modeller, inte alla) och vän av ordning stör sig säkert på att skärmen i Moto 360 inte är helt rund. Samtidigt börjar Motorolas “punkterade däck”, där botten av skärmen är avhuggen, mest kännas som en sorts identifikation snarare än designbegränsning.

Som träningsklocka handlar det om löpning, enbart. Motorolas egen app, som är den enda vi hittat som både har stöd för den inbyggda GPS-mottagaren, inbyggda pulsmätaren och som inte kräver en ansluten telefon, har löpning som enda alternativ. Fler sporter ska komma lovar Motorola, men innebär det i så fall att de som köper klockan nu får kalla sig ofrivilliga betatestare?

När det gäller tredjepartsappar inom träning är det ett sammelsurium. De flesta fungerar inte alls eller kraschar (i bästa fall sig själva, i sämsta fall hela klockan) om någon telefon inte är ansluten. Stöd för den inbyggda pulsmätaren finns knappt i någon tredjepartsapp alls och frikopplad från telefonen med stöd för GPS är det typ Runkeeper som klarar av och ingen annan.

Motorolas egen löparapp klarar förvisso av att dela dina löprundor till andra tjänster, där du i efterhand kan gå in och ändra vilken typ av sport du ägnade dig åt, men det är knappast ett smidigt alternativ.

På så sätt känns det inte som att GPS tillför allt för mycket om det inte är just Runkeeper du kör eller enbart löptränar (och då är ändå Garmins löparklockor bättre för samma peng). Förutsatt att du inte är helsåld på sportdesignen här förlorar du egentligen inte så mycket på att skaffa en vanlig Moto 360 som faktiskt är lite snyggare. Eller Huawei Watch om det är en rund Android Wear du är ute efter.

Även om Moto 360 sport är egentligen så bra Android Wear-klockor blir idag känns det definitivt inte som att Sport-titeln utnyttjas av vare sig Motorola eller tredjepartsutvecklare.

Betyg:
6/10
Typ: Smart klocka med Android Wear
Kompatibilitet: Android, Ios (endast notifikationer)
Batteritid: ca 1 dygn
Sensorer: accelerometer, GPS, optisk pulsmätare
Uppkoppling: Bluetooth, WIFI
Mått: 45x45x11,5 mm
Vikt: 54g
Utbytbara armband: Nej
Webb: www.motorola.com
Pris: 2 990 kr